Överkommendant Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överkommendant, varianter, uttal och böjningar av överkommendant

Överkommendant synonym, annat ord för överkommendant, vad betyder överkommendant, förklaring, uttal och böjningar av överkommendant.

Vad betyder och hur uttalas överkommendant

Överkommendant uttalas över|kom|mend|ant och är ett substantiv.

Ordformer av överkommendant

Singular

överkommendant
obestämd grundform
överkommendants
obestämd genitiv
överkommendanten
bestämd grundform
överkommendantens
bestämd genitiv

Plural

överkommendanter
obestämd grundform
överkommendanters
obestämd genitiv
överkommendanterna
bestämd grundform
överkommendanternas
bestämd genitiv

Överkommendant är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet överkommendant

  1. År 1861 blev Lagerberg andre major vid Andra livgardet och 1862 överste i armén. Åren 1862–1866 var han expeditionschef vid lantförsvarsdepartementets kommandoexpedition innan han 1866, efter 27 års tjänst i Andra livgardet, blev överste och sekundchef för regementet. År 1867 utnämndes Lagerberg till generalmajor i armén och förste adjutant i kung Karl XV:s stab. Efter dennes död 1872 blev Lagerberg förste adjutant och chef för den nye kung Oscar II:s stab. År 1876 blev Lagerberg tillförordnad överkommendant i Stockholm och året därpå tillförordnad generalbefälhavare i första militärdistriktet. År 1880 blev han generallöjtnant och var 1880–1888 generalbefälhavare i Fjärde militärdistriktet och var dessutom chef för Livgardesbrigaden 1880–1884. År 1882 blev han ordinarie överkommendant i Stockholm och blev dessutom ordförande i Krigshovrätten, en post han behöll fram till 1903. År 1889 utnämndes Lagerberg till general i armén och var sedan generalbefälhavare i Femte militärdistriktet 1889–1890. År 1890 tog han avsked från chefskapet av Femte militärdistriktet, men kvarstod som överkommendant till sin död. I Nordisk familjebok beskrivs Lagerberg som en av Stockholms populäraste personligheter och att han spelade en stor roll i stadens samhällsliv. (källa)
  2. Thörnqvist befordrades den 1 mars 2011 till konteramiral och tillträdde samma dag som marininspektör, denna titel ändrades till marinchef från 2014. Thörnqvist utsågs 2016 till ny insatschef för Försvarsmakten och tillträdde denna befattning den 18 april samma år. 2019 utsågs Thörnqvist till överkommendant i Stockholm. Den 10 september 2020 efterträddes Jan Thörnqvist som chef för insatsstaben av Michael Claesson, då han gick i pension. (källa)
  3. Överkommendanten i Stockholm. (källa)
  4. Efter att överkommendanten i Stockholm förbjudit värnpliktiga att delta i "socialistmöten" uppstod soldatdemonstrationer mot förbudet. Efter att en soldatdemonstration hade deltagit på ett socialdemokratiskt klubbmöte i Södra Folkets hus bildades Föreningen Soldater och Arbetare i Stockholm. Liknande föreningar bildades därefter även på andra förläggningsorter däribland i Göteborg, Karlsborg och Vänersborgare. (källa)
  5. Överståthållarämbetet förde ursprungligen en blå sköld med ett Sankt Erikshuvud mellan tre kronor av guld. Eftersom vapnet stred mot lagen om Sveriges riksvapen fastställde Kungl. Maj:t den 28 januari 1938 ett nytt vapen med följande blasonering: I med kronor av guld bestrött blått fält ett krönt Sankt Erikshuvud av guld. Sedan 1999 använder överkommendanten i Stockholm samma sköld lagd över ett svärd och en kommandostav. (källa)
  6. Befälet över Göteborgs garnison låg hos Överkommendanten som var lägst generalmajor. Staden hade även en kommendant, en titel som fortfarande används om Garnisonschefen i staden. (källa)
  7. 16 livdrabanter och en officer utgjorde vakt kring statyn. Samtidigt som Överkommendanten i Stockholm ställde upp alla de trupper som skulle närvara. När allt var klart skickade kronprinsen Oscar rapport till Karl XIV Johan. Kungen begav sig då till häst med sin uppvaktning till statyn, där han stannade framför denna. Riksmarskalk Hans Henric von Essen gav order att statyn skulle avtäckas, varvid kungen hälsade denna med sin värja, trupperna Skyldrade gevär samtidigt som trumpetare blåste fanfar. (källa)
  8. stav m/1790 infördes för vakthavande generaladjutanten i Stockholm som sedan 1818 bär titeln överkommendant. Sedan 1911 bärs den även av kommendanten i Boden. Staven är stålblå, beströdd med guldkronor samt försedd med guldknopp och doppsko. (källa)
  9. 1717 utnämndes han till generalmajor och 1718 till överkommendant i Malmö. (källa)
  10. År 1961 tillträdde han posten som försvarsstabschef och utnämndes till generalmajor. 1966 utnämndes han till generallöjtnant. 1967 tillträdde han tjänsten som militärbefälhavare i Östra militärområdet och även överkommendant i Stockholm. Arméchef 1969–1976. Carl Eric Almgren var arméchef i sex år. När han tillträdde hade just 1968 års försvarsbeslut trätt i kraft. Med detta försvann den dittillsvarande politiska enigheten mellan socialdemokrater och borgerliga partier, och det var uppenbart att ÖB:s militärpolitiska bedömningar tillmättes mindre vikt. Anslagsramen krympte, det fasta pålägget för teknisk utveckling försvann, och det noggrant uträknade priskompensationssystem som tidigare gällt ersattes av ett mindre fördelaktigt nettoprisindex. Vid sin avgång som arméchef utnämndes han till general. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.