Örlogskapten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder örlogskapten, varianter, uttal och böjningar av örlogskapten

Örlogskapten synonym, annat ord för örlogskapten, vad betyder örlogskapten, förklaring, uttal och böjningar av örlogskapten.

Vad betyder och hur uttalas örlogskapten

Örlogskapten uttalas ör|logs|kapt|en och är ett substantiv.

Ordformer av örlogskapten

Singular

örlogskapten
obestämd grundform
örlogskaptens
obestämd genitiv
örlogskaptenen
bestämd grundform
örlogskaptenens
bestämd genitiv

Plural

örlogskaptener
obestämd grundform
örlogskapteners
obestämd genitiv
örlogskaptenerna
bestämd grundform
örlogskaptenernas
bestämd genitiv

Örlogskapten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet örlogskapten

  1. Kommendörkapten (förkortning: kk) infördes i Sverige 1824 och från 1866 delades den upp på kommendörkapten av 1:a respektive 2:a graden. Uppdelningen upphörde dock 1972 då den 2:a graden ändrades till örlogskapten, vilket motsvarar major i andra försvarsgrenar. (källa)
  2. 2000–2005: Örlogskapten Jan Ljungholm Säve. (källa)
  3. Fartygschef på HMS Halland 2011-2014 var örlogskapten Daniel Petrak. Petrak efterträddes 2014 av örlogskapten Tobias Wilhelmsson. (källa)
  4. "Det finns 7 officersgrader och 6 kompetensnivåer. Det kan anmärkas att majorer och örlogskaptener hänförs till kompetensnivå 3 efter fullgjort chefsprogram. Kompetensnivåerna 2 och 3 kommer över tid att smälta samman. Det finns idag några hundra officerare i nivå 2 men inga ytterligare kommer att föras till den kategorin.". (källa)
  5. Coldinuorden infördes till Sverige av kaptenen friherre Carl Biörnberg, som 1757 (eller möjligtvis 1758) i Göteborg lärde känna den franske örlogskaptenen François Thurot, vilken tillhörde orden. De blev goda vänner, och när Thurot kom tillbaka till Frankrike föreslog han för två höga dignitärer inom Coldinuorden, hertigarna de Noailles och de Belle-Isle, att Biörnberg kunde vara en lämplig person att leda en svensk gren av orden. Förslaget accepterades och vid ett återbesök i Sverige följande år försåg han Biörnberg med nödvändiga handlingar och ingående kunskaper om orden samt utnämnde honom till den svenska ordens högste styresman, "Acbaron Recor" (1759). Biörnberg valde därefter ut ett femmannaråd med representanter för olika delar av det dåvarande Sverige (inklusive Finland). Den första svenska ordenslogen (inom orden kallad "koloni") invigdes i Stockholm ("Arla Coldin") år 1765. Den följdes inom kort av en koloni på Sveaborg i Finland ("Månans Coldin") samt i Göteborg ("Göta Coldin") och Karlskrona ("Kronans Coldin"). Under en kort period fanns även en koloni på kolonin S:t Barthélemy ("Cialon Coldin") samt en "privat" koloni vid hovet i Stockholm ("Flottans Coldin") som grundades på eget bevåg av hertig Carl, vilken i sin befattning som storamiral tidigt hade påtagit sig rollen som den svenska ordens protektor. (källa)
  6. Kapten (förkortning: kn) är en militär officersgrad med tjänsteställning mellan major/örlogskapten och löjtnant. Under medeltiden och fram till 1600-talet användes i Sverige titeln hövitsman (jämför tyska Hauptmann), vilket under 1700-talet med fransk påverkan ändrades till kapten (jämför franska capitaine). (källa)
  7. Gradbeteckningen i dess nuvarande form har burits av kommendör sedan 2003 och ändrades då för att få ett mer internationellt utseende. Idag består den av tre 12,6 mm guldgalon och en ögla av samma galon. Gradbeteckning på ärm bärs till innerkavaj samt mässdräkt i flottan. Då örlogskapten är en taktisk officersgrad bärs mössmärke för taktisk officer i flottan på skärmmössa och båtmössa. Före 2003 bars denna gradbeteckning av kommendörkapten. (källa)
  8. Major (förkortning: mj) är en militär officersgrad som finns i de flesta länders försvarsmakt. I flottan motsvaras major av örlogskapten. Graden går in under OF-3 (NATO-kod "Officers"). (källa)
  9. Regementsbefäl var enligt de befälsordningar som infördes 1972 och 1983 benämning på en befälsnivå i Försvarsmakten, vilken omfattade graderna major, överstelöjtnant, överste och överste av 1:a graden, respektive kompetensnivåerna 4–1. Motsvarande grader i flottan var örlogskapten, kommendörkapten, kommendör och kommendör av 1:a graden. (källa)
  10. Den högsta utbildningen som särskilt anordnas för reservofficerare är Försvarshögskolans taktiska stabskurs (FHS TSK), vilken i regel följs av befordran till major eller örlogskapten. Utnämningar till överstelöjtnant eller kommendörkapten och högre tjänstegrader förekommer i begränsad omfattning inom Högkvarteret. Fyra reservofficerare har under sin reservofficersanställning under 2000-talet befordrats till tjänstegraderna överste eller kommendör. Därutöver finns det några dussin som blivit överstelöjtnanter eller kommendörkaptener. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.