Ansjovis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ansjovis, varianter, uttal och böjningar av ansjovis

Ansjovis synonym, annat ord för ansjovis, vad betyder ansjovis, förklaring, uttal och böjningar av ansjovis.

Vad betyder och hur uttalas ansjovis

Ansjovis uttalas ansjov|is [-?o´-] och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av ansjovis

Singular

ansjovis
obestämd grundform
ansjovis
obestämd genitiv
ansjovisen
bestämd grundform
ansjovisens
bestämd genitiv

Plural

ansjovisar
obestämd grundform
ansjovisars
obestämd genitiv
ansjovisarna
bestämd grundform
ansjovisarnas
bestämd genitiv

Ansjovis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ansjovis på Engelska

  • tinned sprats cured in brine - the Swedish version of anchovies

Hur används ordet ansjovis

  1. Syftet med de flesta transgena fiskarna som inte är för grundforskning handlar om att öka lönsamheten för odlaren, antingen genom ökad produktion (till exempel genom snabbare tillväxt, minskad förlust från sjukdomar eller möjlighet att odla i kallare vatten eller nya miljöer), billigare produktion (till exempel genom att möjliggöra för rovfisk att tillgodogöra sig växtprotein istället för animaliskt protein), eller en förbättrad produkt (till exempel genom ökat näringsinnehåll). I vissa fall kan detta leda till andra effekter som kan anses mera generellt positiva, som om lax kan matas med växtmaterial istället för med vildfångad fisk som ansjovis och sill. En ökad födokonvertering skulle också kunna minska behovet av så kallad foderfisk och även utsläpp från odling eftersom mer av födan binds i odlingsfiskens kött. Utom i fallet med den ökade tillväxten så är de andra typerna av transgen fisk i tidiga utvecklingsstadier och man har i princip bara lyckats visa att det är möjligt att få en önskad biologisk effekt av den införda transgenen men det återstår ett stort arbete med att ta fram en linje med fisk som uppvisar effekter som är kommersiellt användbara och som på ett enkelt sätt kan föras vidare till nästa generation. (källa)
  2. Gubbröra är en maträtt vanligen bestående av hackad ansjovis (med eller utan spad), kokt ägg, gräslök och dill som blandas. Den kan serveras kall eller varm (stekt). (källa)
  3. Sandelträ, även kallat almugträ, är trä från träd av släktet Santalum. Träet som är doftande används som rökelse, i parfymer, för finsnickerier samt inom den alternativmedicinska aromaterapin. Används även som krydda i bland annat ansjovis och matjessill. (källa)
  4. Ansjovis (Engraulis encrasicolus) är en art i familjen ansjovisfiskar (Engraulidae). Det är en benfisk släkt med sillen. Ansjovisen förekommer längs östra Atlantkusten, från södra Norge till Angola, samt i Medelhavet och Svarta havet. (källa)
  5. Det, enligt många svenska kokböcker, "klassiska wienergarnityret" bestående av kapris rullad i en sardellfilé eller ansjovis (skarpsill) är inte brukligt i Österrike. Däremot förekom det schnitzel med kapris och ansjovis i Wien kring år 1915. (källa)
  6. Framförallt beredd (saltad eller rökt) skarpsill har i Bohuslän kallats brisling eller brissling (med varianterna bressling och brässling), från norskan, känt före år 1779. Motsvarande namn i Blekinge, Skåne och Halland har varit briling (lokalt i Blekinge även brilling). Från lågtyskan härrör den äldre benämningen breitling. Sockersaltad och kryddinlagd skarpsill saluförs i Skandinavien under det traditionella handelsnamnet ansjovis, vilket bland annat är en viktig ingrediens i Janssons frestelse. Skarpsill inlagd i tomatsås eller matolja säljs som sardiner. De salufördes från 1995 och ett tjugutal år framåt med namnet brisling enligt EU-regler för att inte förväxlas med produkter av fiskarten sardin. (källa)
  7. Äldsta kända belägg för ordet "smörgåstårta" är från Söderhamns Tidning 6 oktober 1934 (en rund tårta med både mörkt och ljust bröd i flera lager, fylld med smörlager och garnerad med rädisor, gurka och persilja), medan första annonsering om ett lämpligt bröd till en smörgåstårta görs av Stockholmsbagaren i Dagens Nyheter 30 maj 1945. Från 1945 finns brödannonser med recept på en rund eller fyrkantig smörgåstårta med både ljust och mörkt bröd. Fyllningen är ansjovis- eller laxkräm, men annonsen lämnar också förslag på leverpastejfyllning eller ostkräm. Tårtan garneras sedan med spritsad laxkräm, äggskivor och dillkvistar och förklarar att den vid serveringen ska skäras upp "som en tårta". (källa)
  8. Det, i Skandinavien, "klassiska wienergarnityret" bestående av kapris rullad i en sardellfilé eller ansjovis (skarpsill) är ovanligt i Österrike. Däremot förekom det schnitzel med kapris och sardeller i Wien kring år 1915. (källa)
  9. Såsen, som fortfarande tillverkas enligt originalreceptet, innehåller maltvinäger (av korn), vinäger, melass, socker, salt, ansjovis, tamarindextrakt, lök, vitlök, kryddor och smakämnen. 2009 kom ett dokument fram som avslöjade vilka ingredienser som ligger bakom "kryddor och smakämnen", vilka tros vara kryddnejlika, sojasås, citroner, pickles och peppar. Av dokumentet framgick dock inte vilken mängd färdig produkt ingredienserna var avsedda för, inte heller metoden för att göra blandningen. (källa)
  10. Inom hiphop används beteckningen ofta för en musiksamling där bakgrundsmusiken (beatsen) inte gjorts av artisten i sig, utan är tagen frånågon annan. Ett exempel på detta är Garotta Di Ansjovis, av Organism 12. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.