Amma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder amma, varianter, uttal och böjningar av amma

Amma synonym, annat ord för amma, vad betyder amma, förklaring, uttal och böjningar av amma.

Synonymer till amma

Vad betyder och hur uttalas amma

Amma uttalas amma och är ett verb -de.

Amma betyder:

Ordformer av amma

Aktiv

amma
infinitiv
ammar
presens
ammade
preteritum
ammat
supinum
ammande
presens particip
amma
imperativ

Passiv

ammas
infinitiv
ammas
presens
ammades
preteritum
ammats
supinum

Perfekt particip

ammad en
~ + subst.
ammat ett
~ + subst.
ammade den/det/de
~ + subst.

Amma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Amma på Engelska

  • suckle, breastfeed, nurse (at the breast), wet-nurse - to feed a child milk from the breast

Hur används ordet amma

  1. De fysiska förändringar som tilltar i puberteten är utvecklingen av den kvinnliga kroppsformen, med utvecklade bröst, kvinnlig pubesbehåring samt en stabilisering av rösten i ett ljust tonregister. Kvinnors kroppsform är dels en fråga om inre struktur med ett gracilt skelett och gracila muskler med små fästen för senor och ledband. Bäckenringens ben är mjukt formade och dess utgångsring är så rundad att ett barnhuvud kan passera. Över stussen och bröstkörtlarna har kvinnor mer eller mindre kraftigt utvecklade fettkuddar. Mjölkkörtlarna, som tillväxer under graviditeten ligger inbäddade under dessa och storleken på kvinnans bröst har ingen betydelse för hennes förmåga att amma när hon fött barnet. Medellängden för kvinnor varierar i världen. I Sverige var längden under 1990-talet runt 165 cm. (källa)
  2. Mastit är latin för bröstkörtelinflammation hos människa och juverinflammation hos djur. Hos människa är mastit ett exempel på mjölkstockning och kallas även vid det namnet. (källa)
  3. Ersättning används av mödrar och fäder som av olika skäl inte kan eller vill amma, eller som tillägg till barn som inte får i sig tillräckligt med näring genom exklusiv amning. Ersättning kan köpas i alla livsmedelsbutiker och apotek, man behöver inte ha ett recept från en läkare för att använda ersättning. Det vanligaste är att ersättning ges med hjälp av en nappflaska, lite äldre barn som inte gillar flaska kan dricka ur pipmugg och barn som inte själva klarar av att få i sig mat kan ges ersättning via sondmatning. Den som ammar men vill/behöver tilläggsmata men inte vill riskera att matning med nappflaska stör amningen kan med fördel ge ersättning i en speciell tillmatningskopp eller med ett tillmatningsset som fästs vid bröstet, det finns även speciella skedar för ersättning och nappar för barn med gomspalt. (källa)
  4. Så småningom började man även sära på kvinnor och män i kyrkan. Männens sida blev då av "naturliga" skäl den högra, medan kvinnorna fick hålla sig till vänster. Knäppningen fick då ytterligare en funktion, Kvinnorna kunde amma sina barn i kyrkan samtidigt som de kunde skyla sig för den manliga sidan eftersom damknäppningen öppnas åt vänster. (källa)
  5. I folkmun menas att bra uppfostran är detsamma som att ha lyckats fostra i enlighet med rådande samhällsetik. Med dålig uppfostran menas att ha misslyckats med detsamma. (källa)
  6. Fostra, till foster från fornsvenska fostre, jmfr isländskans fóstri i betydelsen hemfödd träl/trälinna. Vad som fötts respektive avlats av människa eller djur. Livsfrukt, barn, unge, avkomma. Giva ett barn underhåll, vård under dess uppväxtår, amma. Även ett djur eller växt kan vara föremål för fostran exempelvis i ett gammalt uttryck som "fostra kål och potatis". Germanska fõs(t)ra en avledning av stammen fõd, av föda. (källa)
  7. Hälsovårdsarbetet under 1900-talet tog sig form i bland annat råd och hjälp till mödrar och s.k. mjölkdroppeverksamhet. Den hade sitt ursprung i Frankrike, där några läkare startade med upplysning för mödrarna och undersökning av barnen. Man ville därigenom motverka den höga spädbarnsdödligheten. Man uppmanade mödrarna att amma barnen så länge som möjligt. Vid samma tid började en annan grupp franska läkare att dela ut steriliserad mjölk med näringstillskott till fattiga mödrar, som hade slutat att amma, och att undersöka deras barn varje vecka. De båda grupperna enades, efter vissa stridigheter om amningen, om att i första hand uppmuntra amning, men att samtidigt hjälpa de barn som fick bröstmjölksersättning och att mer arbeta förebyggande. (källa)
  8. Bröstvårta är hos människor och andra däggdjur en lätt utbuktande, konisk del av bröstet som finns hos både hanar och honor, och som hos människan omges av en pigmenterad vårtgård. När kvinnor och honor ammar eller ger di, är det från bröstvårtan som mjölken kommer ut från bröstkörtlarna. (källa)
  9. Amma (djur) – ett släkte tvåvingar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.