Årsmedeltemperatur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder årsmedeltemperatur, varianter, uttal och böjningar av årsmedeltemperatur

Årsmedeltemperatur synonym, annat ord för årsmedeltemperatur, vad betyder årsmedeltemperatur, förklaring, uttal och böjningar av årsmedeltemperatur.

Vad betyder och hur uttalas årsmedeltemperatur

Årsmedeltemperatur uttalas års|medel|temp|er|at|ur och är ett substantiv.

Ordformer av årsmedeltemperatur

Singular

årsmedeltemperatur
obestämd grundform
årsmedeltemperaturs
obestämd genitiv
årsmedeltemperaturen
bestämd grundform
årsmedeltemperaturens
bestämd genitiv

Plural

årsmedeltemperaturer
obestämd grundform
årsmedeltemperaturers
obestämd genitiv
årsmedeltemperaturerna
bestämd grundform
årsmedeltemperaturernas
bestämd genitiv

Årsmedeltemperatur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet årsmedeltemperatur

  1. Skåne är Sveriges varmaste landskap och har kustklimat, men de lokala variationerna är stora. Exempelvis har skogsbygden i nordöst avsevärt lägre vintermedeltemperatur än västra och södra delen av landskapet. Högst årsmedeltemperatur (för såväl landskapet som riket) finner man längs öresundskusten. Vid SMHI:s mätstation vid Malmö tekniska museum finner man den mätstation som har högst årsmedeltemperatur i Sverige, +8,4 °C. Den kallaste månaden är februari med en medeltemperatur på 0,0 °C och den varmaste juli med +17,1 °C. Snö faller nästintill varje vinter, ofta i väldigt korta perioder i början av året. Is bildas stundom i hamnar och långgrunda vikar. Vegetationsperioden varierar i medeltal från 270 till 240 dygn, beroende på avstånd till kust och höjd över havet. Årsnederbörden ligger kring 500 mm (smält nederbörd), juli är den nederbördsrikaste månaden, april den fattigaste. (källa)
  2. Grundläggande för all teori om kollapserna är den ökande temperaturen, och den är ostridig för området, oavsett vad orsaken till denna temperaturökning är. Genomsnittstemperaturen på den Antarktiska halvön har stigit 0,5 grader per decennium sedan 1940-talet, och temperaturhöjningen där är för närvarande en av områden på jorden med den snabbaste temperaturökningen . Larsen B:s kollaps passade dock inte alls in i tidigare teorier om att shelfisens stabilitet är en funktion av årsmedeltemperaturer. Den tjocka, på havsvattnet flytande isplattformen borde enligt tidigare teorier inte ha disintegrerat så snabbt och så omfattande om man tar hänsyn till den aktuella ökningen av årsmedeltemperaturen. (källa)
  3. Områden med kontinuerlig permafrost uppträder vanligen i områden med en högsta årsmedeltemperatur på -1°C till -4°C och diskontinuerlig permafrost där årsmedeltemperaturen är lägre än -7°C till -8°C. Marken i tundraområden består oftast av en sula av kontinuerlig eller diskontinuerlig permafrost, i många fall är dock berggrunden helt i dagen. Ovanpå permafrosten ligger en dåligt utvecklad jordmån uppbyggd av torv, vilken är påverkad av frys- och smältperioder. Under sommaren smälter detta övre, så kallade aktiva lager, och bildar en vattenmättad sörja. Det aktiva lagret är vanligen omkring en meter djupt (från 15 cm i torv till fem meter i oskyddad jord). Nederbörden är dock låg, vanligen mindre än 250 mm per år. Vissa tundraregioner är lika torra som polaröknar, men ofta är den relativa luftfuktigheten hög och evaporationen låg. (källa)
  4. Världens kallaste plats (årligt dygnsgenomsnitt) är "södra köldpolen", Antarktis: -58 °C. Vostok har en årsmedeltemperatur på -57 grader. (källa)
  5. Området öster om Kigali har en årsmedeltemperatur av 17°C och en årsmedelnederbörd på ca 1500 mm. (källa)
  6. Utmed ekvatorn och längst i stort sett hela norra kustremsan längst Guineabukten råder tropiskt rengskogsklimat där sydvästmonsunen ger riklig nederbörd (1500–2500 mm per år) med två regnperioder under året. Temperaturen är hög (årsmedeltemperatur 25–27°C). Längre norrut i regionen övergår klimattypen i tropiskt savannklimat avtar nederbörden och den faller i huvudsak under en regnperiod. Ännu längre norrut övergår savannklimatet först i stäppklimat och sedan i det extremt torra tropiska ökenklimatet. I norra delen av Västafrika faller mellan 250 och 1 250 mm per år. (källa)
  7. Trakten runt Gess består i huvudsak av gräsmarker. Runt Gess är det glesbefolkat, med 18 invånare per kvadratkilometer. Inlandsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 0 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 12 °C, och den kallaste är januari, med -10 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 1 386 millimeter. Den regnigaste månaden är november, med i genomsnitt 174 mm nederbörd, och den torraste är december, med 77 mm nederbörd. (källa)
  8. I trakten råder ett hett ökenklimat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 29 °C. Den varmaste månaden är maj, då medeltemperaturen är 34 °C, och den kallaste är januari, med 22 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 193 millimeter. Den regnigaste månaden är oktober, med i genomsnitt 51 mm nederbörd, och den torraste är september, med 2 mm nederbörd. (källa)
  9. I trakten råder ett hett ökenklimat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 27 °C. Den varmaste månaden är april, då medeltemperaturen är 32 °C, och den kallaste är augusti, med 20 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 232 millimeter. Den regnigaste månaden är augusti, med i genomsnitt 71 mm nederbörd, och den torraste är januari, med 3 mm nederbörd. (källa)
  10. Inlandsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 4 °C. Den varmaste månaden är augusti, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är februari, med -6 °C. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.