Öl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder öl, varianter, uttal och böjningar av öl

Öl synonym, annat ord för öl, vad betyder öl, förklaring, uttal och böjningar av öl.

Synonymer till öl

Vad betyder och hur uttalas öl

Öl uttalas öl och är ett substantiv -et äv. -en; pl. öl äv. -er.

Öl betyder:

Ordformer av öl

Singular

öl
obestämd grundform
öls
obestämd genitiv
ölet
bestämd grundform
ölets
bestämd genitiv

Plural

öl
obestämd grundform
öls
obestämd genitiv
ölen
bestämd grundform
ölens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

öl
obestämd grundform
öls
obestämd genitiv
ölen
bestämd grundform
ölens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

öler
obestämd grundform
ölers
obestämd genitiv
ölerna
bestämd grundform
ölernas
bestämd genitiv

Öl är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Öl på Engelska

  • beer - beer can, strong beer, beer bottle, beer crate, a glass of beer

Hur används ordet öl

  1. I dagens kinesiska provins Shaanxi har rester efter öl bryggd på bland annat korn hittats på 5 000 år gamla krukskärvor. (källa)
  2. De huvudsakliga ingredienserna vid ölbryggning är malt, humle, jäst och vatten samt i vissa öl andra tillsatser. (källa)
  3. Bockölen (tyska Bockbier eller Bock) är ett alkoholstarkt lageröl och har sitt ursprung i staden Einbeck i närheten av Hannover, Tyskland. Vanligast dricks och bryggs det kring påsk. Ölet kan vara både ljust eller mörkt med en alkoholstyrka kring 6 procent och har en fyllig maltsmak. Ursprungligen var alla bocköl relativt mörka, vilket medför att många bocköl idag är något mörkare. Det innebär att bocköl ofta dricks som julöl. För att räknas som ett bocköl skall ölet när det bryggs ha en stamvörtstyrka överstigande 16 procent. (källa)
  4. Pilsner (eller pils) är ett ljust, underjäst, förhållandevis beskt öl. Det är ursprungligen från staden Pilsen i Böhmen (idag Plzeň i Tjeckien), där ölsorten bryggdes första gången 5 oktober 1842. Pilsner är den vanligaste ölsorten i Tyskland där den heter Pilsener eller Pils. Ölsorten är ursprunget till alla moderna ljusa lageröl. (källa)
  5. Viktprocent är ett sätt att ange blandningsförhållandet mellan olika ämnen i en blandning. Det är de ingående ämnenas viktandel av blandningens totalvikt som anges. Viktprocent är lämpligt sätt att ange blandningsförhållanden för ämnen i form av pulver, gas eller granulerad form eftersom dessa ämnens volym beror på hur hårt de packas. Tidigare angavs även alkoholhalten i öl som viktprocent men man har numera gått över till volymprocent. Inom kemin är det däremot molförhållandet som anges eftersom detta är oberoende av tryck, temperatur och aggregationstillstånd. (källa)
  6. Trappistöl är öl bryggt inom ett kloster av munkar tillhörande trappistorden. (källa)
  7. Veteöl eller Weißbier ('vitöl') är överjäst öl där man inte bara använder malt från sädesslaget korn, utan även en viss del vetemalt. I södra Tyskland är andelen vetemalt ofta högre (uppemot 50 procent), och ölet går då ofta under benämningen Weizenbier ('veteöl'). Vanliga typerna av veteöl är Weissbier och witbier. Utöver dessa finns även sura varianter som lambic, Berliner Weisse och gose. (källa)
  8. Malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker när maltet läggs i blöt, som vid bryggning. Efter att groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmalten torkas eller rostas med varm luft. Den färdiga malten kan lagras länge. Malt används i tillverkning av öl och whisky men används även i jul- och påskmust, vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad är en viktig smakfaktor: kraftigare rostning ger ett mörkare öl i och med att sockret karamelliseras. Vid ölbryggning används huvudsakligen ljusa maltsorter som pilsnermalt och pale ale-malt. (källa)
  9. Underjäst (underjäsning) öl är en beteckning för öl som använder en jästkultur som jäser långsamt och som jäses vid låg temperatur (cirka 6–12o C). Jästen sjunker då ganska snabbt till botten, varav namnet. (källa)
  10. Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter (se vidare porter). Ordet stout är sannolikt en kortform av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen 'kraftigt öl'. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.