Aktiepost Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktiepost, varianter, uttal och böjningar av aktiepost

Aktiepost synonym, annat ord för aktiepost, vad betyder aktiepost, förklaring, uttal och böjningar av aktiepost.

Synonym till aktiepost

Vad betyder och hur uttalas aktiepost

Aktiepost uttalas aktie|post och är ett substantiv.

Ordformer av aktiepost

Singular

aktiepost
obestämd grundform
aktieposts
obestämd genitiv
aktieposten
bestämd grundform
aktiepostens
bestämd genitiv

Plural

aktieposter
obestämd grundform
aktieposters
obestämd genitiv
aktieposterna
bestämd grundform
aktieposternas
bestämd genitiv

Aktiepost är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aktiepost

  1. Fadern hade kort före sin bortgång inlett ett samarbete med Volvos starke man Pehr G. Gyllenhammar. Volvo förvärvade också stora aktieposter i Atlas Copco och Stora Kopparberg, två av kronjuvelerna i Wallenbergsfären. Peter Wallenberg valde att köpa ut Volvo ur Wallenbergsfären. Detta möjliggjordes genom att ett högt belånat bolag, Patricia, skapades för ändamålet. Den långa börsuppgång som följde under 1980-talet gjorde affären lyckosam, men upplägget var riskfyllt. Peter Wallenberg konsoliderade sfären genom att sälja ut aktieposter i SAAB personbilar (till GM), Alfa Laval (till Rausings) med flera företag medan aktieposterna i andra företag som STORA och Atlas Copco utökades. Wallenbergfamiljens tre investmentbolag, Investor, Providentia och Export Invest, fusionerades under Wallenbergs styre och en omfattande, vinstgivande tradingverksamhet startades. (källa)
  2. WM-data ingick tidigare i listan, men aktieposten såldes till LogicaCMG, i och med dess uppköp av WM-data. Gambro ingick tidigare i listan, men var noterat på Stockholmsbörsen endast fram till och med den 19 juli 2006 och ingår numera i Investors så kallade operativa investeringar. Gambro såldes i december 2012 till Amerikanska Baxter för 26,5 miljarder kr på skuldfri basis. (källa)
  3. Tidningen utsågs till Årets dagstidning 2007 och redaktionen till Årets redaktion 2006 av tidningen Medievärlden. I mars 2008 offentliggjordes att Norrköpings Tidningar köper 68% av aktierna och 69% av rösterna i Corren och därmed blir huvudägare. I maj 2008 meddelades vidare att Herenco sålt sin aktiepost till Norrköpings Tidningar vilket i praktiken innebär att Corren blir ett helägt dotterbolag i NTM-koncernen. (källa)
  4. År 1905 förvärvade Gustaf Werner en betydande aktiepost i det välkända göteborgsföretaget Aug. Johansson Mark och C:o AB., som under den då rådande ekonomiska krisen drabbats av kapitalbrist. Genom detta förvärv fick AB Werner och Carlström kontrollen över bland andra Gårda Fabrikers AB och AB Lana Kamgarnsspinneri i Mölndal. Flera andra företag tillkom, däribland Aug. Werner och C:o AB, Fridkulla Fabrikers AB, Eric Anderssons AB och AB Herman Kürzel. (källa)
  5. Företaget grundades 1869. Första ordföranden blev Lars Johan Hierta som också tecknade en betydande aktiepost. Företaget drev verksamhet på Barnängen på Södermalm från 1869 fram till 1952. I Barnängsfabriken drevs bomullsspinneri, väveri, sidenväveri och beredningsarbeten. Företaget hade färgeri, blekeri och trikåfabrik i Liljeholmen. År 1884 köptes ett bomullsspinneri i Torshag vid Åby. En ny fabriksbyggnad uppfördes 1916–1917 på Barnängen, arkitekt Cyrillus Johansson. År 1946 hade företaget 1000 anställda industriarbetare. (källa)
  6. Stockholms elverk ombildades 1991 till aktiebolag, ägt av Stockholms stadshus AB. 1998 gick Stockholm Energi samman med Gullspångs Kraft, som ägdes av den finländska Fortumkoncernen. Det sammanslagna bolaget fick namnet Birka Energi och ägdes till hälften av vardera ägarna. 2001 sålde Stockholms stad sin aktiepost i Birka Energi till det finländska storföretaget Fortum, vari hela verksamheten uppgick. (källa)
  7. Samtidigt som Publikfilm kom på fallrepet överflyttade Sandin sina intressen till ett nytt bolag, Svensk Talfilm, som han grundade i kompanjonskap med Olsson som varit Ek-films filmchef och reklamfilmaren Seth Hesslin. Samtidigt övertog Sandin och Olson en stor aktiepost i Ek-film vars tidigare ägare bildat AB Wive. Stockholms Filmcentral blev distributör av Svensk Talfilms produktioner samt de filmer Sandin fått med sig från Ek-film och Publikfilm. Tämligen omgående uppstod en schism mellan Sandin och Olson. Sandins egen version av det hela (enligt uttalande i Dagens Nyheter 8.5.1935) var att Olson pantsatt sina aktier i Stockholms Filmcentral. Sandin erbjöds att köpa dessa men avråddes av nämnde Sandberg som sedan utan Sandins vetskap köpte dessa och inregistrerade sig som styrelseledamot i Stockholms Filmcentral. Sandberg ingav en stämningsansökan mot Sandin för att denne tagit hand om de räkenskapsböcker som visade mellanhavandena för Svensk Talfilm och Stockholms Filmcentral. Enligt Sandberg hade Sandin uppvisat en förfalskad kontokurant som visat att Svensk Talfilm hade en fordran på Stockholms Filmcentral istället för tvärtom. Därefter hade Sandin via en bulvan begärt Stockholms Filmcentral i konkurs (se Dagens Nyheter 8.5.1935). Stockholms Rådhusrätt dömde Stockholms Filmcentral att betala Svensk Talfilms fordran men hovrätten upphävde domen i maj 1936 och den första bolagsbildningen Svensk Talfilm försattes i konkurs. Sandin och hans nye rådgivare, Walter Fröleen, anmäldes för förskingring (Dagens Nyheter 31.5.1936). De ådömdes böter för egenmäktigt förfarande. Kort därefter inregistrerade Sandin Svensk Talfilm ånyo som aktiebolag men nu som ensam ägare. (källa)
  8. En av de ledande funktionärerna i Leo, som tecknade aktier vid nyemissionen avstod en aktiepost till Sven-Ove Nilsson, som vid det aktuella tillfället var rörelsechef vid SHB i Malmö och sedan 1978 styrelseordförande i Leo AB fram till Wilh. Sonesson AB köp av bolaget. Sven-Ove Nilsson hade erbjudits att själv teckna aktier, men bankens ledning motsatte sig åtgärden, något som torde få ses mot bakgrund av att Handelsbanken var Leos ordinarie bankförbindelse. Sven-Ove Nilsson fick efter publicitet avgå från sin befattning vid banken. (källa)
  9. Statliga fonder, svenska ägarfamiljer, stiftelser, investmentbolag och försäkringsbolag eller pensionsfonder hör till de större representanterna på en stämma och innehar röstmajoriteten i de flesta svenska storbolag. Det stora flertalet av deltagarna på en stämma i de noterade bolagen är trots detta ofta småsparare med relativt små aktieposter. (källa)
  10. Under 2013 blev SCA majoritetsägare i det asiatiska mjukpappersbolaget Vinda efter flera större köp av aktieposter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.