Anställa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anställa, varianter, uttal och böjningar av anställa

Anställa synonym, annat ord för anställa, vad betyder anställa, förklaring, uttal och böjningar av anställa.

Synonymer till anställa

Vad betyder och hur uttalas anställa

Anställa uttalas an|ställa och är ett verb anställde.

Anställa betyder:

Ordformer av anställa

Aktiv

anställa
infinitiv
anställer
presens
anställde
preteritum
anställt
supinum
anställande
presens particip
anställ
imperativ

Passiv

anställas
infinitiv
anställs
presens
anställdes
preteritum
anställts
supinum

Perfekt particip

anställd en
~ + subst.
anställt ett
~ + subst.
anställda den/det/de
~ + subst.
anställde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

anställes
presens

Anställa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Anställa på Engelska

  • employ, (hire - US), engage, take on provide with a paid job, he is employed by (has a job with) the company, the company only employs women, he is employed as a lathe operator

Hur används ordet anställa

  1. Flera svenska kommuner har valt att anställa gatumusikanter. I mars 2010 erbjöd Ängelholms kommun löneanställning till gatumusikanter och i juli 2011 utlyste Aneby kommun sommarjobb som gatumusikanter. (källa)
  2. Innan de första gräsklipparna uppfanns i början av 1800-talet användes helt andra metoder än idag. Att hålla en gräsmatta enbart för dess skönhet eller för att använda till spel och lek var givetvis enbart möjligt för de bättre bemedlade delarna av samhället, och dessa hade även råd att anställa människor för att sköta gräsmattan med hjälp av liar och skäror. När lägre klasser höll gräsbevuxna områden var det snarare som betesmark, och får eller liknande betesdjur underhöll gräsmattan, motverkade buskväxt och gödslade på en och samma gång. Områden som liknar trädgårdsgräsmattan kan uppstå naturligt helt utan människans inblandning där klimat, jordförhållanden och betande djur samverkar, men de är sällan monokulturer utan innehåller en rik flora. (källa)
  3. I hemsjukvården finns sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter, men inte läkare. Kommunernas rätt att anställa läkare har diskuterats länge och kan komma att ändras. Hemsjukvården samarbetar med primärvårdens läkare. Basal hemsjukvård, som såromläggningar, utfördes tidigare av primärvården, men har sedan ädelreformen 1992 successivt förts över till kommunerna och endast ett fåtal återstår. Sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt och kan vid behov ta kontakt med jourläkare för t.ex. rådgivning. I en del regioner finns hembesöksbilar bemannade med läkare som kan göra hembesök, om hemsjukvårdens sjuksköterska bedömer att patienten inte kan ta sig till vårdcentralen. (källa)
  4. Den svenska herrgårdsostens moder var mejerskan Kristina Löfgren på Bjärka-Säby gårdsmejeri i Östergötland, som var anställd där från 1882. Hon skapade urtypen för den rundpipiga ost som idag kallas svensk herrgårdsost. (källa)
  5. Tjänstehjon – en generell plikt att söka och finna en husbonde som ville anställa. (källa)
  6. Soldaten Anders Simonsson låg ute i krigen i Tyskland och hustrun Ingrid Karlsdotter var ensam hemma. Det bar sig inte bättre än att Ingrid födde tvillingar. Eftersom hennes man levat när hon begått detta lägersmål hade hon bedrivit enfalt hor. Hon förmådde inte betala penningböter och därför dömdes horkonan Ingrid att för tingshusdörren hudstrykas. Detta skulle ske genast men den närvarande allmogen kunde inte förmås att slå horkonan. Rätten ålade därför länsmannen att anställa detta på eget ansvar. Hudstrykning innebar att sitta vid tingshusdörren med bar rygg och slås blodig genom att alla som skulle gå ut skulle ge henne ett eller ett par slag över ryggen. (källa)
  7. Ett hängavtal är vanligen ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare som inte är medlem i en arbetsgivarorganisation och en arbetstagarorganisation. Hängavtal kan också tecknas mellan t.ex. ett företag som tillhör arbetsgivarförbund anslutet till Svenskt Näringsliv (SN) och ett fackförbund om avtalet avser en kategori arbetstagare som inte omfattas av det reguljära kollektivavtalet mellan SN-förbundet ifråga och dess motsvarighet på den fackliga sidan. I de flesta fall är hängavtal något som arbetsgivare med relativt få anställda skriver med fackförbunden för att slippa sitta och förhandla och för att slippa betala medlemsavgift till ett arbetsgivarförbund. (källa)
  8. Informationsyrket som en egen arbetskategori har sina rötter i mitten på 50-talet. De första informatörerna var egentligen personaltidningsredaktörer och pressombudsmän som saknade särskild informatörsutbildning (eftersom detta inte existerade vid tillfället) men som anställdes på kriterierna att de innesatt en väldigt god förmåga att uttrycka sig i tal och text. De som hade behov av att anställa den här typen av förmågor var från början främst företag, kommuner och statliga organ. Vid den här tidpunkten kallades yrket kort och gott för "PR", något som senare kom att ändras till att kallas Informatör. (källa)
  9. I vissa kommuner har man också börjat anställa IKT-pedagoger som arbetar med att stödja lärarna att få in arbetet med IKT mer på skolorna. (källa)
  10. Konsulter är antingen egna företagare eller anställda av ett konsultföretag. De som är anställda på företaget kan antingen jobba i ett team med flera konsulter eller alternativt på egen hand komma ut och jobba hos kunden i likhet med en vanlig anställd. På senare tid har det även dykt upp mäklare som hjälper kunderna att hitta rätt konsult genom att i sin tur ha ett antal konsultleverantörer knutna till sig (ofta i IT-branschen). Konsultföretag, om så enmansbolag eller större firmor, erbjuder alltså tjänster i form av expertis på ett visst område, alternativt flera områden, vilket affärsmässigt kan likställas med bemanningsbranschen, med undantaget att bemanningsbranschen oftast inriktar sig på mer generell kompetens, ofta för kontinuerliga uppdrag, medan konsultbranschen inriktar sig på mer specifik kompetens, generellt för tillfälliga uppdrag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.