Åskådning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åskådning, varianter, uttal och böjningar av åskådning

Åskådning synonym, annat ord för åskådning, vad betyder åskådning, förklaring, uttal och böjningar av åskådning.

Vad betyder och hur uttalas åskådning

Åskådning uttalas å|skåd|ning och är ett substantiv -en -ar.

Åskådning betyder:

Ordformer av åskådning

Singular

åskådning
obestämd grundform
åskådnings
obestämd genitiv
åskådningen
bestämd grundform
åskådningens
bestämd genitiv

Plural

åskådningar
obestämd grundform
åskådningars
obestämd genitiv
åskådningarna
bestämd grundform
åskådningarnas
bestämd genitiv

Åskådning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Åskådning på Engelska

  • outlook, opinions, attitude - outlook on life, philosophy of life

Hur används ordet åskådning

  1. Humanekologi (av latinets humanus, 'mänsklig', och ekologi) är studiet av förhållandet mellan människan och hennes totala omgivning. Detta inkluderar samspelet med och mellan natur, klimat, teknik, kommunikationer, försörjning, resurser, materialflöden, samhälle, kultur och livsåskådning i olika tider och i olika delar av världen. (källa)
  2. I Sverige representeras livsåskådningen av förbundet Humanisterna. (källa)
  3. Den judiska religionen, liksom senare den islamiska, lägger stor vikt vid särskillnaden mellan mänskligt och gudomligt. Gud är absolut transcendent, okännbar och ouppnåelig. Det är därför otänkbart att det som är jordiskt, förgängligt eller på något vis immanent kan förenas med Gud. Man kan säga att människan är Guds barn, men att säga att människan är Gud upplevdes på Jesu tid, liksom även idag av muslimer, judar och antitrinitariska kristna, som hädelse och förfall till en hednisk världsåskådning (under antiken var skillnaden mellan en gud och en hjälte, vad vi idag skulle kalla en "stor människa" eller ett "helgon", ganska suddig. Att Jesu lärjungar, som alla var judar, skulle lägga grunden för inkarnationsläran är alltså mycket anmärkningsvärt. Det uppstod också vid flera tillfällen allvarligt motstånd inom den kristna kyrkan eller hos andra som åberopade Jesus som auktoritet. Den viktigaste motståndsrörelsen var arianismen, som förstår inkarnationen såsom att Guds heliga ord, logos ("Ordet"), tog platsen i Jesu kropp, och därför avvisar tron på att Gud själv blev människa i Jesus. (källa)
  4. Muslimer tror att Gud (arabiska: الله, Allāh) uppenbarade Koranen för Muhammed, den siste profeten, och ser Koranen och sunna, vilket är en redogörelse för hur Muhammed levde och vad han yttrade, som de grundläggande källorna för islam. De betraktar inte Muhammed som grundare av en ny religion, utan som återskapare av Abrahams, Moses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning. (källa)
  5. Ofta låg den dualistiska grundåskådningen undanskymd men överallt kännetecknades rörelsen av stark fiendskap mot det katolska prästerskapet och hierarkin och även mot kyrkans helgon-, relik- och sakramentväsen. I sin gudstjänst lade de huvudvikten på predikan och bön. De skall även ha värderat fastor högt. (källa)
  6. Ordet livsfilosofi (av tyska Lebensphilosophie) används i flera olika betydelser, från självbiografiska redogörelser för bakgrunden till olika handlingar (se även livsåskådning, världsåskådning) till mer specifika tankesystem. (källa)
  7. En livsåskådning eller livssyn är en människas eller en organisations övertygelse eller föreställning om hur människan eller samhället är eller bör sträva efter att vara, en etik. Övertygelsen kan vara politisk, religiös eller ideologisk och kan även vara färgad av vanföreställningar och vidskepelse. Livsåskådningen omfattar i regel också motiven för denna övertygelse eller föreställning, men de teorier och hypoteser som livssynen bygger på kan sällan bevisas. Empiriska belägg saknas därför oftast. Livsåskådningar innehåller därför oftast mer av tro än av kunskap. (källa)
  8. Militarism, tänkesätt och åtgärder som hör samman med en målsättning att ha en stark militär makt och beredvillighet att på ett aggressivt sätt använda den för att skydda eller gynna sina nationella intressen. En militaristisk världsåskådning involverar inte sällan glorifiering av militären och militära medel och bruk därav utanför de traditionella ramarna för en nationell försvarsmakt, t.ex. dess aktiva inblandning i politiken (jämför militärjunta). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.