Alkoholförbud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder alkoholförbud, varianter, uttal och böjningar av alkoholförbud

Alkoholförbud synonym, annat ord för alkoholförbud, vad betyder alkoholförbud, förklaring, uttal och böjningar av alkoholförbud.

Vad betyder och hur uttalas alkoholförbud

Alkoholförbud uttalas alko|hol|för|bud och är ett substantiv.

Ordformer av alkoholförbud

Singular

alkoholförbud
obestämd grundform
alkoholförbuds
obestämd genitiv
alkoholförbudet
bestämd grundform
alkoholförbudets
bestämd genitiv

Plural

alkoholförbud
obestämd grundform
alkoholförbuds
obestämd genitiv
alkoholförbuden
bestämd grundform
alkoholförbudens
bestämd genitiv

Alkoholförbud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet alkoholförbud

  1. Det var dock inte förrän på 1920-talet som hamburgaren och annan snabbmat blev vanligt förekommande. Det alkoholförbud som infördes i USA 1920 kan vara en möjlig orsak till att krogar tvingades byta inriktning. Många av dem omvandlades till lunchrestauranger som serverade enklare rätter, som hamburgare. Hamburgerkedjor utvecklades ur dessa restauranger och verksamheten fick skjuts av antikorv-kampanjer, drivna av biffindustrin, som framställde hamburgare som hälsosammare än korv. Även den växande bilismen på 1930-talet drev på utvecklingen och gjorde det populärt att stanna och äta på de hamburgerrestauranger som växte upp längs vägarna. Uttrycket "food on the road" myntades. (källa)
  2. Alkoholförbud eller rusdrycksförbud är förbud mot att tillverka, förvara, transportera, skänka ut, skaffa sig eller förtära alkoholdrycker. Alkohol har framför allt varit förbjudet i det så kallade brännvinsbältet och i muslimska länder. (källa)
  3. Namn på ett politiskt parti i Sverige 1923–1934 och därefter mer allmänt på den del av den svenska organiserade liberalismen som står nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen nära. 1922 genomförde Sverige sin första folkomröstning om ett ev. alkoholförbud. Året därefter (1923) splittrades den liberala rörelsen (p.g.a. alkoholfrågan) i två partier: det frisinnade (som stödde förbudet) och det liberala (som motsatte sig förbudet). Partierna återförenades i folkpartiet 1934. I Stockholms stad fanns separata frisinnade och liberala lokalorganisationer inom folkpartiet och dess ungdomsförbund fram till början av 1970-talet. Bertil Ohlin valdes in i Andra Kammaren från den frisinnade Stockholmslistan, men toppade sedan i en rad andrakammarval partiets båda listor i Stockholm. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.