Åska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åska, varianter, uttal och böjningar av åska

Åska synonym, annat ord för åska, vad betyder åska, förklaring, uttal och böjningar av åska.

Synonymer till åska

Hittade 2 varianter av ordet åska:

Vad betyder och hur uttalas åska

Åska uttalas åska och är ett substantiv -n åskor.

Åska betyder:

Ordformer av åska

Singular

åska
obestämd grundform
åskas
obestämd genitiv
åskan
bestämd grundform
åskans
bestämd genitiv

Plural

åskor
obestämd grundform
åskors
obestämd genitiv
åskorna
bestämd grundform
åskornas
bestämd genitiv

Åska1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas åska

Åska uttalas åska och är ett verb -de.

Ordformer av åska

Aktiv

åska
infinitiv
åskar
presens
åskade
preteritum
åskat
supinum
åskande
presens particip
åska
imperativ

Åska2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Åska på Engelska

  • thunder - thundercloud, lightning conductor, thunderous applause
  • thunderstorm - thunder and lightning

Hur används ordet åska

  1. Åska (äldre benämning: tordön) är elektriska urladdningar i jordens atmosfär som yttrar sig i ett uppflammande av ljus (blixt) och ett skarpt eller mullrande ljud (åskknallar, åskdunder, åskmuller). Dessa elektriska urladdningar alstrar mycket stor värme under bråkdelar av en sekund, vilket gör att luften sätts i rörelse vilket är upphovet till åskmullret. Åska förekommer i samband med cumulonimbusmoln (bymoln), men kan också förekomma i extremt sällsynta fall i cumulusmoln (vanliga stackmoln) och stratusmoln (dimmoln). Urladdningen i stackmoln blir oftast mycket större än i vanliga bymoln, medan strömstyrkan i blixtarna från dimmoln vanligtvis är lägre än i blixtar från bymoln. Det finns indikationer på att åska i sällsynta fall kan uppstå vid sandstormar, vulkanutbrott och eventuellt laviner. (källa)
  2. Under medeltiden fanns en växt på latin kallad Barba Jovis (Himmelens gud Jupiters skägg). Överfört på Tor, åskans gud i nordisk mytologi har detta blivit Tore-skägg, vilket i folkmun i Närke och södra Dalarna använts för taklök, Sempervirum tectorum. (källa)
  3. Indra var en krigargud som var den starkaste och den störste krigaren av alla och han hade bland annat förmågan att återuppliva krigare som fallit i strid. Han beskyddade människorna och gudarna från ondska och han höll demonerna i schack. Liksom många andra mäktiga gudar var även Indra ursprungligen en stormgud som förknippades med åskan och sades förgöra monster (i första hand Vritra) och färdas över himlen i en gyllene vagn, dragen av tiotusen hästar. Indra tillbads också som regngud. Han beskrivs som rödhårig och avbildas med antingen två eller fyra armar. Allt detta sammantaget gör att han troligen har samma mytologiska ursprung som Tor i nordisk mytologi (se Urindoeuropéer). Förutom dessa likheter med Tor som åskgud så hade Indra en klubba (vajra) som han framkallade blixtar med. Han framställs ofta ridande på en stor vit elefant (Airavata). Förutom dessa kännetecken som nämnts känns Indra igen på att han bär med sig en krok, en snäcka, ett svärd, en snara och en regnbåge. (källa)
  4. Under 1920- och 1930-talet byggde bland annat John Logie Baird experimentella TV-mottagare på mekanisk väg, där roterande speglar styrde en ljusstråle till rätt linje och punkt på en skärm, medan TV-kameran använde Nipkowskiva. Men när man ville öka upplösningen till fler änågra få hundra linjer, fungerade de mekaniska lösningarna dåligt. Brauns uppfinning från 1897, som dittills hade varit en teknisk kuriositet, klarade uppgiften bättre och i slutet av 1930-talet stod det klart att både TV-sändare och -mottagare måste konstrueras helt elektroniskt, utan rörliga delar. Televisionen fick sitt genombrott på 1940-talet i USA och 1950-talet i Europa, baserat på katodstråleröret. Redan under 1930-talet hade oscilloskop med katodstrålerör börjat byggas, bland annat för att studera åskan. Under andra världskriget utvecklades radarn, som ofta använde runda bildrör. (källa)
  5. Åskan (från fornnordiska as-eykja, 'asens åkning', om guden Tors färd över himlavalvet) har kallats tordön, godfar och gudfar. Efterleden -far är i detta fall inte härledd från ordet fader, som i "gudfader", utan från verbet fara, som i "att färdas". (källa)
  6. Studentsång – en sång för manskör komponerad 1830 av Joseph Hartmann Stuntz, se Dåne liksom åskan bröder. (källa)
  7. Skulle Jorden byta plats med Venus skulle jorden utvecklas till en planet med väldigt hög växthuseffekt, med ständigt mulet väder, åskan skulle vara ett vardagsväder. Isarna kring polerna skulle smälta, och landområden som Skåne och andra låglänta områden i världen skulle hamna under vatten. Till slut skulle haven börja koka efter att växthuseffekten hela tiden får lufttemperaturen att stiga. (källa)
  8. Tor är son till Oden och Fjorgyn. Han är den starkaste av gudarna, han härskar i Trudvang som betyder styrkans boning och hans sal, vilken har 540 rum, heter Bilskirne. Han åker i en vagn, som dras av bockarna Tanngnjost och Tanngrisner, och äger hammaren Mjölner, ett styrkebälte och järnhandskar. Han kallas oftast för "åskguden", för det är han, som orsakar åskan. Han är gift med Siv och har barnen Mode och Trud med henne. Tor har också sonen Magne med jättekvinnan Järnsaxa, och Siv har också en son från ett tidigare äktenskap. Han heter Ull och är en god skytt och den snabbaste skidlöparen, bra att åkalla i envig. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.