Altare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder altare, varianter, uttal och böjningar av altare

Altare synonym, annat ord för altare, vad betyder altare, förklaring, uttal och böjningar av altare.

Vad betyder och hur uttalas altare

Altare uttalas altare och är ett substantiv -t; pl. -n el. altare, best. pl. altarna.

Ordformer av altare

Singular

altare
obestämd grundform
altares
obestämd genitiv
altaret
bestämd grundform
altarets
bestämd genitiv

Plural

altaren
obestämd grundform
altarens
obestämd genitiv
altarna
bestämd grundform
altarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

altare
obestämd grundform
altares
obestämd genitiv

Altare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Altare på Engelska

  • altar - a raised structure in a church where the priest officiates at the service, altar service, high altar

Hur används ordet altare

  1. Grottbjörnen var ungefär 30 procent större än en vanlig brunbjörn, och tros till skillnad från denna i huvudsak snarare ha varit växtätare än allätare, bland annat på grundval av reducering eller avsaknad av främre kindtänder, vilket kan ha gjort det lättare att tugga växtlighet. Den kan ha dött ut på grund av att klimatet förändrades vilket medförde att dess huvudföda försvann. Det antas också att den förhistoriska människan kan ha spelat en avgörande roll i grottbjörnens utrotning. Arkeologiska fynd som påminner om altare har hittats i direkt anslutning till björnfossil, vilket antyder att det fanns en grottbjörnsdyrkan hos forntida människor. 1983 fann man lämningar från 140 stycken grottbjörnar i Pestera Ursilor (Björngrottan) i Rumänien. (källa)
  2. Under järnåldern och antiken förekommer hjulet som ett solmotiv i keltisk mytologi, och antas höra ihop med Taranis, t.ex. på Gundestrupskitteln och vid solgudens altare i Lypiatt i Gloucestershire. (källa)
  3. Även kyrkobyggnader konsekreras vilket förbereder dem som gudstjänstlokaler. Altare kan också konsekreras. (källa)
  4. Absiden var ursprungligen avsedd för biskoparnas tron, biskopsstolen, men blev senare ofta istället plats för altaret, som flyttades från korsmitten. De romanska kyrkorna i Sverige har så gott som undantagslöst absid. (källa)
  5. Kristnandet av Sverige ledde till stora mängder lånord. Många kristna "fackord" finns kvar i svenskan som till exempel advent, altare, biskop, kloster, martyr och paradis. De flesta kyrkliga lån kom från latinet. Klosterväsendet tog troligen också med sig fackord som hörde till yrkesverksamheterna i kloster, till exempel ympa av latinska imputare. (källa)
  6. Presbyterianer tror att kyrkorna är byggnader som stödjer dyrkan av Gud och inredningen är därför i vissa fall allvarlig för att inte förringa denna dyrkan. Vanligtvis har presbyterianska kyrkor inga statyer av helgon eller utsmyckade altare mer typiska för den Romersk-katolska kyrkan. (källa)
  7. Det kan vara kvarlevor av helgons kroppar eller ägodelar eller sådant som kan har varit i beröring med dem men och anses vara heliga. Det som anses heligt är till exempel bitar av Sanna korset, helgons kvarlevor, helgons svepningar, kläder etcetera. Korset kan också betraktas som ett föremål som uppfylla relik egenskaper. Varje katolskt och ortodoxt altare bör ha en relik. Vördnad för reliker förbjöds av reformatorerna. Relikkult förekommer även i exempelvis buddhismen och hellenismen. (källa)
  8. I Sverige förekommer redan under medeltiden namnformen sakerstia och sakerstiga. I rummet förvarades viktiga föremål för gudstjänsten såsom kärl och kläder, och andra värdefulla föremål såsom pengar. Den var inredd med kistor och skåp av ek med säkra järnbeslag. Här fanns också en inrättning så att prästen kunde tvätta sig och ibland förekom även ett altare. (källa)
  9. Temat på skärtorsdagens gudstjänst är nattvardens instiftande, "Det nya förbundet". Den liturgiska färgen är vit, vilket symboliserar glädje, och det betyder att textilierna på predikstol, altare och prästens kläder är vita. Altaret dekoreras med vita och röda blommor och sex ljus. Det är sex altarljus innebärande högtid. Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden, se fottvagning. Skär betyder ren. (källa)
  10. Terebint omnämns på flera ställen i Gamla Testamentet, bland annat i Första Moseboken: i 12:6 om hur Abraham när han anlände till Kanaan byggde ett altare vid Mores terebint (den så kallade orakelterebinten i Shekem), i 13:18, 14:13 samt i 18:1 om Mamres terebintlund. I Domarboken omnämns den i 4:11 och 6:11. Vidare omnämns arten i Andra Samuelsboken 18:9 om striden mellan kung David och hans son Absalom: "Och Absalom stötte på några av Davids tjänare. Han red då på sin mulåsna. När mulåsnan kom in under en stor terebint med täta grenar, fastnade hans huvud i terebinten, och han blev hängande mellan himmel och jord, medan mulåsnan som han satt på gick vidare.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.