Ögonläkare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ögonläkare, varianter, uttal och böjningar av ögonläkare

Ögonläkare synonym, annat ord för ögonläkare, vad betyder ögonläkare, förklaring, uttal och böjningar av ögonläkare.

Vad betyder och hur uttalas ögonläkare

Ögonläkare uttalas ög|on|läk|are och är ett substantiv.

Ordformer av ögonläkare

Singular

ögonläkare
obestämd grundform
ögonläkares
obestämd genitiv
ögonläkaren
bestämd grundform
ögonläkarens
bestämd genitiv

Plural

ögonläkare
obestämd grundform
ögonläkares
obestämd genitiv
ögonläkarna
bestämd grundform
ögonläkarnas
bestämd genitiv

Ögonläkare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ögonläkare

  1. En ortoptist arbetar tillsammans med en ögonläkare och undersöker, diagnostiserar och behandlar barn med glasögonbehov, ensidiga synnedsättningar (på grund av olika brytningsfel mellan ögonen, eller skelning) samt barn och vuxna med skelning, samsynsbesvär och neurologiska ögonbesvär, till exempel nystagmus (ögondarr) eller ögonmuskelförlamningar. Ortoptisten arbetar också med synscreening, för att finna synfel/skelning hos barn så tidigt som möjligt för en bra prognos. Majoriteten av patienterna är barn men andelen vuxna ökar på grund av ökade synkrav vid dataarbete och större läsmängder. (källa)
  2. Liebreich blev medicine doktor i Halle an der Saale 1853 och var 1854–62 assistent på Albrecht von Graefes klinik i Berlin. Han bosatte sig som ögonläkare i Paris 1862, men på grund av fransk-tyska kriget flyttade han 1870 till London, där han snabbt blev ögonläkare vid Saint Thomas Hospital, och trots att han inte var någon särskilt framstående operatör, fick han snart en omfattande praktik. Efter att ha lämnat denna, levde han i många år i Paris, sysselsatt med studier över äldre konst, särskilt dess tekniska sida. (källa)
  3. Vid några så kallade systemsjukdomar angrips även ögonens tårkörtlar. En sådan sjukdom är reumatisk artrit, som i en unik form kan vara utan ledengagemang och bara angripa slemhinnor i mun, näsa och ögon. Den formen har fått namnet Sjögrens syndrom, efter den svenske ögonläkaren Anders Sjögren som visade att dessa människors svåra ögonbesvär beror på att ögats tårkörtlar inte producerar några tårar alls. Utan tårfilm skadas hornhinnan, varför de som drabbats av Sjögrens syndrom måste droppa tårersättning i ögonen många gånger dagligen trots optimalt stöd av glasögon och ljus. (källa)
  4. Uppdragsgivarna till Villa Pauli var Anna Pauli och hennes make, ögonläkaren Albert Pauli. Han var son till apotekaren och kemisk-tekniske fabrikören Ferdinand Pauli (1815-1904), även grundare av parfymfabriken F. Pauli, som mellan 1867 och 1936 låg vid Fleminggatan på Kungsholmen. Albert Paulis halvbror var konstnären Georg Pauli, som sedan 1904 bodde i Villa Pauli, Storängen, söder om Stockholm. (källa)
  5. Syndromet beskrevs först av oftalmologerna Jakob Stilling (1887) och Siegmund Türk (1896). Syndromet uppkallades senare efter den amerikansk ögonläkaren Alexander Duane, som beskrev rubbningen mera i detalj. (källa)
  6. Han var gift två gånger, första gången 1946–1958 med ögonläkaren Birgitta Zetterström-Karpe , med vilken han fick barnen Maria, Charlotta och Tyra. Andra gången gifte han sig 1959 med läkaren Jelena Rennerova (tidigare gift med Olof Palme). I detta andra äktenskap föddes dottern Jelena samt tvillingarna Eugenia och Rolf. (källa)
  7. Karin Neuman-Rahn utbildade sig vid Sofiahemmet i Stockholm 1908–1910 till sjuksköterska och blev under den perioden bekant med Elsa Beskow, Alice Tegnér och Emilie Fogelklou-Carlén. Hennes äktenskap med den finlandssvenske skalden och ögonläkaren Ernst Knape slutade i skilsmässa och hon tog då båda föräldrarnas efternamn. Neuman-Rahn verkade så småningom inom mentalvården, på så kallat sinnessjukhus, och blev en föregångare tack vare sin humana syn på de psykiskt sjuka patienterna. Hon förespråkade tvångsfri vård för de psykiskt sjuka och lade stor vikt vid vänligt och kärleksfullt bemötande samt välvårdade och vackra lokaler med behagliga färger och över huvud taget en positiv grundsyn. Under åren 1918 till 1935 undervisade hon vid Mariasjukhusets sjuksköterskeskola i Helsingfors, hon deltog i internationella sjuksköterskekongresser samt i en världsomspännande psykiatrisk kongress i Washington år 1930. Karin Neuman-Rahn författade ett antal verk inom sitt ämnesområde. Hennes lärobok Den psykiskt sjuka människan och hennes vård blev epokgörande och utgavs på svenska, finska och tyska år 1924. 1997 kom en doktorsavhandling om Karin Neuman-Rahn och hennes verk skriven av Dahly Matilainen där det påpekas att Karin Neuman-Rahn oförskyllt hamnat i skuggan av den mera kända Sophie Mannerheim. "Mot bakgrunden av de fördomar som fanns mot psykiskt sjuka var det unikt att lyfta fram det ljusa och hoppfulla i vården av själsligt sjuka", understryker Matilainen. Karin Neuman-Rahn erhöll en mängd utmärkelser och avled 1962 i Helsingfors. (källa)
  8. På initiativ av ögonläkaren och Uddevallabon Hans Ryberg så mobiliserades 2014 en opinion tillsammans med lokaltidningen Bohusläningen. Oktober 2015 påbörjades bygget av den nya bron, och på Valborgsmässoafton 2016 invigdes det som sedan dess kallas Hasses bro i närvaro av Hans Ryberg och av eldsjälen bakom Strandpromenaden - Erland Holmdal. (källa)
  9. Upplever man svarta prickar och ljusblixtar, speciellt om man är närsynt, skall man inom två dygn uppsöka ögonläkare, för att säkerställa att glaskroppsavlossningen inte förorsakat en näthinneavlossning. Särskilt brådskande är det om det inte bara är små prickar, utan "gardiner" för synfältet. (källa)
  10. En optikerassistent i Sverige jobbar tillsammans med optiker och optometrister. Optikerassistenten arbetar oftast i optikbutiker och kan också kallas för "säljare inom optikbranschen". I de sedvanliga arbetsuppgifter kan det ingå att utföra förundersökningar, packa upp glasögon, justera glasögon, utföra reparationer samt administrativt arbete som att svara i telefon och boka besökstider. I arbetet ingår också att visa glasögonbågar till kunder som varit hos en optiker, optometrist eller ögonläkare, slutföra försäljningen av glasögon, göra beställningar samt lämna ut glasögon och linser. Även kontaktlinsträning (att lära sig hantera kontaktlinser) ingår ofta i optikerassistentens arbetsuppgifter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.