Aluminiumoxid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aluminiumoxid, varianter, uttal och böjningar av aluminiumoxid

Aluminiumoxid synonym, annat ord för aluminiumoxid, vad betyder aluminiumoxid, förklaring, uttal och böjningar av aluminiumoxid.

Vad betyder och hur uttalas aluminiumoxid

Aluminiumoxid uttalas alum|ini|um|ox|id och är ett substantiv.

Ordformer av aluminiumoxid

Singular

aluminiumoxid
obestämd grundform
aluminiumoxids
obestämd genitiv
aluminiumoxiden
bestämd grundform
aluminiumoxidens
bestämd genitiv

Plural

aluminiumoxider
obestämd grundform
aluminiumoxiders
obestämd genitiv
aluminiumoxiderna
bestämd grundform
aluminiumoxidernas
bestämd genitiv

Aluminiumoxid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aluminiumoxid

  1. Guanofosfat har genom urlakning förlorat sin halt av lösliga salter, bland annat nästan allt kväve, och består i huvudsak av olösligt kalciumfosfat. Då det därför ej är användbart som gödningsmedel utan vidare behandling, företas en omvandling till superfosfat genom behandling med svavelsyra. Dess värde beror på halten av fosforsyra och på halten av järn- och aluminiumoxid, samt lätt sönderdelade silikater. De senare bör hålla lägsta möjliga halt p.g.a. dess skadliga inverkan på superfosfaten. (källa)
  2. Dödbränd kalk erhålls genom att oren kalksten bränns vid så högtemperatur att den brända kalken ej, som i fallet med kalk bränd av ren kalksten, kan släckas. Denna består nästan enbart av kalciumoxid, CaO, som mycket lätt reagerar med vatten under stor värmeutveckling, medan oren kalksten bl a innehåller kiselsyra, SiO2, och aluminiumoxid, Al2O3, vilka vid hög temperatur reagerar med kalciumoxid. (källa)
  3. När det används som pigment inom måleriet kallas färgämnet ibland för florentinlack eller florentinerlack. Det har då formen av ett färglack som framställs genom att man sätter ett avkok på koschenill till nyss fällt aluminiumhydroxid samt tvättar ur och torkar fällningen. Man kan också koka koschenill med alunlösning och fälla extraktet med soda eller pottaska. Florentinlack utskeppades förr huvudsakligen från Florens (därav namnet) och har vanligen utseendet av små toppformiga, lätta korn, vilka bör ha djup röd färg och vara lätt rivbara till ett fint pulver. Ju mera aluminiumoxid varan innehåller, dess sämre är den. En sådan sämre sort kallas kugellack och är vanligen ljusare till färgen, såvida inte färgämnet blivit förfalskat med krapp eller färnbock. Namnet florentinerlack kan även syfta på andra röda färglacker. (källa)
  4. Korund (ibland kallat harmofan) är ett mineral bestående av aluminiumoxid. (källa)
  5. Rubin är en värdefull ädelsten, en röd varietet av mineralet korund (aluminiumoxid) men kan även ha en brunaktig ton. Den röda färgen orsakas av att mycket små mängder krom ersätter en del av aluminiumet. Namnet härleds från det latinska ordet föröd, ruber eller rubrum. Äkta rubiner är mycket exklusiva, men syntetiska stenar kan skapas till ett mycket lågt pris. (källa)
  6. Safir (av grekiska σάπφειρος, sappheiros: "blå sten") är en ädelsten och varietet av mineralet korund som består av aluminiumoxid (Al2O3). Korund kan innehålla spår av andra metaller än aluminium – såsom järn, titan, krom, koppar eller magnesium – vilket ger mineralet en blå, gul, violett, orange respektive grönaktig färg. Safirer kan ha alla dessa färger, men vanligast är blå. Spår av krom kan i sin tur ge korund en rosa eller röd färgskiftning, och då kallas mineralet i stället för rubin. (källa)
  7. Saltglasyr appliceras på föremål av stengodslera genom att koksalt kastas in i ugnen under bränningen, när ugnen nått rätt temperatur (1 280 grader). Det förflyktigade saltet reagerar då med silikatet och aluminiumoxid på föremålens yta och bildar ett förhållandevis starkt och ogenomträngligt glasyrskikt på föremålets yta. Krukornas färg kan påverkas på flera olika sätt. Lerans sammansättning är avgörande för slutresultatet. Lera med hög halt av järn tillsammans med en stark reduktion ger en mörkbrun yta (som det gods som tillverkas i Höganäs). Leror med låg eller näst in till obefintlig järnhalt (som exempelvis porslinsleror) påverkas inte till att bli bruna även om man reducerar.   För att få andra färger på krukorna kan man engobera dem före skröjbränning. Insidan av kärlen kan glaseras med andra glasyrer då saltet påverkar utsidan mer än insidan på kärlen. Saltglasyr är något av det mekaniskt starkaste i glasyrväg man kan finna, men kan ha grövre ytstruktur. När man sätter ugnen är det viktigt att man skapar ett avstånd mellan alla föremål så som mellan kruka och plattan i ugnen samt mellan lock.   Detta görs genom att man lägger små pluppar innehållande aluminiumhydroxid och mjöl mellan kruka och platta. När saltet förgasas sprids det i hela ugnen, även på plattor. Saltglasyren låter sig i långt högre grad integreras med själva lerskärven   än de flesta andra glasyrer, beroende på att den bygger på en kemisk reaktion snarare än enbart på att glasyrmassan smälter. (källa)
  8. Slipmaterialet består av naturliga eller konstgjorda mineral. De naturliga är kvarts, flinta och smärgel. Bland konstgjorda slipmaterial märks aluminiumoxid och kiselkarbid. De naturliga slipmineralerna ersätts alltmer av de konstgjorda. (källa)
  9. Slipsten är en anordning för slipning av eggverktyg. Den består oftast av en roterande sten. Det finns två huvudtyper av slipstenar. En snabbgående konststen med relativt liten diameter som används torr och en långsamgående natursandsten eller aluminiumoxidsten med större diameter som används med vatten. Den snabbgående stenen ger hög avverkning med risk för överhettning om inte eggen kyls regelbundet samt en viss konkavhet i slipfasen. Den långsamgående stenen avverkar långsammare men kyler eggen hela tiden och ger obetydlig konkavhet i slipfasen. (källa)
  10. Smärgel är ett mineral som främst består av korund (Al2O3) naturligt förorenad med magnetit, hematit (järnglans) och kvarts. Det har en mycket varierad kemisk sammansättning och innehåller 48–70% aluminiumoxid, 15–30% järnoxid, upp till 10% kiselsyra samt små mängder glimmer, vatten och kalk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.