Alkoholhaltig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder alkoholhaltig, varianter, uttal och böjningar av alkoholhaltig

Alkoholhaltig synonym, annat ord för alkoholhaltig, vad betyder alkoholhaltig, förklaring, uttal och böjningar av alkoholhaltig.

Vad betyder och hur uttalas alkoholhaltig

Alkoholhaltig uttalas alko|hol|halt|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av alkoholhaltig

Böjning (i positiv) alkoholhaltig en ~ + subst. alkoholhaltigt ett ~ + subst. alkoholhaltiga den/det/de ~ + subst.

Alkoholhaltig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Alkoholhaltig på Engelska

  • alcoholic

Hur används ordet alkoholhaltig

  1. Vanligen jäses socker, jäst och vatten till en svagt alkoholhaltigt mäsk, men i princip kan vilken svagt alkoholhaltig dryck som helst destilleras. (källa)
  2. Arten kakao uppstod för 9,9 miljoner år sedan i övre Amazonas. Fram till människans intåg i Sydamerika för ungefär 13 000 år sedan spred kakao sina frön enbart med hjälp av djur i jakt på det söta fruktköttet som omger fröna inuti kakaofrukten. Spridningen från Sydamerika till Centralamerika skedde dock i och med att arten domesticerades någon gång för 3600–7200 år sedan. Kakaon som domesticerades var den som växte, och fortfarande gör det, i norra Ecuador och södra Colombia. Odling, användning, och kulturell beredning av kakao var tidig och omfattande i Mesoamerika. Keramiska behållare med rester från framställning av kakaodrycker har hittats vid arkeologiska utgrävningar som går tillbaka till omkring 1900-900 f.Kr.. Exempelvis så hittades ett sådant kärl på en olmekisk utgrävningsplats på Mexikanska golfens kust i Veracruz i Mexiko. Arkeologerna drog slutsatsen att för-olmekiska folk beredde kakao så tidigt som 1750 f.Kr. På Stillahavskusten i Chiapas i Mexiko tyder en mokayaiansk arkeologisk utgrävningsplats på att kakaodrycker har preparerats ännu tidigare än så, 1900 f.Kr. Den ursprungliga domesticeringen hade sannolikt samband med skapandet av en jäst och således alkoholhaltig dryck. På 200-talet f.Kr. började mayafolket odla kakao och spred sedan kunskapen till tolteker och azteker. (källa)
  3. På restauranger och nattklubbar med serveringstillstånd gäller åldersgräns 18 år för inköp av samtliga alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror. Alkoholhaltig dryck måste dock säljas med skäligt pålägg enligt alkohollagen då det är förbjudet att bjuda på alkohol. Det är då den serveringsansvariges ansvar att kunden inte dricker sig berusad. (källa)
  4. Mjöd, ibland men ej i handeln även kallat honungsvin, är en alkoholhaltig dryck som får sin etanolhalt genom jäsning av honung. Även andra råvaror får förekomma i ett mjöd. Vid tillverkning av mjöd används ofta samma tekniker som för vin, förutom att man använder vatten och honung istället för druvsaft. Mjöd kan smaka och se ut på många olika sätt beroende på vilken kvantitet och sort av honung som används och om frukt, bär, kryddor, malt eller något annat ingår i receptet. Ett traditionellt mjöd tillverkat på endast honung och vatten kan till färg, smak, och konsistens jämföras med ett lent och lättdrucket vitt vin. (källa)
  5. Benämningen must är inte ett ursprungsskyddat livsmedelsnamn. Därför kan även andra typer än rena råsafter marknadsföras som varianter av must. Detta inkluderar kolsyrade läskedrycker med mörk färg och ölrelaterade ingredienser (malt och humle), vilka sedan 1922 marknadsförts som julmust. En snarlik produkt (alkoholfri eller svagt alkoholhaltig, ölliknande dryck) är svagdricka. (källa)
  6. Palmvin är en alkoholhaltig dryck (även kallad "toddy") som är utvunnen ur stammens sav eller ur blomkolvarna hos vissa palmarter, främst ur släktena Borassus, Mauritia, Arenga, Caryota och Nypa fruticans. (källa)
  7. De äldsta spåren man har hittat av medveten alkoholframställning är ca 10 000 år gamla, tillverkningen resulterade i mjöd och vin. Öl framställdes för första gången i Egypten för ca 8 000 år sedan. Konsten att destillera en alkoholhaltig råvara i en renare och mer koncentrerad form uppfanns först för ca 1 000 år sedan. (källa)
  8. Savarin är indränkt med fruktspad eller sockerlag och smaksatt med rom, likör eller annan alkoholhaltig dryck (kirsch, vin). Savarin serveras uppstjälpt dekorerad med bär och grädde eller tillsammans med fruktsallad och vispad grädde. (källa)
  9. Campari är en alkoholhaltig (alkoholhalt 20,5%, 21%, 25% och till och med 28,5% beroende på vilken marknad den köps) aperitif med en kryddig smak med inslag av blodapelsin och malört. Campari är en typ av bitter och receptet har hållits hemligt sedan Gaspare Campari (1828–1882) skapade blandningen i mitten av 1860-talet. Märket är ett av världens mest kända och marknadsförs i 190 länder och ägs idag av Camparigruppen. (källa)
  10. Cider (äppelcider) är en jäst alkoholdryck som vanligen görs på äpple eller päron. I likhet med lättöl finns även cider med låg alkoholhalt. Den brittiska konsumentorganisationen CAMRA definierar äkta cider som en dryck som innehåller minst 90 procent äppeljuice och utan smaktillsatser. Termen cider refererar i USA och Kanada till alkoholfri cider. Alkoholhaltig cider kallas där "hard cider". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.