Aktiebolag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktiebolag, varianter, uttal och böjningar av aktiebolag

Aktiebolag synonym, annat ord för aktiebolag, vad betyder aktiebolag, förklaring, uttal och böjningar av aktiebolag.

Vad betyder och hur uttalas aktiebolag

Aktiebolag uttalas aktie|bo|lag och är ett substantiv -et; pl. aktiebolag.

Ordformer av aktiebolag

Singular

aktiebolag
obestämd grundform
aktiebolags
obestämd genitiv
aktiebolaget
bestämd grundform
aktiebolagets
bestämd genitiv

Plural

aktiebolag
obestämd grundform
aktiebolags
obestämd genitiv
aktiebolagen
bestämd grundform
aktiebolagens
bestämd genitiv

Aktiebolag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aktiebolag

  1. Kvalificerade att utöva holdingfunktioner är aktiebolag, kommanditbolag, stiftelser, truster, fasta driftställen och privatpersoner. Funktionerna i ett förvaltningsbolag kan uppfyllas oavsett juridisk form. Vilket man ska välja beror bl.a. på vilken funktion förvaltningsbolaget ska ha och en rad faktorer. (källa)
  2. Bruket var därefter långa perioder utarrenderat. Mellan 1705 och 1759 sköttes det av Catharina von Berchner och var då en framgångsrik verksamhet. Den stora förändringen kom när kapten Erik Gustaf von Post på Frängsäter tog över hammarsmedjan. Han läkt köpa in Skärforsa kvar och såg en bit nedåt Tisnaren och grundade därmed det nuvarande Hävla bruk. Vid Nedre bruket, eller Skärfors manufakturverk som det egentligen hette lät han successivt skapa en spiksmedja och annan manufaktur. Bruket kom snart att bli känt för sitt hästskosmide. von Post lät redan 1832 införa lancashiresmide vid bruket och hörde också till pionjärerna i att nyttja förvärmd blästerluft, som kraftigt minskade träkolsbehovet. Sonen Victor von Post, som tog över verksamheten 1850, lät 1860 uppföra ett större valsverk vid mellanbruket och samma år en stålugn vid nedre bruket. 1879 anlade man även ett stålgjuteri vid nedre bruket. 1899 ombildades bruket till aktiebolag, men släkten kom att behålla samtliga aktier fram till 1918, då de såldes till Forssjö Trävaru AB under Ericsberg. 1936 blev Häfla bruk ett helägt dotterbolag till Scandiafelt AB i Högsjö. 1983 upphörde produktionen av brukets klassiska produkt, hästskor. (källa)
  3. Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. En del investmentbolag syftar bara till att långsiktigt åstadkomma bästa möjliga substansutveckling för sina ägare. Andra, som till exempel Industrivärden och Investor, är maktbolag som primärt tillkommit för att kontrollera andra företag. En snarlik konstruktion är holdingbolaget, ett begrepp som dock normalt avser ett moderbolag i en mer permanent koncern av bolag i samma eller närliggande branscher. (källa)
  4. En styrelseledamot i ett aktiebolag får inte handlägga en fråga om. (källa)
  5. Med kapitalinsats brukar avses de pengar, som en investerare själv lägger in i ett ekonomiskt projekt när det skall inledas. De vanligaste formerna av kapitalinsatser är aktiekapitalet i ett aktiebolag och insatsen i en ekonomisk förening, men även i mer tillfälliga affärer lägger en investerare ofta in en egen kapitalinsats tillsammans med de investeringar som görs på annat sätt, till exempel i form av lån från externa aktörer. Kapitalinsatsen kan bestå både av pengar och av apportegendom. (källa)
  6. Ett kommanditbolag är liksom handelsbolag och aktiebolag juridiska personer. Kommanditbolaget kan liksom aktiebolagen ta in delägare som enbart ansvarar för ett begränsat kapital som de har satt in i bolaget. Sådana bolagsmän betecknas i Finland tyst bolagsman, i Sverige kommanditdelägare. Det måste finnas en sådan i varje kommanditbolag. Förutom denna person måste det finnas en ansvarig bolagsman (i Sverige: komplementär), en person som är fullt ansvarig för bolagets skulder. Det fulla betalningsansvaret för alla skulder och andra förpliktelser ligger hos den ansvariga bolagsmannen. (källa)
  7. Enligt 2010 års skattelagstiftning ' är koncernbidrag skattemässigt avdragsgilla för givaren och skattepliktiga för mottagaren om vissa förutsättningar enligt kapitel 35 i Inkomstskattelag (1999:1229) är uppfyllda. Moderföretaget i koncernen måste vara ett svenskt aktiebolag, en svensk ekonomisk förening, en svensk sparbank, ett svenskt ömsesidigt försäkringsföretag, en svensk skattskyldig stiftelse eller en svensk skattskyldig ideell förening för att avdragsgilla koncernbidrag skall kunna lämnas. (källa)
  8. Koncernchef är en företagsledare som är chef för en koncern. I regel är koncernchefen den som är verkställande direktör i det aktiebolag som är moderbolag i koncernen. Därför anges befattningen ofta som "verkställande direktör och koncernchef". (källa)
  9. Kupongskatt är en skatt i Sverige som tas ur person som erhåller utdelning från svenskt aktiebolag men som inte är bosatt i Sverige och inte heller skattskyldig där. (källa)
  10. Ett börsnoterat aktiebolag måste i allmänhet upprätta kvartalsrapporter för att uppfylla börsens krav, t ex ställer Stockholmsbörsen krav på deras börsbolag att de måste rapportera kvartalvis. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.