Akvatintgravyr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder akvatintgravyr, varianter, uttal och böjningar av akvatintgravyr

Akvatintgravyr synonym, annat ord för akvatintgravyr, vad betyder akvatintgravyr, förklaring, uttal och böjningar av akvatintgravyr.

Vad betyder och hur uttalas akvatintgravyr

Akvatintgravyr uttalas akva|tint|grav|yr och är ett substantiv.

Ordformer av akvatintgravyr

Singular

akvatintgravyr
obestämd grundform
akvatintgravyrs
obestämd genitiv
akvatintgravyren
bestämd grundform
akvatintgravyrens
bestämd genitiv

Plural

akvatintgravyrer
obestämd grundform
akvatintgravyrers
obestämd genitiv
akvatintgravyrerna
bestämd grundform
akvatintgravyrernas
bestämd genitiv

Akvatintgravyr är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet akvatintgravyr

  1. Eric Dahlberg och Ehrenstrahl kom i kontakt med Lemkes målningar under 1660-talet och det är troligt att det var på Ehrenstrahls initiativ som Lemke blev kallad till Sverige som bataljmålare av Karl XI, och kom anlände till Stockholm i oktober 1683. Under den första tiden fick han under Dahlberghs uppsikt måla Karl XI:s bragder efter Ehrenstrahl och Dahlbergs teckningar och gravyrer. Först 1684 skänkte Karl en rad målningar till utsmyckningen av det övre galleriet på Drottningholms slott bland annat målningarna Slaget vid Halmstad och den första tavlan över Slaget vid Lund. Efter att det övre galleriet var utsmyckat beställde Karl målningar från sin faders fälttåg till det nedre galleriet, till slut blev det 24 tavlor, av dem 4 mindre scener och 20 bataljplaner. I de senare har Lemke använt sig av fågelperspektiv, med kungar eller stridande grupper i förgrunden. På grund av dålig behandling vid en grovrengöring på 1700-talet och andra omständigheter minskade målningarna i värde. 1806 skapade Anders Fredrik Skjöldebrand några kopior i akvatintgravyr av dessa tavlor. I samband med arbetena för Drottningholm gallerier övertogs hans arbeten för Stockholms slott av Jacques Foucquet. Arbetet vid Drottningholm var inte lika lukrativa och prestigefulla som arbetet vid Stockholms slott och efter hans död tvingades de efterlevande att bedriva en process för att slutligen 1714 få ut kvarvarande ersättning för hans arbeten. (källa)
  2. Militären och tecknaren Ulrik Thersner hade 1816 tecknat flera herrgårdar i Skåne. Som en slags efterbildning till Erik Dahlberghs verk Suecia antiqua et hodierna beslöt han att utge sina teckningar. Thersner påbörjade år 1817 utgivningen av sitt storartat anlagda utsiktsverk, ett praktverk, som han kallade Fordna och närvarande Sverige. Kartografen och grafikern Carl Fredrik Akrell graverade bilderna, som utfördes i akvatint, eller i "akvatintamanéret". Akvatintlavyr är en grafisk teknik som bygger på principen djuptryck och i likhet med etsningstekniken utnyttjar akvatintsyra. Carl Fredrik Akrell var skicklig som ritare och gravör vid mångfaldigandet av teckningarna. Hans kartor var för sin tid utmärkta liksom akvatintgravyrerna i Fordna och närvarande Sverige. Efterhand anslöt sig kartografen och gravören Wilhelm Maximilian Carpelan till utgivningen. Wilhelm Maximilian Carpelan verkade som gravör i akvatinta av vyer och utsikter. Han tjänstgjorde i fältmätningskåren, och han har också blivit känd som den som utförde den topografiska kartan över Sverige i skala 1:100 000. Han fick år 1826 i uppdrag att leda ett av ingenjörskårens graveringskontor och då införde han ett beteckningssystem, som man sedan använde under lång tid framöver. Skånedelen av verket Fordna och närvarande Sverige fullbordades år 1823, Östergötland påbörjades 1820 och Uppland och Södermanland påbörjades 1824–25. Det var Ulrik Thersner själv som skrev texten till bilderna i verket. (källa)
  3. Andra verk av Cumelin är en samling akvarellerade konturetsningar av engelska parken vid Finspångs bruk, endast bevarade i ett fåtal exemplar. Inkompletta uppsättningar finns bland annat på Nationalmuseum och Westinska samlingen på Uppsala universitetsbibliotek samt med ett 10-tal blad vid Nordiska museet, Sjöhistoriska museet, Stockholms stadsmuseum och Kungliga biblioteket. Vidare sju planscher med Östgötamotiv ur Hans Olof Sundelius arbete Norrköpings minne. Han verkade även som porträttgravör och utförde porträtt av Gustav IV Adolf,  Aurora Taube, av den franske generalen Jean Victor Marie Moreau, av Justina Casagli i baletten Röfvarbandet. Han har även atribuerats en punkt- och akvatintgravyr av Karl XIV Johan som kronprins och en punktgravyr av den ryske fältmarskalken Aleksandr Suvorov. Därtill skall han ha utfört några politiska gravyrer, ytterligare bokillustratiern, ornamensstick för elfenbensarbeten och några exlibris. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.