Abortlagstiftning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder abortlagstiftning, varianter, uttal och böjningar av abortlagstiftning

Abortlagstiftning synonym, annat ord för abortlagstiftning, vad betyder abortlagstiftning, förklaring, uttal och böjningar av abortlagstiftning.

Vad betyder och hur uttalas abortlagstiftning

Abortlagstiftning uttalas abort|lag|stift|ning och är ett substantiv.

Ordformer av abortlagstiftning

Singular

abortlagstiftning
obestämd grundform
abortlagstiftnings
obestämd genitiv
abortlagstiftningen
bestämd grundform
abortlagstiftningens
bestämd genitiv

Abortlagstiftning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet abortlagstiftning

  1. Marta Lempart, född 1979, är en polsk kvinnorättsaktivist och grundaren till Ogólnopolski Strajk Kobiet. Hon har sedan 2016 varit aktiv i de rikstäckande protesterna i Polen mot förändrad abortlagstiftning, sedan det konservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) tog makten i Polen. Lempart har flera gånger varit en måltavla för staten genom att bli arresterad och åtalad, samt har mottagit många dödshot från motståndare till protesterna. Hon har också arbetat för lika rättigheter för HBTQ personer, och personer med funktionsnedsättningar. Hon förespråkar sekularism och separation av kyrka och stat. (källa)
  2. Hon studerade på handelsskolan i Elberfeld. 1960 började hon arbeta som sekreterare i Düsseldorf och flyttade senare till München där hon arbetade på ett förlag. 1963-1966 bodde hon i Paris och lärde sig franska. 1966-1968 följde en tid som volontär på tidningen Düsseldorfer Nachrichten. 1969 blev Schwarzer reporter på tidskriften Pardon i Frankfurt am Main, men redan efter ett halvår återvände hon till Paris som frilansande korrespondent och 1970 började hon engagera sig i kvinnorörelsen i Frankrike och senare i Västtyskland blev hon en del av Mouvement de libération des femmes. 1972 gjorde hon en intervju med Simone de Beauvoir, som efterföljdes av fem längre intervjuer. 1970-1974 studerade Schwarzer psykologi och sociologi på universitetet i Vincennes, samtidigt som hon var verksam som korrespondent. Alice Schwarzer initierade en debatt kring abortlagstiftningen i Västtyskland med artikeln "Ich habe abgetrieben" ("Jag har gjort abort") i tidskriften Stern. (källa)
  3. Enligt svensk abortlagstiftning får kvinnan själv bestämma om hon vill fortsätta eller avbryta sin graviditet fram till graviditetsvecka 18. För abort efter graviditetsvecka 12 använder man begreppet "sen abort" och kvinnan måste genomgå en behandling som kräver inläggning på sjukhus. Innan hon skrivs in erbjuds hon samtal med psykosocialt skolad kurator och gynekolog om innebörden av en abort både i det korta och långa perspektivet, framtida behov av preventivmedel, och om de risker som är förknippade med sena aborter. (källa)
  4. Debatten om hur abortlagstiftningen skulle vara utformad lades inte ner i samband med att 1938 års abortlag började gälla. Istället gick debatten i en annan riktning. Diskussionen på 1920- och 1930- talet handlade om hur man skulle komma tillrätta med de illegala aborterna. Nu skulle det istället handla om de abortsökande kvinnornas sociala situation och abortförebyggande åtgärder. I förstudierna till 1974 års abortlag framgick det att 1938 års lagen var omodern i flera avseenden. Man menade att kvinnans ställning förbättrats på grund av familjepolitiska och sociala reformer under de senaste decennierna. Man hade även genom en bättre undervisning fått en mer öppen och ärlig diskussion i sexuella frågor. Den medicinska forskningen hade även gjort framsteg. Genom effektivare preventivmetod kunde kvinnan bestämma själv om hon ville bli med barn. (källa)
  5. Partiet står bakom nuvarande svensk abortlagstiftning. (källa)
  6. En sida av industrialiseringen var utbyggnaden av skolväsendet och hälsovården och andra offentliga verksamheter. Sjukdomar som malaria, difteri, tuberkulos och syfilis var mycket utbredda i befolkningen. Alla skolor nationaliserades och skolgång för alla i åldern 12 till 40 år påbjöds. Analfabetismen minskade till 30 procenten av befolkningen 1950 och den var på samma nivå som i västvärlden 1985. Ökad levnadsstandard, radikalfeminism, privilegier för stora barnfamiljer, förbud mot preventivmedel och en restriktiv abortlagstiftning bidrog till att öka folkmängden i Albanien från omkring 1 miljon 1944 till omkring 3 miljoner 1985 och förändrade kvinnans ställning i det dittills mansdominerade samhället. Kvinnor utgjorde 1989 omkring hälften av arbetsstyrkan i landet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.