Åklaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åklaga, varianter, uttal och böjningar av åklaga

Åklaga synonym, annat ord för åklaga, vad betyder åklaga, förklaring, uttal och böjningar av åklaga.

Vad betyder och hur uttalas åklaga

Åklaga uttalas å|klaga och är ett verb -de.

Åklaga betyder:

Ordformer av åklaga

Aktiv

åklaga
infinitiv
åklagar
presens
åklagade
preteritum
åklagat
supinum
åklagande
presens particip
åklaga
imperativ

Passiv

åklagas
infinitiv
åklagas
presens
åklagades
preteritum
åklagats
supinum

Perfekt particip

åklagad en
~ + subst.
åklagat ett
~ + subst.
åklagade den/det/de
~ + subst.

Åklaga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet åklaga

  1. Om en person misstänks för brott som är så allvarligt att det ger minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis och åklagare. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel. Det finns också vissa trafikbrott med lägre straffskala, till exempel rattfylleri, som vårdpersonal har rätt att anmäla. (källa)
  2. En ledamot kan inte åklagas för åsikter som yttrats i riksdagen annat än genom riksdagens beslut med fem sjättedelars majoritet, inte anhållas eller häktas före rättegång annat än för brott som ger minst ett halvt års fängelse (varvid riksdagens talman genast skall underrättas). Jävbestämmelserna är klart lindrigare än för tjänstemän. En ledamot kan mista sitt uppdrag enligt beslut av riksdagen med två tredjedelars majoritet om personen väsentligt försummat uppdraget eller dömts till fängelse för uppsåtligt brott eller valbrott. (källa)
  3. Åklagare är en jurist som för det allmännas talan i brottmål. Under det initiala skedet i en brottsutredning ingår åklagaren i regel inte. Först sedan en eller flera misstänkta har identifierats och det är tid att formulera åtal deltar åklagaren. Ibland tar åklagaren ledning över brottsutredningen. Ibland håller sig åklagaren enbart informerad. I inkvisitoriska rättsordningar ingår åklagaren även som ledamot i domstolen och deltar alltså i prövningen av sin egen utredning. (källa)
  4. Åklagare i Sverige för statens talan i rättegång i brottmål. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.