Ärtsoppa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ärtsoppa, varianter, uttal och böjningar av ärtsoppa

Ärtsoppa synonym, annat ord för ärtsoppa, vad betyder ärtsoppa, förklaring, uttal och böjningar av ärtsoppa.

Vad betyder och hur uttalas ärtsoppa

Ärtsoppa uttalas ärt|soppa och är ett substantiv.

Ordformer av ärtsoppa

Singular

ärtsoppa
obestämd grundform
ärtsoppas
obestämd genitiv
ärtsoppan
bestämd grundform
ärtsoppans
bestämd genitiv

Plural

ärtsoppor
obestämd grundform
ärtsoppors
obestämd genitiv
ärtsopporna
bestämd grundform
ärtsoppornas
bestämd genitiv

Ärtsoppa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ärtsoppa

  1. Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Den äldsta fiskfermenteringsanläggningen man känner till låg i södra Sverige i Norje Sunnansund för cirka 9 000 år sedan. Bland annat fanns industriell tillverkning av syrad fisk, garum, i romarriket. Surströmming är förmodligen en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige först blev vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om detta förfarande berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller om upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat. Konserveringsmetoden med den långa hållbarheten är en förklaring till att surströmmingen tillsammans med ärtsoppan blev klassisk mat inom det militära. Fet fisk som lax, öring, mört, karp, röding, haj och rocka, är andra exempel på fisk som runt om i världen har konserverats, eller lokalt fortfarande konserveras på detta sätt. Det som idag kallas gravad lax var nog ursprungligen en mer surströmmingsliknande rätt. I Norge kallas fisk som konserverats genom fermentering rakfisk (från fornnordiskans rakr – blöt) och i norska källor förekommer denna benämning så tidigt som 1348. (källa)
  2. "Maträtt" är hyperonym till "kåldolmar", "ärtsoppa", "pizza", osv. Hyperonymen är i regel sammanfattande benämning för en hel rad specifika ord (hyponymer). (källa)
  3. Kalops, korv, skinka, ravioli, pölsa, pyttipanna, ärtsoppa och köttbullar i gräddsås. (källa)
  4. Kryddost (kumminost) är en typ av ost med tillsatta kryddor. Begreppet avser på svenska oftast en grynpipig hårdost kryddad med bland annat spiskummin, och där även kryddnejlika och kummin kan ingå. Denna typ av kryddost liknar en kryddad variant av Sveciaost, och det finns flera tillverkare i Sverige. Kryddost äts bland annat vid midsommar och på kräftskivor och anses även vara ett viktigt pålägg på knäckebröd till festmåltiden "ärtsoppa och punsch". (källa)
  5. Den kan användas färsk eller torkad som krydda i bland annat korv och kötträtter. När mejram används som krydda i varm mat, t.ex. ärtsoppa, är det viktigt att den tillsätts först i slutet av matlagningen, eftersom smakämnena är flyktiga, och kan ånga bort efter för lång uppvärmning. (källa)
  6. I Sverige äts pannkaka traditionellt som efterrätt till ärtsoppa på torsdagar. Pannkakan äts ofta med sylt och glass eller vispad grädde, men även färska bär och strösocker förekommer. (källa)
  7. Senap är vanligt till korv, hamburgare, i ärtsoppa och gryträtter. Traditionell svensk julskinka griljeras med senap. Senap kan även ingå i majonnäs, hovmästarsås, Cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Omalda senapsfrön (oftast de gula) är en viktig ingrediens i traditionella inläggningar, exempelvis inlagd sill och ättiksgurka. (källa)
  8. I Sverige är knäckebröd ett vanligt tillbehör till ärtsoppa, liksom till inlagd sill. (källa)
  9. Ärtsoppa äts traditionellt på torsdagar i Sverige och Finland. (källa)
  10. Enligt isländsk tradition är det vanligt att äta ärtsoppa och saltat (lamm-)kött på fettisdagen. Traditionellt konsumerar islänningarna fastlagsbullarna på måndagen istället. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.