Övergångsstadium Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övergångsstadium, varianter, uttal och böjningar av övergångsstadium

Övergångsstadium synonym, annat ord för övergångsstadium, vad betyder övergångsstadium, förklaring, uttal och böjningar av övergångsstadium.

Vad betyder och hur uttalas övergångsstadium

Övergångsstadium uttalas över|gångs|stadi|um och är ett substantiv.

Ordformer av övergångsstadium

Singular

övergångsstadium
obestämd grundform
övergångsstadiums
obestämd genitiv
övergångsstadiet
bestämd grundform
övergångsstadiets
bestämd genitiv

Plural

övergångsstadier
obestämd grundform
övergångsstadiers
obestämd genitiv
övergångsstadierna
bestämd grundform
övergångsstadiernas
bestämd genitiv

Övergångsstadium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Övergångsstadium på Engelska

  • transition

Hur används ordet övergångsstadium

  1. Industrisamhälle kallas ett samhälle där de flesta arbetar inom industrisektorn. Jordbruket i ett industrisamhälle är begränsat, och de få bönder som ändå finns kvar använder maskiner i arbetet. Industrisamhället kan ses som övergångsstadiet mellan ett jordbrukssamhälle och ett tjänstesamhälle där tjänsteproduktionen är dominerande. Perioden strax innan industrisamhället kallas förindustriella samhället. (källa)
  2. För Loria, som för sina deduktioner söker bekräftelse genom en vidlyftig historisk apparat, är den fria jordens stadium det första i den ekonomiska utvecklingen. På första klassens jord arbetar producenten för sig själv och skapar sig kapital i form av hopsamlade livsmedel, råmaterial etc., det är den isolerade produktionen. I den mån mindre fruktbar jord måste tas i bruk, blir association nödvändig. Antingen bildas enhetliga sammanslutningar mellan jordbrukare, som besitter kapital, eller blandade sammanslutningar mellan sådana jordbrukare samt rena arbetare, utan kapital, i båda fallen åtnjuter de associerade lika stor andel av produktionens resultat. Den privatkapitalistiska ordningen kan först då framträda, när den fria tillgången till jord upphört eller arbetarna med våld berövats sin frihet och sänkts i slaveri. I längden blir dock slaveriet för dyrt och olägligt, det avlöses av livegenskapens mildare former. Härifrån leder utvecklingen, med sina övergångsstadier, fram till det tillstånd, då arbetsavtalet blir alltmer fritt i rättsligt avseende, men då arbetaren, ekonomiskt bunden, tvingas att arbeta för en lön, som alltid håller på att tryckas ned mot existensminimum. (källa)
  3. Madonnan från Viklau blev först uppmärksammad och beskriven av Johnny Roosval. Han och även en del senare svenska forskare uppfattade skulpturen som nära släkt med stenskulpturerna på katedralen i Chartres västportal och därmed som ett importarbete därifrån. De stildrag som de har gemensamt är dock snarare tidsbundna och går att återfinna på många platser i Europa. Viklaumadonnan har ofta ansetts vara typisk för romansk stil medan den äldre Chartres-skulpturen, något förvillande med tanke på likheterna, har kallats ett exempel på gotikens genombrott. Båda grupperna ligger snarare i ett övergångsstadium mellan de olika stilarna. Viklaumadonnan har drag som många romanska madonnor delar, hon sitter med kroppen rak i en hög rak stol och med tyngden jämnt fördelad. Hon har ett flickaktigt utseende. Både karnation (hudfärg) och kläddräktens förgyllning är ovanligt väl bevarade vilket bidragit till hennes berömmelse. (källa)
  4. Götaregeln är inte ett geografiskt övergångsstadium mellan tungrots-r och tungspets-r utan har troligtvis uppkommit på egen hand i Västergötland och spridits sig i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från mellersta Västergötland och mellersta och västra Östergötland. Från mellersta Västergötland spreds det över landskapet till Halland och Värmland och från mellersta och västra Östergötland norrut i landskapet och söderut mot Småland. Götamåls-r avancerade alltså söderut medan tungrots-r avancerade norrut och de möttes till slut i östra Småland. I mitten av 1900-talet fanns där ännu ett område med endast tungspets-r. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.