Vad betyder och hur uttalas aktivitetspedagogik
Aktivitetspedagogik uttalas akt|iv|itets|peda|gog|ik.
Ordformer och varianter av aktivitetspedagogik
Singular
- aktivitetspedagogik
- obestämd grundform
- aktivitetspedagogiks
- obestämd genitiv
- aktivitetspedagogiken
- bestämd grundform
- aktivitetspedagogikens
- bestämd genitiv
Aktivitetspedagogik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet aktivitetspedagogik
John Dewey är framför allt känd som en av pragmatismens frontalfigurer. Dewey är känd för frasen "learning by doing", men sa den inte själv, utan folk runt omkring började säga detta, möjligtvis för att förenkla hans pedagogik. Det är en enkel förklaring: aktivitetspedagogik där teori, praktik, reflektion och handling hänger ihop. Kunskap måste kunna bli till nytta och ha verklighetsanknytning. Dewey räknas till de progressiva pedagogiska teoretikerna och kallas den funktionella psykologins fader.
Laboratorieskolan inspirerade under 1900-talet forskare, skolpolitiker och kulturpersoner till exempel Ellen Key med boken Barnets århundrade (1900) och Elsa Köhler med sin Aktivitetspedagogik (1936). Det pedagogiska konceptet påverkade en rad progressiva / reformpedagogiska skolmodeller även i Europa. John Deweys efterlämnade filosofiska verk har bidragit till att bibehålla den grundläggande idén.
Under mellankrigstiden var Karl Johansskolan en central skola för pragmatismens med John Deweys pedagogiska tankar. Genom Elsa Skäringer-Larssons och Ester Hermanssons arbete blev skolan en pionjärskola för aktivitetspedagogiken. Det var framför allt kopplingen mellan forskningen och klassrumspraktiken som stod i fokus för deras intresse.
Dramapedagogiken utgår även från reformpedagogikens tankegångar. I John Deweys efterföljd betonar reformpedagogerna en aktivitetspedagogik (Learning by doing). Den syftar till att stärka barnens självkänsla och utveckla deras kreativitet och förmåga att själva reflektera och ta ställning. I det sammanhanget blev de estetiska uttrycksformerna viktiga eftersom de i hög grad bygger på elevernas eget engagemang.