Äppelkaka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äppelkaka, varianter, uttal och böjningar av äppelkaka

Äppelkaka synonym, annat ord för äppelkaka, vad betyder äppelkaka, förklaring, uttal och böjningar av äppelkaka.

Vad betyder och hur uttalas äppelkaka

Äppelkaka uttalas äppel|kaka äv. äpple|kaka och är ett substantiv.

Ordformer av äppelkaka

Singular

äppelkaka
obestämd grundform
äppelkakas
obestämd genitiv
äppelkakan
bestämd grundform
äppelkakans
bestämd genitiv

Plural

äppelkakor
obestämd grundform
äppelkakors
obestämd genitiv
äppelkakorna
bestämd grundform
äppelkakornas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

äpplekaka
obestämd grundform
äpplekakas
obestämd genitiv
äpplekakan
bestämd grundform
äpplekakans
bestämd genitiv

Variantstavning plural

äpplekakor
obestämd grundform
äpplekakors
obestämd genitiv
äpplekakorna
bestämd grundform
äpplekakornas
bestämd genitiv

Äppelkaka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Äppelkaka på Engelska

  • apple-pie

Hur används ordet äppelkaka

  1. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (källa)
  2. Ströbröd eller skorpmjöl består av finfördelat bröd som används i matlagningen. I Sverige är detta mjöl ganska grovt rivet och ofta torkat. En ännu grövre variant från Japan med större smulor heter panko (パン粉). Det finaste ströbrödet görs av vitt bröd, ofta franskbröd, men också ströbröd av mörkt bröd förekommer i en del recept. Ett sådant är skånsk äppelkaka som ursprungligen gjordes med ströbröd av rågbröd. Vanligast är att vitt ströbröd används vid panering, för att dryga ut och binda fettet i köttfärsen till köttfärslimpa och köttbullar, som fyllning i kalkon och för att bröa bakformar. (källa)
  3. Vaniljsås är en sås med vaniljsmak som serveras till desserter. Den kan tillagas från grunden, göras på vaniljsåspulver eller köpas färdiglagad. Ingredienserna är äggulor, mjölk, socker, potatismjöl eller majsstärkelse. I vissa recept förekommer också grädde, som då ersätter mjölken. Anrättningen smaksätts sedan med vaniljsocker eller, mer exklusivt, kärnor från en vaniljstång. Vaniljsås kan serveras till exempelvis efterrättspajer och efterrättskakor såsom smulpaj och äppelkaka. (källa)
  4. Dessert, även efterrätt, är en mindre, oftast sötad maträtt som serveras efter huvudrätten. Den kan bestå av till exempel glass, pannkaka med sylt eller äppelkaka med vaniljsås. Det är bra att avsluta en måltid med efterrätt, eftersom den ökar mättnadskänslan och minimerar sötsuget mellan måltiderna. (källa)
  5. Hönssoppa, Soppa på vänerlake, Ugnsstekt braxen, Herrgårdsgös, Kokt rimmad revbensspjäll med persiljesås, Kålkalops, Vaniljpannkakor, Äppelpannkakor från Dalsland, Laggtårta med havregryn och äpple, Äppelkaka från Åmål, Sjuskinnsgröt. (källa)
  6. Uttagning – Tarte Tatin: Säsongen startade med att alla fjorton deltagare skulle baka en varsin tarte tatin, en fransk äppelkaka, och hemmagjord vaniljsås med hjälp av en klotgrill på en timme. Två deltagare fick lämna tävlingen efteråt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.