Överraska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överraska, varianter, uttal och böjningar av överraska

Överraska synonym, annat ord för överraska, vad betyder överraska, förklaring, uttal och böjningar av överraska.

Synonymer till överraska

Vad betyder och hur uttalas överraska

Överraska uttalas över|raska och är ett verb -de.

Ordformer av överraska

Aktiv

överraska
infinitiv
överraskar
presens
överraskade
preteritum
överraskat
supinum
överraskande
presens particip
överraska
imperativ

Passiv

överraskas
infinitiv
överraskas
presens
överraskades
preteritum
överraskats
supinum

Perfekt particip

överraskad en
~ + subst.
överraskat ett
~ + subst.
överraskade den/det/de
~ + subst.

Överraska är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Överraska på Engelska

  • surprise, astonish - I was surprised that it went so well, a surprising result
  • surprise - the police surprised the thieves in the cellar

Hur används ordet överraska

  1. Bättre än väntat för EricssonBörs Ericssonchefen Börje Ekholm fortsätter att överraska marknaden med starka delårsrapporter. Ericssons tredje kvartal överraskar positivt, precis som de två första. För första gången sedan andra kvartalet 2016 presenterar telekombolaget en vinst efter skatt. Trots att analytikerna trott på ett nettoresultat på minus 167 miljoner kronor blev det ett plusresultat. Ericsson tjänade 2, 7 miljarder kronor efter skatt under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med minus 3, 5 miljarder under samma kvartal i fjol."Vi ser förbättringar inom hela verksamheten", skriver Börje Ekholm i vd-ordet. Omsättningen uppgick till 53, 8 miljarder kronor, mot förväntade 49, 8 miljarder. Ericsson driver fortfarande stora omstruktureringsprogram i form av sparbeting och omförhandlande av olönsamma kontrakt, rapporterar DI. (källa)
  2. Under en resa till Kalmar på hösten 1317 hade Valdemar passerat Nyköping, då kungen inbjöd bägge att i försoningens tecken dricka jul på Nyköpingshus, tillsammans med honom, drottningen och hovet. Valdemar var positivt överraskad över kungens ändrade sinnelag. Han övertalade sin bror Erik att gå med på en bjudning på Nyköpingshus. (källa)
  3. Gustafsson är imitatör och har gjort många imitationer av bland annat Sven Wollter, Peps Persson, Per Gessle, Göran Persson, Ingmar Bergman, Ernst-Hugo Järegård, Tony Rickardsson, Sten Broman, Magnus Härenstam, Carl Bildt, Bertil Svensson, Tony Irving, Bengt Frithiofsson, Bosse "Bildoktorn" Andersson, Lena Philipsson, Marcus Oscarsson och Jonas Gardell. Han imiterade även Olof Palme som ung, före sin TV-karriär. Han medverkade vid Kungagalan i Globen då kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år. I finalprogrammet av Allsång på Skansen har Gustafsson överraskat med upptåg varje sommar sedan mitten av 1990-talet. (källa)
  4. I radio spelade han den svamlande figuren Morbror Ruben. På TV var han ett av de ökända Skäggen (jämte bland andra Beppe Wolgers, Edvard Matz, Åke Söderqvist, Jan-Öjvind Swahn och Lasse O'Månsson), som sade runda ord, rapade och "spolade" ner dumma idéer i en toalett i en programserie som djupt chockerade samtiden. Det sägs att han i ett av dessa program myntade begreppet kändis för "berömd person". Han satt också med i redaktionen till Lennart Hylands TV-serie Hylands hörna. År 1966 skrev han och Beppe Wolgers monologen "Bunta ihop dom", där Lars Ekborg med stor framgång spelade tuff norrlänning. Vad som kanske är mindre känt är att Yngve Gamlin även prövat på kompositionens bana. I samband med att han var gästartist på OD:s Caprice skrev han stycket Påskantat 1972. Han har också vid ett tillfälle överraskat pianisten Jan Eyron och, i operamässig stil, "sjungit" en högtysk romans. Som konstnär är han representerad med ett par kompositioner av tygtryck vid Nationalmuseum i Stockholm. (källa)
  5. Fjällräddningens uppgift är att bistå personer som hamnat i nöd på fjället, exempelvis blivit sjuka, gått vilse eller överraskats av dåligt väder. Fjällräddningen finns i Dalarnas län, Jämtlands län, Västerbottens län och i Norrbottens län och det är polismyndigheterna som enligt lagen är skyldig att hålla denna organisation. Fjällräddningen ingår i Fjällsäkerhetsrådet tillsammans med bland annat Försvarsmakten, Lantmäteriverket, Polismyndigheten och SMHI. (källa)
  6. Ötzi ansågs först ha försökt ta sig över berget under en ovanligt varm sommar, överraskats av oväder högt upp och lagt sig för att sova. Utrustningen stod lutad mot en sten intill, kroppens ställning var sovande, liggande på ena armen. Den deformation som kroppen utsatts för antogs komma av isens tryck nedåt, något som resulterade i att ena armen verkade ligga onaturligt platt över bröstet. Senare blev det klart att Ötzi antagligen hade omkommit i sviterna efter en strid. Vid ena skulderbladet påträffades en pilspets. Skadan var tillräcklig för att inom en tid orsaka dödsfall på grund av blodförlust, utan att vara den direkta dödsorsaken. (källa)
  7. Från England importerade Bengt Bergius 1765 timotejfrön, som han då trodde var en nyhet för Sverige. Emellertid överraskades han efter skörden, av att det var samma art som den i Sverige redan kända ängskampen. Man har senare kommit fram till att timotej/ängskampe rent av kunnat vara ursprunglig i södra Sverige. Enligt uppgift skall det varit den på 1700-talet utvandrade svensken Timothy Hansson som började odla frön han tagit med sig vid utvandringen. Odlingen fördes sedan över via England till Sverige, där beställaren efter odling kunde konstatera att det omtalade timothygräset var den vanliga ängskampen. (källa)
  8. För att ta sig över till Kuba hade de i hast fått tag på en lyxyacht som hette Granma. Båten färdigställdes snabbt och packades full med proviant, vapen, utrustning och den 81 man starka rebellarmén. Granma råkade ut för en storm vid överfarten och nästan alla rebeller blev sjösjuka. Landstigningen blev allt annat än enkel. De var två dygn försenade och eftersom provianten höll på att ta slut var de tvungna att debarkera så fort de såg land. De landsteg rakt in i ett träsk och marscherade genom det när flygplan började flyga över dem. De var redan upptäckta. Efter två dygns nästan oavbruten marsch stannade rebellerna för vila vid Alegría de Pío. Där överraskades de av Batistas trupper. En del rebeller dödades direkt, andra tillfångatogs och en del lyckades fly och gömma sig. (källa)
  9. Somliga par anlitar en bröllopskoordinator för att anordna bröllopet. Brudgummens respektive brudens vänner kan före bröllopsdagen anordna en svensexa respektive möhippa, då man överraskar dem med olika aktiviteter. Månaden efter bröllopet kallas smekmånad och många beger sig då iväg på en resa tillsammans. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.