Altartjänst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder altartjänst, varianter, uttal och böjningar av altartjänst

Altartjänst synonym, annat ord för altartjänst, vad betyder altartjänst, förklaring, uttal och böjningar av altartjänst.

Vad betyder och hur uttalas altartjänst

Altartjänst uttalas altar|tjänst och är ett substantiv.

Altartjänst betyder:

Ordformer av altartjänst

Singular

altartjänst
obestämd grundform
altartjänsts
obestämd genitiv
altartjänsten
bestämd grundform
altartjänstens
bestämd genitiv

Plural

altartjänster
obestämd grundform
altartjänsters
obestämd genitiv
altartjänsterna
bestämd grundform
altartjänsternas
bestämd genitiv

Altartjänst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet altartjänst

  1. Först tio år senare, 657, lämnar Hilda Hartlepool för att grunda det nya klostret vid Streaneshalch. Det är troligt att Hilda och klostret följde keltisk kristen tradition, då biskop Aidan hade sin bakgrund på Iona och de båda tog ställning för den keltiska doktrinen vid den kommande Synoden i Whitby. Byggnadsstilen med många små kapell och bostäder i Whitby följde också keltiskt mönster. Beda skriver att Hilda lade stor vikt vid att bröderna skulle läsa Bibeln, öva sig i andliga dygder och på så sätt förbereda sig för kyrkliga uppdrag och altartjänst. Inte mindre än fem framtida biskopar utbildades i Whitby: Bosa (biskop av York), Hedda (biskop av Dorchester), Oftfor (biskop av Worcester), John (biskop av Hagulstad) och Wilfrid (biskop av York). (källa)
  2. Kordräkt är den särskilda dräkt som inom vissa kyrkor, till exempel den romersk-katolska kyrkan och av en del präster i Anglikanska kyrkogemenskapen, bärs i koret, till skillnad från den särskilda klädnad som det högre kleresiet ikläder sig för altartjänsten (se altarrummet, sanctuarium). Kordräkten skiljer sig vanligtvis från sekularprästerskapets prästrockar och ordensfolkets stadsdräkter. (källa)
  3. Efter ett knappt decennium, år 657, började Hilda lägga grunden för ett nytt kloster på en plats kallad Streaneshalch, senare känd som Whitby. Detta skulle bli hennes huvudsakliga gärning som kristen ledare. Även detta kloster var ett dubbelkloster. Beda skriver att Hilda lade stor vikt vid att bröderna skulle läsa Bibeln, öva sig i andliga dygder och på så sätt förbereda sig för kyrkliga uppdrag och altartjänst. Inte mindre än fem framtida biskopar utbildades i Whitby: Bosa (biskop av York), Hedda (biskop av Dorchester), Oftfor (biskop av Worcester), John (biskop av Hagulstad) och Wilfrid (biskop av York). (källa)
  4. Kyrkan härrör i sina äldsta delar från 1100-talet. Från början har kyrkan haft två torn, det ena över koret – något mycket ovanligt i den här delen av landet. Under senare medeltid byggdes sakristia och vapenhus. 1757 byggdes ett sidoskepp åt norr, men så långsmalt att endast ett fåtal av dem som sitter där kan följa altartjänsten. Predikstolen flyttades till hörnet mellan långhuset och det nya sidoskeppet. Den 21 juli 1764 slog åskan ner och all inredning och alla inventarier förstördes vid branden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.