Överklagande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överklagande, varianter, uttal och böjningar av överklagande

Överklagande synonym, annat ord för överklagande, vad betyder överklagande, förklaring, uttal och böjningar av överklagande.

Vad betyder och hur uttalas överklagande

Överklagande uttalas över|klag|ande och är ett substantiv -t -n.

Ordformer av överklagande

Singular

överklagande
obestämd grundform
överklagandes
obestämd genitiv
överklagandet
bestämd grundform
överklagandets
bestämd genitiv

Plural

överklaganden
obestämd grundform
överklagandens
obestämd genitiv
överklagandena
bestämd grundform
överklagandenas
bestämd genitiv

Överklagande är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet överklagande

  1. Enligt 49 kap. 13 § första stycket rättegångsbalken (RB) krävs det i brottmål prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva en tingsrätts dom genom vilken den tilltalade som enda påföljd dömts till böter eller har frikänts från ansvar för brott om det inte är föreskrivet svårare straff än fängelse i sex månader. Gällande tvistemål krävs det alltid prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp överklagandet till prövning. (källa)
  2. Den som vill inleda ett ärende vid tingsrätt genom anmälan, ansökan, överklagande eller på annat sätt ska göra detta skriftligen. (källa)
  3. Utlänningsnämnden var en överinstans till svenska Migrationsverket, med uppgift att hantera och besluta i vissa överklaganden av Migrationsverkets beslut. Utlänningsnämnden hade sitt säte i Stockholm och hade sitt kansli på Drottninggatan 95 (byggnaden som ibland kallas "Gamla Teknis"). (källa)
  4. Besvär (tyska beschwerde, av schwer, tung), eg. tyngd, olägenhet, möda, klagomål, överklagande. (källa)
  5. Arbetsdomstolen prövar olika sorters tvister mellan arbetstagare och arbetsgivare samt överklaganden från tingsrätten om arbetstvisten inletts där (gäller arbetstagare som inte är fackligt anslutna). (källa)
  6. Enligt huvudregeln överklagas domar i förvaltningsrätten till kammarrätten utan att det krävs prövningstillstånd för att målet skall tas upp i kammarrätten. I många lagar finns det emellertid särskilda bestämmelser som säger att det krävs prövningstillstånd för överklagande till kammarrätten. (källa)
  7. Med enskild avses fysisk eller juridisk person som varit part i rättegång eller sökande alternativt motpart i ett ärende. Av besvärshänvisningen ska framgå hur överklagande ska ske, inom vilken tid och vart överklagandet ska sändas. En typisk besvärshänvisning kan se ut så här. (källa)
  8. Kommunen gav bygglov och godkände detaljplanen, vilket dock överklagades till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen påpekade att detaljplanen för bygget inte kunde accepteras då det ansågs saknas underlag. Länsstyrelsen menade även att planerna riskerade att skada riksintressen och att bebyggelsen kunde vara olämplig för människors hälsa och säkerhet. Dessutom gjordes flera överklaganden och i och med det fördröjdes byggprocessen. (källa)
  9. En förening som vill överklaga en dom eller ett beslut ska göra det innan tiden för överklagande gått ut för dem som varit parter eller annars såsom sakägare haft klagorätt i målet eller ärendet. (källa)
  10. Vad (ordet är besläktat med verbet vädja) var förr ett ordinärt och devolutivt rättsmedel, med vilket en part hos hovrätt sökte ändring i beslut av underrätt. I Rättegångsbalken, där det fanns bestämmelser angående sättet att fullfölja av talan mot underrätts beslut, angavs i vilka fall vad skulle användas. Detta var, med vissa undantag, dels vid överklagande av underrätts utslag i tvistemål av sådan beskaffenhet att de borde genom stämning anhängiggöras, dels vid talan mot underrätts utslag i vissa mål, som hörde till den extraordinära civilprocessen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.