Återtåg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återtåg, varianter, uttal och böjningar av återtåg

Återtåg synonym, annat ord för återtåg, vad betyder återtåg, förklaring, uttal och böjningar av återtåg.

Synonym till återtåg

Vad betyder och hur uttalas återtåg

Återtåg uttalas åter|tåg och är ett substantiv -et; pl. återtåg.

Återtåg betyder:

Ordformer av återtåg

Singular

återtåg
obestämd grundform
återtågs
obestämd genitiv
återtåget
bestämd grundform
återtågets
bestämd genitiv

Plural

återtåg
obestämd grundform
återtågs
obestämd genitiv
återtågen
bestämd grundform
återtågens
bestämd genitiv

Återtåg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Återtåg på Engelska

  • retreat

Hur används ordet återtåg

  1. År 1713 led sikherna ett militärt nederlag mot mogulriket men detta var samtidigt försvagat och några år senare kunde sikherna bygga upp ett rike. Efter Nadir Shahs invasion och återtåg samt under de följande striderna mellan mogulväldet och afghanerna satte de sig i besittning av större delen av Punjab. Från ett krigiskt religionssamfund blev de en territorial makt. De bildade tolv självständiga samhällen, misaler, med egna hövdingar. Genom den religiösa kulten sammanhölls dessa misaler till ett slags teokratisk federativrepublik. (källa)
  2. I Sverige omtalas firandet av Mårtengås första gången på en herrgård på Södertörn 1557. Under det skånska kriget omtalas hur danskarna sände specialistkommandon från Landskrona med gäss för att simma över till det belägrade Kristianstad så att danskarna (och skåningarna) som satt inneslutna av svenskarna skulle kunna fira Mårtens. En källa omnämner hur viktigt det var för soldaterna att få sin gåsastek: "am Martini Abend die gebratene Gänse allhier unfehlbar zu verzehren". Under 1700-talet började gäss bli ovanligare i stora delar av Sverige vilket ledde till att traditionen dog ut på andra håll än i Skåne. Märta Helena Reenstierna har beskrivit hur hon på äldre dagar tvingades fira Mårten med kalvsoppa då det var svårt att få tag på gäss i Stockholmstrakten. Med järnvägen blev det åter möjligt att kunna servera gäss och den gjorde sakta sitt återtåg hos den lite burgnare befolkningen. (källa)
  3. Reträtt (återtåg) kallas den militära manöver där man rör sig bakåt eller bort från fienden. En reträtt skiljer sig från en flykt genom att den genomförs organiserat och under ordnade former. (källa)
  4. Blockhus var täckta byggnader av sten eller trä, försedda med skottgluggar. De brukade anläggas för att användas till den så kallade "betäckta vägen" i fästningar, för att tjäna som slutvärn i förskansningar eller som självständiga verk på strategiska punkter. De kunde också användas som vakthus för vinterposteringar. Taket utgjordes av starka bjälkar, timmer eller järnvägsskenor samt faskiner och jordfyllning, väggarna byggdes mestadels av liggande timmer med hophuggna knutar eller av pålverk (stående timmer). För att minska den fientliga eldens verkan på blockhus försåg man dem ofta med en omgivande grav, från vilken jorden kastades upp mot väggarna. Utanför ingångarna gjordes rymliga tamburer och pålverk, från vilka den egna styrkans återtåg till blockhuset kunde skyddas och blockhusväggarna försvaras från sidan. (källa)
  5. Vid Nürnberg stötte han åter till hären och anförde vid Lützen svenskarnas andra linje. Enligt sin vana undvikande strid, men tapper, när det gällde, yrkade han enligt uppgift efter konungens död på återtåg, men då han däri ej åtlyddes, bidrog han väsentligt till slagets lyckliga utgång. (källa)
  6. I närheten av Tenhults herrgård, "på Thenhults skog", anfaller Mickel Jönsson och bönderna i Tveta härad den danska styrkan och skingrar den. De danskar som överlevt återsamlas på Myrstada slätt, "en slätt emellan Thenhult och Ingaryd". På slätten anfalls de åter av Mickel Jönsson och bönderna. De allra flesta av danskarna får sätta livet till, och även flera av svenskarna, däribland en av Mickels söner. Albert Skeel klarade sig undan, och har i ett brev daterat händelsen till söndagen den 26 juli 1612. Insatsen betyder att den danska invasionen är över. Dagen efter striden beger sig den danske kungen på återtåg. Mickel får mottaga medalj av den svenske kungen. (källa)
  7. Från Pommern företog Wrangel hösten 1636 ett fälttåg, som förde till erövringen av Berlin och Frankfurt am Main, men bar annars ringa frukt, då armén måste retirera för överlägsna fiendekrafter tillbaka till Pommern, där Banér, sedan han på sitt berömda återtåg från Torgau lyckligt manövrerat sig ur fiendernas fälla, i juli 1637 förenade sig med Wrangel. (källa)
  8. I juni 1918 utnämndes han till chef för Tredje preussiska kyrassiärregementet "Graf Wrangel" i södra Ukraina. Då kejsaren flydde till Holland och revolutionen brutit ut i Tyskland inledde Hamilton på julafton 1918 regementets 100 mil långa återtåg till Königsberg via Kiev. Under den besvärliga marschen anfölls de otaliga gånger av strövtrupper. Den 20 februari 1919 anlände man slutligen till Königsberg och gjorde efter persedelvård en bejublad inmarsch i staden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.