Återta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återta, varianter, uttal och böjningar av återta

Återta synonym, annat ord för återta, vad betyder återta, förklaring, uttal och böjningar av återta.

Synonymer till återta

Vad betyder och hur uttalas återta

Återta uttalas åter|ta äv. åld. åter|taga och är ett verb, böjs som ta.

Ordformer av återta

Aktiv

återta
infinitiv
återtar
presens
återtog
preteritum
återtagit
supinum
återtagande
presens particip
återta
imperativ

Passiv

återtas
infinitiv
återtas
presens
återtogs
preteritum
återtagits
supinum

Perfekt particip

återtagen en
~ + subst.
återtaget ett
~ + subst.
återtagna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

återtaga
infinitiv
återtager
presens
återtag
imperativ

Alternativa böjningsformer passiv

återtagas
infinitiv
återtages
presens
återtags
presens

Återta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Återta på Engelska

  • retake, regain

Hur används ordet återta

  1. Argentina ockuperade år 1982 bland annat Falklandsöarna militärt i början av Falklandskriget. Enligt argentinsk uppfattning var emellertid ögruppen juridiskt redan en del av Argentina, som helt enkelt återtogs. Efter ett par månader återtog Storbritannien kontrollen av öarna. vilket enligt argentinsk (och delvis sydamerikansk) uppfattning är en ockupation, men av Storbritannien, ögruppens befolkning, och allmän europeisk och nordamerikansk uppfattning var ett återtagande av legitima besittningar. (källa)
  2. Restaurationen i Schweiz 1815, då aristokratin återtog makten efter mediationsstatens fall. (källa)
  3. Gyllenstierna var dock en av dem, som i dessa kritiska tider skulle i främsta ledet visa prov på sinnesnärvaro, rådighet och uthållighet. Under det skånska fälttåget ställd vid Karl XI:s sida, lyckades Gyllenstierna till den grad vinna konungens öra, att han slutligen blev den ende och allsmäktige ledaren av hans vilja. Också hade han under samma krig gjort landet och konungen ovärderliga tjänster. Det var han, som jämte Ascheberg tillstyrkte och påskyndade tåget inåt Halland, som kröntes med segern i slaget vid Halmstad. Vidare var det han, som jämte Erik Dahlbergh med beundransvärd skyndsamhet samlade och ordnade den här, varmed konungen vann den avgörande segern i slaget vid Lund och återtog Skåne. Och slutligen var det Gyllenstierna, som i spetsen för en hop smålandsbönder återtog Blekinge och ryckte Kristianopel och Karlshamn ur danskarnas händer. (källa)
  4. Så snart livmodern är tömd på allt sitt innehåll (moderkaka, fosterhinnor och fostervatten) återtar den sin ursprungliga storlek och konsistens. Denna återgång tar 6-8 veckor. Den enda synliga förändringen är att den yttre livmodermunnen är munformad istället för som tidigare ett litet runt hål. Myometriumet är livmoderns tjocka muskelvägg som består av glatta muskler. (källa)
  5. I praktiken innebär fototropismen t.ex. att ett träd eller annan växt som kommit att luta t.ex. på grund av en storm inte fortsätter att växa i stammens/stjälkens riktning utan i stället återtar sin tillväxtriktning mot ljuset. (källa)
  6. Med ärkebiskop Birger i Uppsala råkade Johannes i delo om en sak, varuti han till en början såg sig tvungen att vika. Frågan gällde norra gränsen mellan Uppsala stift och Åbo stift. Redan under biskop Hemmings tid hade tvist uppstått om denna, men man hade då i godo enats om att Torneå socken skulle höra till ärkestiftet, Kemi däremot till Åbo stift. Ärkebiskop Birger väckte efter sitt ämbetstillträde det oaktat anspråk på att Kemi socken (som vid denna tid omfattade hela landsträckan mellan Torne och Ule älvar) skulle räknas till ärkestiftet och stödde sina anspråk på att Hälsinglands gräns förr sträckt sig ända till Ule älv och träsk. Detta påstående sökte åter Johannes gendriva med vittnesmål såväl av invånarna i Satakunda som av rådet i Åbo, vilka intygade att Kemi sedan urminnes tid hört till Åbo stift. Konung Albrekt av Mecklenburg avgjorde målet 1377 till ärkebiskopens fördel. Men den mäktige drotsen Bo Jonsson Grip intygade, efter ytterligare anställda undersökningar, Åbobiskopens rätt, och denna förklaring omintetgjorde konungens utslag samt lämnade Johannes i ostörd besittning av det omtvistade området. På samme Bo Jonssons anmodan nödgades Johannes i sin ordning att tills vidare åt Padis kloster i Estland återge den patronatsrätt över Borgå församling i Nyland som skänkts av konung Magnus Eriksson, men hade återtagits av Johannes företrädare. (källa)
  7. Som avslutning av Tysklands yttre nazificeringsprocess infördes partiets svastikaflagga som tysk nationalflagga fr.o.m. den 1 september 1935. (Under perioden mars 1933 till augusti 1935 hade den svart-vit-röda kejsarflaggan från 1871-1919 återtagits). (källa)
  8. Mot den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning. (källa)
  9. 1806 – Kapkolonin (större delen av nuvarande Sydafrika) som har erövrats av britterna från holländarna 1795, för att den inte ska falla i fransmännens händer (då de har ockuperat Nederländerna) har återlämnats till holländarna 1803, men nu återtas den på nytt av britterna, för att Napoleon inte ska kunna utnyttja den. Den blir därmed en permanent brittisk koloni och förblir i brittiska händer fram till 1910, då Sydafrikanska unionen grundas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.