Akutsjukhus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder akutsjukhus, varianter, uttal och böjningar av akutsjukhus

Akutsjukhus synonym, annat ord för akutsjukhus, vad betyder akutsjukhus, förklaring, uttal och böjningar av akutsjukhus.

Vad betyder och hur uttalas akutsjukhus

Akutsjukhus uttalas akut|sjuk|hus och är ett substantiv.

Ordformer av akutsjukhus

Singular

akutsjukhus
obestämd grundform
akutsjukhus
obestämd genitiv
akutsjukhuset
bestämd grundform
akutsjukhusets
bestämd genitiv

Plural

akutsjukhus
obestämd grundform
akutsjukhus
obestämd genitiv
akutsjukhusen
bestämd grundform
akutsjukhusens
bestämd genitiv

Akutsjukhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet akutsjukhus

  1. I det gamla invasionsförsvarets Sverige (under kalla kriget 1946–1990) fanns det ett antal krigssjukhus (civilbyggnader som kunde göras om till sjukhus) förberedda, till exempel var lärarhögskolan Pedagogen utanför Göteborg i Mölndal byggd för just detta. Den breda centralkorridoren i markplanet kunde ta fyra ambulanser i bredd – två rörliga filer och två filer med stillastående ambulanser. Alla rum hade dubbla eluttag och många rum hade även uttag för syrgas etc. Ett antal dörrar dolde förråd med sjukvårdsutrustning och materiel, och på några dagar skulle lärarhögskolan kunna förvandlas till ett akutsjukhus. 2006 flyttade skolan till ny lokaler i centrala Göteborg. (källa)
  2. Benämningen sjukhus har senare på många håll ersatt benämningen lasarett. Så har exempelvis Stockholms läns centrallasarett i Mörby blivit Danderyds sjukhus medan exempelvis Gotlands akutsjukhus fortfarande heter Visby lasarett. (källa)
  3. I Sverige registreras skadade vid kompaniets sjukvårdsgrupp innan de sänds vidare till förbandsplatsen, oftast på bataljonsnivå. Här finns bland annat läkare, sjuksköterska, sjukvårdare och sjukvårdsbefäl (väbel). Om den sårade endast uppvisar lättare skador och har en beräknad vårdtid på ca en vecka överförs den sårade sedan till lättvårdsgruppen där sjuksköterskor svarar för den löpande vården. Föreligger allvarligare skador transporteras den sårade vidare till Försvarsmaktens sjukhus eller till civila akutsjukhus. (källa)
  4. Akutsjukhus syftar i Sverige på ett sjukhus med resurser och beredskap att dygnet runt ta emot akut sjuka patienter. Begreppet har i svensk lag definierats som en "vårdinrättning som är inrättad för sluten vård och som har särskild akutmottagning för den som behöver omedelbar hälso- och sjukvård." Socialstyrelsen förklarade år 1994 att ett akutsjukhus ska kunna ta emot alla sjuka och skadade som kräver akut omhändertagande och är i behov av akutsjukhusets resurser. Det gäller till exempel att det ska finnas omedelbar tillgång till operationsavdelning, intensivvård och röntgenundersökning, och jourverksamhet inom ett stort antal specialiteter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.