Överta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överta, varianter, uttal och böjningar av överta

Överta synonym, annat ord för överta, vad betyder överta, förklaring, uttal och böjningar av överta.

Synonymer till överta

Vad betyder och hur uttalas överta

Överta uttalas över|ta äv. åld. över|taga och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som ta.

Överta betyder:

Ordformer av överta

Aktiv

överta
infinitiv
övertar
presens
övertog
preteritum
övertagit
supinum
övertagande
presens particip
överta
imperativ

Passiv

övertas
infinitiv
övertas
presens
övertogs
preteritum
övertagits
supinum

Perfekt particip

övertagen en
~ + subst.
övertaget ett
~ + subst.
övertagna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

övertaga
infinitiv
övertager
presens
övertag
imperativ

Alternativa böjningsformer passiv

övertagas
infinitiv
övertages
presens
övertags
presens

Överta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Överta på Engelska

  • take over - assume (take over) responsibility, take over a firm

Hur används ordet överta

  1. Även i fall där den gemensamma bostaden inte är samboegendom så finns motsvarande trygghetsregel. En sambo kan således vid behov ha rätt att överta den gemensamma bostaden (hyresrätt eller bostadsrätt) från den andra sambon. Om samborna inte har barn tillsammans gäller dock detta endast om synnerliga skäl föreligger. (källa)
  2. Luftfartsstyrelsen – en svensk statlig myndighet som övertog ansvaret för luftfartsinspektion från svenska Luftfartsverket och existerade mellan 2005 och 2009. (källa)
  3. Statskupp är ett plötsligt och enligt rådande författning olagligt maktövertagande i en stat. Det är vanligtvis utfört av en mindre grupp inom etablissemanget (oftast dock inte själva i regeringsställning) och kan ske med användande av våld, hot om våld eller endast genom politiska medel (palatsrevolution). (källa)
  4. Subsidiaritetsprincipen utgår ifrån synen att samhällsgemenskapen byggs underifrån och uppåt. Makten kommer underifrån och det är bara i de fall där en gemenskap inte på ett ändamålsenligt sätt kan sköta och besluta i en uppgift som den skall flyttas till en högre nivå. I de fall en överordnad gemenskap vill överta en uppgift ligger bevisbördan på denna att visa att uppgiften sköts mer ändamålsenligt på den högre nivån. Om den överordnade gemenskapen skulle överta en uppgift trots att så inte är fallet är detta att anse som en kränkning av den underordnade gemenskapens rätt. (källa)
  5. 25 augusti – Stridigheter uppstår mellan hertig Karls trupper och en kunglig här ledd av Ivar Månsson Stiernkors vid Nyköping. Först har Stiernkors övertaget, men han tvingas ge sig och dra sig tillbaka, när hertig Johan anländer med förstärkningar. Därvid uppstår en ny strid i Hölö skog, där hertigarnas trupper segrar på nytt. Därmed tycks vägen mot Stockholm ligga öppen för upprorshären. Efter detta går också Stiernkors över till hertigarnas sida och eftersom han är ståthållare i Finland faller hela den östra rikshalvan därmed i deras händer. (källa)
  6. Gudarna hade kontroll över allting och var allsmäktiga. Det var de som hade skapat hela världen och som styrde människornas öden, de beslutade om det skulle regna eller bli solsken, de vakade över dygnets alla timmar och hade inflytande över de mest triviala ting i människans vardagsliv. Liksom alla folkslag i Mellanamerika dyrkade också aztekerna flera gudar och gudinnor, av vilka några var kända redan tidigare i Mexicodalen under Teotihuacanperioden, medan andra hade övertagits från underkuvade stammar. (källa)
  7. Redan 1864 anlade Forss Sågverksbolag en ångsåg vid Nätraåns utlopp i havet. Forss Aktiebolag bildades 1877 och tog då över driften. Gustaf Hedberg kom till Domsjö ångsåg på 1870-talet, började där som bokhållare och arbetade sig upp. 1895 övertog Hedberg ledningen för Forss AB. Verksamheten vid Köpmanholmen utvidgades 1895 då en sulfitfabrik uppfördes. Samtidigt anlades en kraftstation i Fors med en effekt av 800 kW. 1907 tillkom en sulfitspritfabrik. År 1911 var det världens största sulfitspritfabrik – ett av varumärkena var Taffelbrännvin som såldes fram i modern tid på Systembolaget fram till 1988. I romanen Polisspionen av Marksim Gorkij nämns Taffelbrännvin för första gången. År 1911 såldes 13 miljoner liter råsprit. 1917 tillkom dotterbolaget Sävenäs Nya AB, som i sin tur kontrollerade Öhrvikens AB. En sulfatfabrik med en årskapacitet av 27 000 ton uppfördes 1930 i Köpmanholmen. Denna utvidgades 1938 med ett sulfatblekeri. 1939 uppfördes kolugnar, vilka kom att vara i drift till andra världskrigets slut. Totalt kom 1,1 miljoner hektoliter gengaskol att tillverkas. I början av 1950-talet låg årsproduktionen på 20 000 stds sågade trävaror och 3000 stds hyvlade trävaror, 18 000 ton sulfitmassa samt 30 000 sulfatmassa jämte viskosmassa och sulfitsprit. Antal anställda var omkring 800. (källa)
  8. När sådan tillverkning startats, varmed förståsättande i arbete av minst 100 st bilar, betalar jag Gabrielsson till Gust. Larson en kontant summa, ett för allt, svarande mot en tredjedel av det belopp, som jag själv kan betinga mig av det företag som kan komma att övertaga tillverkningen av den konstruerade biltypen, dock så, att det belopp som Larson erhåller ej ska understiga kr. 5000:- (femtusen) och ej överstiga kr. 20000:- (tjugotusen). (källa)
  9. Ursprungligen var verksamheten vid krutbruket statlig, och cheferna utsågs av svenska kronan. Även utländsk kompetens rekryterades, bland annat i form av en tysk "pulvermakare" vid namn Heinrich Leschhorn, som utsågs av Drottning Kristina 1641. Vid något senare tillfälle övergick krutbruket i privat regi. En senare ägare var lagman Rönqvist, som övertog krutbruket 1828, och det stannade i hans släkts ägo till 1889. (källa)
  10. Leonard var också plåtslagare. Han övertog ensam firman 1898 och ändrade då namnet till Leon. Sandberg Bleck- och Plåtslageri och Bosättningsaffär. Sortimentet utökades vid denna tid med glas, porslin och presentartiklar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.