Andedräkt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder andedräkt, varianter, uttal och böjningar av andedräkt

Andedräkt synonym, annat ord för andedräkt, vad betyder andedräkt, förklaring, uttal och böjningar av andedräkt.

Vad betyder och hur uttalas andedräkt

Andedräkt uttalas ande|dräkt och är ett substantiv -en.

Andedräkt betyder:

Ordformer av andedräkt

Singular

andedräkt
obestämd grundform
andedräkts
obestämd genitiv
andedräkten
bestämd grundform
andedräktens
bestämd genitiv

Andedräkt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet andedräkt

  1. En ande (latin: spiritus) som är ett ord med gammal härstamning som förekommer i de flesta indoeuropeiska språk, och är nära besläktat med vind och andedräkt. Det kan dels syfta på livskraft hos människor och ibland även andra levande varelser – som andedräkten anses vara exempel på, och andra icke-kroppsliga levande varelser av gudomlig eller övernaturligt slag. (källa)
  2. Normalt verkar levern genom att omvandla ammoniak som är toxiskt för kroppen genom ureacykeln. Vid portalhypertoni så kommer blodet att shuntas (ta andra vägar) förbi levern och då kan ammoniak nå hjärna där den ger upphov till skada (encefalopati). Symptom vid hjärnskada innefattar personlighetsförändringar, apati, ökade senreflexer, asterixis. Illaluktande andedräkt (ammoniak) så kallad fetor hepatikus är ett tydligt tecken på PSE liksom S-ammoniak. På ett EEG ses förändringar vilket inte är särskilt specifika. (källa)
  3. Mastix är ett flytande harts som kommer från mastixbusken. Mastix har sedan gammalt använts till framställning av lack och inom medicinen. Intorkad mastix har tuggats sedan Theofrastos tid (omkring 300 f.Kr.) för att ge renare tänder och friskare andedräkt, och generellt under antiken som en sorts tuggummi. (källa)
  4. Arten beskrevs av Linné och var tidigt en viktig medicinalväxt. Genom att rista i barken utvinner man mastix som är en flytande harts som sedan gammalt använts medicinskt och till framställning av lack. Intorkad harts har tuggats sedan Theofrastos tid (omkring 300 f.Kr.) för att ge renare tänder och friskare andedräkt. (källa)
  5. Muntorrhet kan orsaka svårigheter i tal och att äta. Det leder också till dålig andedräkt och en dramatisk ökning av antalet hål av karies, eftersom den skyddande effekten saliven har på emalj inte längre är närvarande och kan göra slemhinnan och parodontala vävnader i munnen mer känsliga för infektioner. (källa)
  6. Munvatten eller munskölj är en produkt för oral hygien. Vissa munvatten har en bakteriedödande effekt (till exempel de innehållande essensoljor eller klorhexidin), vilket bland annat motverkar plack och dålig andedräkt. Munvatten kan innehålla ämnen som på andra sätt motverkar dålig andedräkt, till exempel zink. Det är även vanligt att de innehåller fluor vilket motverkar karies. Munvatten är avsett som ett komplement till tandborstning och bör inte användas som substitut för tandborstning. (källa)
  7. Pneumatik eller tryckluftteknik, från grekiska pneuma (vind, andedräkt), innebär användning av gaser, vanligtvis luft, för att överföra, lagra och styra energi. (källa)
  8. Psyke kommer från det grekiska ordet psȳchē, vilket ungefär betyder andedräkt, själ eller liv. Ordet kommer i sin tur från ett annat grekiskt ord, psūkhein, som betyder att andas, eller att blåsa, och har använts i engelskan sedan 1600-talet och på svenska sedan 1809. Som slang för psykiatrisk avdelning har ordet i bestämd form (psyket) använts sedan 1967. (källa)
  9. En romersk medicinare vid namn Aulus Cornelius Celsus (100 f.Kr.) behandlade och forskade kring problem som blödande tandkött och dålig andedräkt, och arabiska medicinare poängterade vikten av att hålla tänderna rena – genom skrapning/borstning av dessa, och regelbundna munsköljningar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.