Aktualisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktualisera, varianter, uttal och böjningar av aktualisera

Aktualisera synonym, annat ord för aktualisera, vad betyder aktualisera, förklaring, uttal och böjningar av aktualisera.

Synonym till aktualisera

Vad betyder och hur uttalas aktualisera

Aktualisera uttalas aktu|al|is|era och är ett verb -de.

Aktualisera betyder:

Ordformer av aktualisera

Aktiv

aktualisera
infinitiv
aktualiserar
presens
aktualiserade
preteritum
aktualiserat
supinum
aktualiserande
presens particip
aktualisera
imperativ

Passiv

aktualiseras
infinitiv
aktualiseras
presens
aktualiserades
preteritum
aktualiserats
supinum

Perfekt particip

aktualiserad en
~ + subst.
aktualiserat ett
~ + subst.
aktualiserade den/det/de
~ + subst.

Aktualisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Aktualisera på Engelska

  • update, bring to the fore, make topical

Hur används ordet aktualisera

  1. Hur dessa skuldformer bör avgränsas från varandra är omtvisat. I allmänhet sägs dolus föreligga, om rättskränkningen i fråga ingår i en handlande persons föreställningskomplex som ändamål eller som medel för ändamål ("ingår i hans syfte"). Dessutom måste emellertid dolus även anses föreligga, om rättskränkningen i fråga enligt den handlandes uppfattning är nödvändigt förbunden med handlingens företagande (enligt andra: med något, som ingår i hans syfte), vanligen antas dolus även föreligga, om rättskränkningens inträde för den handlande framstår såsom endast ett möjligt resultat av handlingen (eller av något, som ingår i hans syfte), samt den handlande skulle företagit handlingen i fråga, även om rättskränkningens inträde för honom framstått såsom fullt visst. Skulle han åter för sådant fall hellre avstått från densamma, det vill säga har han med sitt handlande endast velat riskera rättskränkningens inträde, får på sin höjd culpa antagas vara för handen. Härutöver måste emellertid för tillvaron av dolus alltid fordras, att enligt den handlandes föreställning alla de omständigheter är för handen, vilka erfordras för att det föreställda förloppet skall innefatta en rättskränkning samt den rättskränkning om vilken det är fråga (till exempel inget uppsåt att stjäla, om man föreställer sig, att den sak man avser att ta tillhör en själv). Brister de nu uppställda förutsättningarna, kan på sin höjd endast culpa föreligga i förhållande till rättskränkningen. Till dess avgränsning från det skuldlösa området kan culpa i positiv riktning karakteriseras som oaktsamhet, denna må nu bestå i bristande psykisk aktivitet, i det att föreställningen om rättskränkningen i fråga antingen inte alls aktualiserats i samband med handlingens företagande eller väl aktualiserats, men endast med otillräcklig sannolikhetsgrad eller olust-betoning, eller den må bestå i att den handlande utan tillräcklig grund förbisett någon av de omständigheter, som erfordras, för att det föreställda förloppet skall innefatta en rättskränkning respektive den rättskränkning det är frågan om. (källa)
  2. Bristen på organ för transplantation aktualiserar också frågan om organhandel. (källa)
  3. *) Biträdande professor motsvarar tidigare titel preceptor och användes i Sverige från 1947 för forskare vid universiteten i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen med tjänsteställning närmast under professor alternativt där professorstiteln inte var bruklig eller i miljöer där doktorander saknades. Titeln ändrades år 1969 till biträdande professor och 1979 till professor. Titeln finns dock kvar vid Linköpings universitet samt vid Chalmers. Titeln har åter aktualiserats efter 2007 i den så kallade Befattningsutredningen (SOU 2007:98). (källa)
  4. Balkanisering betecknar generellt uppsplittring av en geostrategisk region i mindre, ömsesidigt fientliga småstater eller autonoma områden, ofta under påverkan av yttre makter och som ett led i en stormaktsrivalitet. Begreppet introducerades av tyska socialister vid tiden runt första världskriget för att beteckna den ryska politiken gentemot Balkan och har aktualiserats efter upplösningen av det tidigare Jugoslavien. (källa)
  5. Frågan om hur 2000-talet skall uttalas aktualiserades för de danska, norska och svenska språknämnderna 1968 när den danska nämnden fick en fråga om saken. Enligt den danska nämnden utläses 2000-talet "vistnok altid" som totusindtallet, men man fann att också tyvehundretallet kunde accepteras. Den norska nämnden gick på samma linje, medan den svenska nämnden rekommenderade tjugohundratalet. Under 1980-talet var 2000-talets uttal och betydelser föremål för diskussioner. Bruket stod vid denna tid och vägde mellan de båda alternativen. Under 00-talet har ämnet behandlats flitigt på bloggar och diskussionsfora. Motsättningarna har oftast gällt om både tvåtusentalet och tjugohundratalet är bra ord eller ej. Några alternativa ordförslag till dem har sällan lagts fram. Istället har det diskuterats om det behöver finnas distinkta ord för sekler och millennier eller inte. Det relativt nya ordet "tjugohundratalet" har hamnat i debattens fokus. En del har tagit ordet till sig och menar att det löser ett problem, andra tycker illa om det. (källa)
  6. Johanna och Leif (1972), Håkan Ohlssons Förlag. Fotograf Per Söderberg. En halvdokumentär bildberättelse med anledning av att döden aktualiserades när Leif, familjens granne och vän gick bort. En barnbok där döden finns med som en del av livet men inte så katastrofal som när en förälder dör. (källa)
  7. Som ett exempel på betydelsen för den vidare rättsutvecklingen vilken aktualiserades i samband med ett fall som rörde påstått tjuvjakt kan Ludvig IX av Frankrike agerande framhållas. Enguerrand IV de Coucy avrättade 1256 tre personer utan rättegång, som han ansåg skulle ha tjuvjagat på hans mark. Ludvig IX av Frankrike lät arrestera honom, och han dömdes att betala 12,000 livres, vilket delvis bekostade mässor för de män som hade blivit hängda. Ludvig IX vägrade att delta i en envig med Enguerrand IV, då han ansåg att denna form av rättsskipning var obsolet. Ludvig IX:s agerande mot Enguerrand IV, vilken utan lagligt stöd hade bestraffat förmenta tjuvjägare, har setts som betydelsefullt i utveckling av rättsstatens ideal. (källa)
  8. I Sverige introducerades vinstdelningstanken av statsvetaren Wolter Arnberg (1870) och nationalekonomen Johan Leffler (1881). Frågan aktualiserades också 1892 i riksdagen av Rudolf Klinckowström och 1894 av justitierådet Ernst Herslow i samband med beslutet om en ny aktiebolagslag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.