Arbetarkvarter Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetarkvarter, varianter, uttal och böjningar av arbetarkvarter

Arbetarkvarter synonym, annat ord för arbetarkvarter, vad betyder arbetarkvarter, förklaring, uttal och böjningar av arbetarkvarter.

Vad betyder och hur uttalas arbetarkvarter

Arbetarkvarter uttalas arbet|ar|kvart|er och är ett substantiv -et; pl. arbetarkvarter.

Ordformer av arbetarkvarter

Singular

arbetarkvarter
obestämd grundform
arbetarkvarters
obestämd genitiv
arbetarkvarteret
bestämd grundform
arbetarkvarterets
bestämd genitiv

Plural

arbetarkvarter
obestämd grundform
arbetarkvarters
obestämd genitiv
arbetarkvarteren
bestämd grundform
arbetarkvarterens
bestämd genitiv

Arbetarkvarter är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetarkvarter

  1. Adolf Fredriks församling var under det sena 1800-talet ett av Stockholms största, och det pågick sedan 1850-talet en diskussion om att dela upp församlingen i mindre delar. Ärendet togs upp den 2 maj 1899 i Adolf Fredriks kyrkostämma, men frågan bordlades. Parallellt med frågan om församlingens eventuella delning uppstörtade man dock arbetet med att hitta platser för nya kyrkobyggnader. Vid ett sammanträde i kyrkorådet inom Adolf Fredrik den 6 april 1900 lades ett förslag fram om att två kapell borde byggas i de fattigare arbetarkvarteren, som en del borde dessa kapell ha en större kyrksal i bottenvåningen där man kunde hålla nattvardsbjudningar, föräldramöten och ungdomsmöten. Förslaget innehöll även läsesal med bibliotek för arbetare, samt pastorsexpedition. Ett program för detta togs fram av byggmästaren Gustaf Sällström och man valde ut Kvarteret Midgård och hörnet av Vanadisvägen och Dalagatan. Sällströms plan kom inte att utföras, men tomten fick man via Stockholms stads drätselnämnd den 18 mars 1901. (källa)
  2. Sankt Johannes kyrka är en kyrkobyggnad i Malmö. Den är församlingskyrka i Sankt Johannes församling i Lunds stift och är namngiven efter aposteln Johannes. Kyrkan ligger i närheten av Triangeln. Citytunnelns uppgång Triangeln nord ligger på mark som sålts av församlingen och platsen utanför heter Johannesplatsen. Kyrkan byggdes till den församling som bildades i de nybyggda arbetarkvarteren vid Möllevången. (källa)
  3. Det spanska inbördeskriget ledde till en massflykt från staden, efter kriget startades nya industrier och staden växte med arbetarkvarter sydost längs floden. Den växande industrin ledde till en betydande invandring från övriga delar av Spanien, stora bostadsområden byggdes runt staden. På 1970- och 1980-talet rådde stor social oro och politiska kontroverser. (källa)
  4. Det nordirländska fredsavtalet från 1998 har lett till minskat våld, men Belfast är fortfarande en delad stad, där protestanter och katoliker bor åtskilda. Spänningarna i samhället kvarstår och särskilt utsatta är de människor som bor i områden där katolska och protestantiska arbetarkvarter möts. (källa)
  5. Veckan före explosionen hade SE Fireworks genomgått en kontroll och mött alla officiella säkerhetskrav och fyrverkerierna hade importerats lagligt och godkänts som säkra av nederländska myndigheter. Många invånare i det drabbade Roombeek -— ett fattigt arbetarkvarter -- klagade över statligt icke-intresse och avsiktlig passivitet, och att katastrofen hade hängt i luften i väntan på att inträffa. (källa)
  6. Köpenhamn kommuns omfattande saneringsprogram under 1920-talet hotade att helt radera ut det gamla Christianshavn, men bevaringsplaner har från 1970-talet säkrat den värdefulla bebyggelsen från ytterligare rivningar. Christianshavn fortsatte under 1990-talet sin omvandling från industriområde och arbetarkvarter till attraktivt boendeområde. På Holmen byggs exklusiva bostäder, och på det gamla varvsområdet vid Christianshavns Kanal har nya lägenhetskomplex uppförts. Mot hamninloppet har det byggts två stora kontorsbyggnader, ritade av arkitekten Henning Larsen (1997-99), där banken Nordea har sitt huvudkvarter. 2002 invigdes den första etappen av Københavns metro, och Christianshavns torv har fått ökad betydelse som trafiknav med sin metrostation och bussknutpunkt. (källa)
  7. Innan skrivandet tog fart, var Turèll mångsysslare. I början av 1970-talet undervisade han vid Danmarks Biblioteksskole i ämnet science fiction. Han experimenterade med lyrik i samlingen Karma Cowboy från 1974. Sitt genombrott fick Turèll 1975 med boken Vangede Billeder. Boken skildrar uppväxten i ett arbetarkvarter på den för övrigt välstående orten Gentofte. Från mitten av 1970-talet Under signaturen kåserade Turèll under signaturen Onkel Danny i tidningen Politiken. Mest skrev han om händelser och människor i Köpenhamn. Även i sina böcker skildrade Turèll storstaden och dess mångfald. Kärlek och erotik är viktiga inslag i Turèlls författarskap. Genom att använda självbiografisk material och genom berättelsernas tematik, jazz, storstad, droger och dekadens, ställde sig Turèll nära författarna i den amerikanska beatgenerationen. Dan Turèll skrev mellan 1981 och 1990 Mord-serien vilken omfattade tolv deckare. Delarna är fristående. Handlingen utspelas främst på ett fiktivt och delvis romantiserat Vesterbro. En icke namngiven journalist är huvudperson. Han arbetar på uppdrag av den fiktiva huvudstadstidningen Bladet. Turèll var produktiv och imagemedveten. Han var Kalle Ankakännare och kunnig om vampyrlitteraturen. (källa)
  8. Filmen skildrar ett gäng gatpojkar som stjäl varor ur lastbilar i Oslos östra arbetarkvarter under 1920-talets storstrejker. Den ses som ett huvudverk inom den norska filmen. (källa)
  9. Kring de centrala delarna finns småhusområden, till stor del från 1900-talets början, då de byggdes som arbetarkvarter (Port Arthur, Nummis, Raunistula). Områdena har blivit eftertraktade och dyra bostadsområden. Småhusområdet mellan centrum och stadssjukhuset byggdes efter kriget med hjälp av insamlingar i vänstaden Göteborg (de så kallade Göteborgshusen). (källa)
  10. Kring sekelskiftet 1900 blev Fredrik Sundbärg stadsarkitekt, och han har fortsatt satt sin prägel på mycket av Landskronas arkitektur. Två stora arbetarkvarter "Gripen" och "Falken", brandstationen (numera stadsbibliotek), läroverket (numera en högstadieskola), gamla badhuset (revs omkring 1974) samt inte minst den mycket speciella "Tuppaskolan" (numera bostäder). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.