Aftonsång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aftonsång, varianter, uttal och böjningar av aftonsång

Aftonsång synonym, annat ord för aftonsång, vad betyder aftonsång, förklaring, uttal och böjningar av aftonsång.

Vad betyder och hur uttalas aftonsång

Aftonsång uttalas afton|sång och är ett substantiv.

Aftonsång betyder:

Ordformer av aftonsång

Singular

aftonsång
obestämd grundform
aftonsångs
obestämd genitiv
aftonsången
bestämd grundform
aftonsångens
bestämd genitiv

Plural

aftonsånger
obestämd grundform
aftonsångers
obestämd genitiv
aftonsångerna
bestämd grundform
aftonsångernas
bestämd genitiv

Aftonsång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Aftonsång på Engelska

  • eveningsong, evening song

Hur används ordet aftonsång

  1. Under medeltiden bestod tidebönerna av en vigilia (som när den flyttas till morgonen kallas matutin), laudes (morgonbön), prim, ters, sext och non (vid första, tredje, sjätte och nionde timmen, det vill säga kl. 6, 9, 12 och 15), vesper (aftonsång) och completorium (aftonbön). I den katolska tidegärd som Paulus VI utgav under 1970-talet är prim borta, och vigilian/matutinen har ersatts av en läsningsgudstjänst som kan hållas när som helst på dagen. Samma ordning följs i den ekumeniska Tidegärden - Kyrkans dagliga bön (1995), utgiven av Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Svenska Missionsförbundet. (källa)
  2. Vesper (latin för "afton", "kväll") är en tidebön som hålls ungefär vid solnedgången eller 18.00. Den hör både i öst- och västkyrkan till de viktigaste tidebönerna och är ofta sjungen och ibland konstnärligt tonsatt. Den traditionella svenska benämningen är aftonsång. (källa)
  3. Aftonsång är en form av eftermiddagsgudstjänst inom Svenska kyrkan, som in i vår tid hållits på söndagar och helgdagar, särskilt i städerna. Den uppkom efter reformationen ur vespern, den psaltarbaserade tidegärdens aftongudstjänst, som då alltid sjöngs, härav namnet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.