Åbyggnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åbyggnad, varianter, uttal och böjningar av åbyggnad

Åbyggnad synonym, annat ord för åbyggnad, vad betyder åbyggnad, förklaring, uttal och böjningar av åbyggnad.

Vad betyder och hur uttalas åbyggnad

Åbyggnad uttalas å|bygg|nad och är ett substantiv.

Åbyggnad betyder:

Ordformer av åbyggnad

Singular

åbyggnad
obestämd grundform
åbyggnads
obestämd genitiv
åbyggnaden
bestämd grundform
åbyggnadens
bestämd genitiv

Plural

åbyggnader
obestämd grundform
åbyggnaders
obestämd genitiv
åbyggnaderna
bestämd grundform
åbyggnadernas
bestämd genitiv

Åbyggnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet åbyggnad

  1. Högskoleingenjörsutbildningar liknar och ger ibland möjlighet till teknologie kandidatexamen. Både högskoleingenjörsexamen och teknologie kandidatexamen ger möjlighet till påbyggnad mot teknologie magisterexamen eller teknologie masterexamen. Utbildningarna ger liknande möjlighet till arbete. (källa)
  2. Enligt högskolereformen 2007 ersattes den gamla magisterexamen den 1 juli 2007 av en förändrad generell magisterexamen, som ett led i Sveriges anpassning till Bolognaprocessen. Denna nya magisterexamen kräver att man tidigare har tagit ut en kandidatexamen eller annan treårig examen på grundnivå, och utgör således en ettårig påbyggnadsutbildning. Studenten måste således först slutföra ett självständigt arbete, 15 högskolepoäng, och ta ut en treårig examen på grundnivå, innan studier till magisterexamen kan påbörjas, vilket inte alltid har krävts för äldre magisterexamina. Minst 15 högskolepoäng examensarbete på avancerad nivå (tidigare D- eller E-nivå), måste fullföljas för magisterexamen. (källa)
  3. En tvåårig masterexamen infördes i Högskoleförordningen från 1 juli 2007 som en påbyggnad på en kandidatexamen eller annan treårig examen på grundnivå, i enlighet med den europeiska Bolognaprocessen. Denna masterexamen kräver alltså totalt fem års högskolestudier, vilket motsvarar 300 högskolepoäng (ECTS credits) eller 200 poäng i det gamla svenska systemet. Detta till skillnad från den magisterexamen som kräver totalt fyra års studier, och som fortfarande kommer att finnas kvar i Sverige, dock i något modifierad tappning med krav på att man först tar ut en treårig examen. (källa)
  4. Första musikklasserna på gymnasiestadiet i Sverige inrättades 1959, som en påbyggnad på den befintliga musikskoleverksamheten i Adolf Fredriks skola. Numer bär verksamheten namnet Kungsholmens musikgymnasium. (källa)
  5. Sufflören håller traditionellt till i ett trångt utrymme under scen vid mitten av scenens framkant (ovanför orkesterdiket). Utrymmet döljs för publiken av en liten upphöjd påbyggnad, detta kallas sufflörlucka. De är då alltså endast synliga för sångarna/skådespelarna på scenen. Tekniska landvinningar har möjliggjort luftväxling och små bildskärmar, bland andra tekniska förbättringar, för att underlätta deras arbete. Numera sitter teatersufflörer ofta i stället på en stol med publiken i teatersalongen. (källa)
  6. Inom den svenska skolan finns det specialpedagoger med påbyggnad Tal, språk och kommunikation, benämnda Talpedagoger som arbetar mot förskola och skola med att hjälpa barn och ungdomar med språkliga svårigheter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.