Abortlag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder abortlag, varianter, uttal och böjningar av abortlag

Abortlag synonym, annat ord för abortlag, vad betyder abortlag, förklaring, uttal och böjningar av abortlag.

Vad betyder och hur uttalas abortlag

Abortlag uttalas abort|lag och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av abortlag

Singular

abortlag
obestämd grundform
abortlags
obestämd genitiv
abortlagen
bestämd grundform
abortlagens
bestämd genitiv

Plural

abortlagar
obestämd grundform
abortlagars
obestämd genitiv
abortlagarna
bestämd grundform
abortlagarnas
bestämd genitiv

Abortlag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet abortlag

  1. Abortturism är en benämning på fenomenet att kvinnor reser till en annan delstat eller ett annat land för att göra abort. Fenomenet har skapats då olika regioner har olika abortlagar, allt från att abort inte är tillåtet till rätten till sen abort. Missnöjdhet med fostrets kön kan vara en anledning till abortturism. Även risken för social utfrysning i hemlandet kan bidra till beslutet att åka utomlands för att göra abort. (källa)
  2. Statsmakterna beslutade år 1934 att tillsätta en kommitté med uppdrag att undersöka i vilken utsträckning straffet för fosterfördrivning kunde tas bort, då antalet illegala aborter ökade kraftigt. Kommittén tog upp förslag som senare la grunden för Sveriges första abortlag som tillträdde år 1938. Den första abortlagen varade fram till 1974, när den andra abortlagen började tillämpas. (källa)
  3. Barnmorskan Ellinor Grimmark har hävdat samvetsfrihet för att som barnmorska slippa utföra aborter, något som avslogs i Tingsrätten och Arbetsdomstolen. Fallet har överklagats till Europadomstolen. Juridikprofessor Reinhold Fahlbeck medade på SvD Debatt att samvetsfrihet i vården skyddas både av gällande svensk abortlag och av Europakonventionen. RFSU:s förbundsjurist Kerstin Burman menade i en artikel i Feministiskt perspektiv att samvetsfrihet tvärtom inte finns i abortlagen och att den samvetsfrihet som Europakonventionen slår fast inte är tillämplig i yrkeslivet. (källa)
  4. Enligt gällande svensk abortlagstiftning råder fri abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan, oavsett anledning. Efter utgången av den 18:e veckan kan Socialstyrelsen ge tillstånd till att abort utförs om synnerliga skäl föreligger, såvida barnet inte kan antas vara livsdugligt. (källa)
  5. Sexuella revolutionen, eller den sexuella frigörelsen som den också kallas, är en benämning på en social rörelse baserad på de händelser i västvärlden som sedan 1950-talet inneburit att normbildningen rörande sexualitet förändrats. En föregångare fanns kortvarigt på 1920-talet. En förutsättning för den sexuella revolutionen var legaliseringen av preventivmedel, mer acceptans gällande homosexualitet, pornografi, offentlig nakenhet och liberalare abortlagar, även om flera länder som anses berörda av "revolutionen", bland annat i Östeuropa och Latinamerika, fortfarande har hårda begränsningar kring abort. (källa)
  6. Det gemensamma för de aktiva i föreningen var motstånd till invandring samt kravet på nationell solidaritet. Man förespråkade även repatriering av i Sverige boende invandrare samt förbud mot internationell adoption och en skärpt abortlag. Dessutom menade man att endast personer som var etniskt närbesläktade med nordbor skulle få räknas som flyktingar. BSS yrkade även på bestraffning av svenska politiker. I ett brev riktat till samtliga ordförande i kommunfullmäktigen i Sverige, daterat 11 augusti 1986, skrev BSS-ordföranden Sven Davidsson att "BSS kommer att ombildas till parti och delta i valen kommunalt och på riksdagsplanet. Våra första åtgärder varhelst inflytande uppnås blir att kräva bestraffning av alla skyldiga för denna vansinniga utveckling (det vill säga beviljandet av permanenta uppehållstillstånd åt asylsökande)." Så sent som i medlemsbulletinen för april 1986 svarade 90 procent av medlemmarna i en enkät för tidningen att de förespråkade tvångsrepatriering. (källa)
  7. I svensk kontext är tillgreppet obefintligt och gränsande till vållande till annans död alternativt mord, då en individs status som person i svensk rätt inleds i och med förlossningen. Ett foster som av medicinska skäl måste aborteras på ett för sent stadium för att falla under abortlagen (som är strängare än de flesta amerikanska restriktioner) måste alltså avlivas i livmodern följt av förlossning, som därmed blir ett inducerat missfall. En läkare som avlivade ett delvis fött barn skulle alltså hypotetiskt kunna dömas till ansvar som om ingreppet utfördes på ett förlossat barn (för aktivt barnadråp är, i svensk rätt, modern den enda gärningsmannen, om en utomstående anses medverkande döms denne för dråp). I sena aborter brukar barnet förlossas för att sedan, om det bedöms lönlöst att insätta neonatalåtgärder, ges palliativ vård. I den mån barnet "avlivas" sker det alltså passivt. (källa)
  8. Grimmark anställdes vid Region Jönköpings län 2010 där hon placerades på geriatrik- och rehabiliteringskliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö. Från 24 augusti 2012 till 14 januari 2015 var hon tjänstledig och vidareutbildade sig till barnmorska. Hon fick sin legitimation som barnmorska i mars 2014 och fick sedan anställning vid ett sjukhus i Norge, där vårdpersonal kan åberopa samvetsskäl för att inte behöva medverka vid abort genom en klausul i den norska abortlagen. Under 2013 och början av 2014 hörde sig Grimmark för om möjlig anställning i Region Jönköping. Hon var intresserad av dels ett sommarvikariat som sjuksköterska vid Höglandssjukhuset, Värnamo sjukhus och länssjukhuset Ryhov, dels en tjänst som barnmorska. I samband med sina anställningsförfrågningar tydliggjorde hon att hon på grund av sin tro inte skulle kunna utföra aborter. Från februari 2015 uppbar hon även en timanställning vid Höglandssjukhuset. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.