Vad betyder och hur uttalas anställningsstöd
Anställningsstöd uttalas an|ställ|nings|stöd.
Ordformer och varianter av anställningsstöd
Singular
- anställningsstöd
- obestämd grundform
- anställningsstöds
- obestämd genitiv
- anställningsstödet
- bestämd grundform
- anställningsstödets
- bestämd genitiv
Plural
- anställningsstöd
- obestämd grundform
- anställningsstöds
- obestämd genitiv
- anställningsstöden
- bestämd grundform
- anställningsstödens
- bestämd genitiv
Anställningsstöd är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet anställningsstöd
Inom arbetsrätten regleras uppsägning av anställningsavtal av LAS (1982:80), kollektivavtal eller enskilda avtal (såvida det enskilda avtalet inte inskränker arbetstagarens rättigheter, enligt §2 2st). LAS gäller dock enligt §1 inte alla arbetstagare. Undantagna är företagsledning, familjemedlemmar, hushållsarbetare och arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller i utvecklingsanställning.
Därefter minskande omfattningen av beredskapsarbeten, från i genomsnitt omkring 60.000 anställda årligen år 1983 till omkring 10.000 anställda 1997. 1998 ersattes beredskapsarbete av anställningsstöd.
Aktiva åtgärder innebär åtgärder som är inriktade på matchning, utbud eller efterfrågan på arbetsmarknaden. Matchning innefattar bland annat arbetsförmedling. Utbudsinriktade åtgärder är sådana som ökar arbetskraftens värde på den aktuella arbetsmarknaden, och innefattar bland annat arbetsmarknadsutbildning och praktik. Efterfrågeinriktade åtgärder är sådana som ökar efterfrågan på arbetskraft, bland annat anställningsstöd eller att skapa specifika arbetsttillfällen för arbetslösa. De aktiva åtgärderna syftar till att minska arbetslösheten. Politikerna kan öka de arbetslösas chanser att få jobb genom att erbjuda dem utbildning och arbetsförmedling. En annan aktiv åtgärd är att skapa subventionerad sysselsättning.
Anställningsstöd är en del av arbetsmarknadspolitiken i Sverige. Anställningsstöd möjliggör för arbetsgivare att få en ersättning vid anställning av medarbetare.