Ärva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ärva, varianter, uttal och böjningar av ärva

Ärva synonym, annat ord för ärva, vad betyder ärva, förklaring, uttal och böjningar av ärva.

Vad betyder och hur uttalas ärva

Ärva uttalas ärva och är ett verb ärvde.

Ordformer av ärva

Aktiv

ärva
infinitiv
ärver
presens
ärvde
preteritum
ärvt
supinum
ärvande
presens particip
ärv
imperativ

Passiv

ärvas
infinitiv
ärvs
presens
ärvdes
preteritum
ärvts
supinum

Perfekt particip

ärvd en
~ + subst.
ärvt ett
~ + subst.
ärvda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

ärves
presens

Ärva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Ärva på Engelska

  • inherit - inherit a farm, who did you inherit your singing voice from?

Hur används ordet ärva

  1. SEB pekas ut som delaktig i en stor europeisk skattehärva med avancerade upplägg. Ericsson vänder till vinst efter tuffa år, och så vinstvarnar bostadsutvecklaren Tobin Properties. Det är något av innehållet i morgonens nyhetssvep. (källa)
  2. I svensk folktro trodde man förr att gulsot kunde ha orsakats av att en gul fågel hade flugit över ens obäddade säng på morgonen. Ett botemedel inom folkmedicinen var att äta någon del av en gul fågel, oftast en gulsparv. Det gick också bra att äta gul mossa, saffran, svavel, smörblommor, ägg eller något annat gult enligt principen att lika botar lika. Ibland kunde även avföring eller djurlöss förtäras som botemedel. Vid bortmätning användes en gul tråd och vid smörjning skulle man krypa genom en gul garnhärva. (källa)
  3. En garndocka är en liten härva med garn eller tråd som omsluts med ett band av papper eller liknande. Garndockor används företrädesvis för broderigarner. (källa)
  4. Delar av ett visst protein fungerar som enheter, varje med en specifik och självständig funktion som kan kombineras för att producera gener som kodar för nya proteiner med nya egenskaper. Till exempel använder det mänskliga ögat fyra gener för att skapa strukturer som känner av ljus: tre för färgseende, tappcellerna, och en för mörkerseende, stavcellerna, alla fyra uppstod från en enda gen från våra förfäder. En annan fördel av att duplicera en gen (eller ett helt genom) är att detta ökar chansen för att den fungerande uppsättningen finns kvar, det tillåter en gen i paret att förvärva en ny funktion medan den andra kopian utför ursprungsfunktionen. Andra typer av mutationer skapar emellanåt nya gener från tidigare icke-kodande DNA. (källa)
  5. Under 1800-talet genomfördes i Danmark en omfattande jordavstyckning och jordbrukslagstiftning som ledde till att flertalet husmän förvärvade kringliggande jord och övergick till att bli småbrukare, organiserade i husmansföreningar. Även i Skåne kunde flertalet husmän förvärva jord dels genom egnahemsrörelsen och dels med stöd av ensittarlagen 1925. (källa)
  6. Härva (textil) – en samling av voluminösa garner. (källa)
  7. Härva är den samling av voluminösa garner, företrädesvis ullgarner, som inte bör nystas på rulle av kvalitetsskäl, utan som lindats upp i en härva på en härvel. I en härva ligger garnet ordnat i cirkelform, den bildas genom att rullas runt något. Den färdiga härvan brukar sedan snos runt sig själv för att bli mera hanterlig. (källa)
  8. I Sverige finns flera olika sorters högland. Från söder är det Sydsvenska höglandet, som har sin huvudsakliga sträckning i östra Västergötland- norra Småland- sydvästra Östergötland. Området är nästan helt skogbeväxt och kännetecknas av skogar och högmossar. Klimatologiskt tillhör höglandet växtzon 3, ibland ända uppåt växtzon 5 på grund av det kärva klimatet som i trakterna av Nässjö. Även i Norrland finns det flera olika höglandsplatåer som kännetecknas av många myrar och mossar. (källa)
  9. Inmuta, en äldre term för att ansöka om rätten att leta efter gruvfyndigheter (exempelvis malm, guld, koppar, silver, o.s.v) hos en myndighet. För inmutaren (d.v.s. personen som fårätten) tillkommer enligt lag rätten att förvärva och bearbeta fynden. Idag ansöker man om "undersökningstillstånd" hos Bergsstaten som är den myndighet som handhar tillstånd för prospektering och gruvnäring. (källa)
  10. "Den som får insiderinformation och som för egen eller någon annans räkning, genom handel på värdepappersmarknaden, förvärvar eller avyttrar sådana finansiella instrument som informationen rör döms för insiderbrott till fängelse i högst två år. Detsamma skall gälla den som får insiderinformation och som med råd eller på annat sådant sätt föranleder någon annan att förvärva eller avyttra finansiella instrument som informationen rör genom handel på värdepappersmarknaden.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.