Ambassadör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ambassadör, varianter, uttal och böjningar av ambassadör

Ambassadör synonym, annat ord för ambassadör, vad betyder ambassadör, förklaring, uttal och böjningar av ambassadör.

Synonym till ambassadör

Vad betyder och hur uttalas ambassadör

Ambassadör uttalas ambass|ad|ör [-ö´r] och är ett substantiv -en -er.

Ambassadör betyder:

Ordformer av ambassadör

Singular

ambassadör
obestämd grundform
ambassadörs
obestämd genitiv
ambassadören
bestämd grundform
ambassadörens
bestämd genitiv

Plural

ambassadörer
obestämd grundform
ambassadörers
obestämd genitiv
ambassadörerna
bestämd grundform
ambassadörernas
bestämd genitiv

Ambassadör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ambassadör på Engelska

  • ambassador - the diplomat appointed to head an embassy

Hur används ordet ambassadör

  1. Kreditivbrev, fullmakt från en statschef till en ambassadör att representera landet hos främmande makt. Kreditivbrevet lämnas till mottagarlandets statschef i samband med att ambassadören tillträder sitt uppdrag. Överlämnandet kallas ackreditering och sker normalt under högtidliga och ceremoniella former. (källa)
  2. Legat (diplomati) – ett diplomatiskt sändebud motsvarande ambassadör. (källa)
  3. En legation (från latinet: legātio 'beskickning', 'uppdrag', av lēgo 'skicka som sändebud', 'förordna, 'utnämna') är en numera sällan förekommande benämning på en diplomatisk beskickning i främmande stat. Chefen för en legation benämns envoyé. Medan det tidigare uppfattades som en särskild hedersbevisning att en beskickning erhöll rang av ambassad, ansågs det vid diplomatkonferensen i Wien 1961 närmast som en förnärmelse att endast upprätta en legation. Samma regler om immunitet, privilegier och okränkbarhet gäller emellertid för legation/envoyé som för ambassad/ambassadör. Skillnaden ligger på det protokollära planet, vilket innebär att den har betydelse i rangordningshänseende. (källa)
  4. Man har dock inte funnit någon syrisk gud med det namnet och senare uppfattningar av Mammon som en person härleds tillbaka till Spensers The Faerie Queene och John Miltons Paradise Lost där Mammon är en fallen ängel som skattar världslig rikedom över allt annat. Collin De Plancys ockulta verk Dictionnaire Infernal pekar ut Mammon som "Helvetets ambassadör i England". (källa)
  5. Stater som önskar diplomatiska relationer med påven sänder inte sina ambassadörer till Vatikanstaten, utan till Heliga stolen. Enligt Wienkonventionen tillerkänns den apostoliske nuntien samma rang som en ambassadör. Den apostoliska nuntiaturen i Sverige ligger i Djursholm. (källa)
  6. Residens är en, vanligtvis rymlig och påkostad, bostad avsedd för officiellt tjänstebruk av någon statschef, regeringschef, ambassadör eller annan högre ämbetsman. (källa)
  7. Numera används ordet i huvudsakligen historiska sammanhang, men ordet avser dock i modernt språkbruk en chef för en diplomatisk beskickning, numera vanligen med titeln och rangen ambassadör vilken som regel har stationerats i utlandet för att företräda sitt land politiskt. Vatikanstatens sändebud kallas apostolisk nuntie. (källa)
  8. Anekdotiskt anförs USA:s ambassadör Benjamin Franklin som skapare av sommartiden med sitt förslag i Paris 1784 att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Han skrev att han själv brukade stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart. (källa)
  9. Släkten är en ursprungligen normandisk baronätt från Skottland som anses besläktad med klanen Macduff. Den inkom till Sverige 1606 med militären, hovrådet och ambassadören Sir James Spens, i Sverige känd som Jacob Spens (död 1632), vilken gick i tjänst hos Gustav II Adolf och bland annat blev svensk ambassadör i England. Hans hustru var Margareta Forath, också bördig från Skottland. Han upphöjdes den 28 april 1628 till svensk friherre och erhöll Orreholm som förläning. Ätten introducerades 1635 på Riddarhuset genom Jacobs söner Axel (död 1656) och Jacob (1627–1663) och erhöll nummer 9 bland friherrar. Jacob Spens d.y. till Orreholmen och Ala var överste för Upplands infanteri, men ogift. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.