Arbetsdomstol Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsdomstol, varianter, uttal och böjningar av arbetsdomstol

Arbetsdomstol synonym, annat ord för arbetsdomstol, vad betyder arbetsdomstol, förklaring, uttal och böjningar av arbetsdomstol.

Vad betyder och hur uttalas arbetsdomstol

Arbetsdomstol uttalas arbets|dom|stol och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsdomstol

Singular

arbetsdomstol
obestämd grundform
arbetsdomstols
obestämd genitiv
arbetsdomstolen
bestämd grundform
arbetsdomstolens
bestämd genitiv

Plural

arbetsdomstolar
obestämd grundform
arbetsdomstolars
obestämd genitiv
arbetsdomstolarna
bestämd grundform
arbetsdomstolarnas
bestämd genitiv

Arbetsdomstol är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsdomstol

  1. Arbetsdomstolen, AD, är en specialdomstol i Sverige vars syfte är att göra domstolsprövningar i arbetsrättsliga mål. Domstolen inrättades den 1 januari 1929. Även i Finland finns en specialdomstol med samma namn. (källa)
  2. Arbetsdomstolen ligger i Stockholm och är inte knuten till någon annan domstol. Arbetsdomstolens beslut får inte överklagas. (källa)
  3. Lojalitetsplikten beskrivs ofta i praxis, förarbeten och doktrin som en naturlig del av anställningsavtalet, som en arbetstagare skriver under när han eller hon får anställning. Den svenska arbetsdomstolen har i sin rättspraxis slagit fast att arbetstagarens lojalitetsplikt ingår som ett led i anställningsavtalet som sådant, oavsett om plikten uttryckligen omnämns i avtalet eller inte. (källa)
  4. Arbetsdomstolen 1993 nr 34. (källa)
  5. Dahlman blev juris kandidat i Lund 1917, assessor i hovrätten över Skåne och Blekinge 1925, fiskal 1930, tillförordnad revisionssekreterare 1930, hovrättsråd 1931, extra ledamot för lagärenden i justitiedepartementet 1931, byråchef för lagärenden 1933, expeditionschef där 1933, revisionssekreterare 1935, statssekreterare i justitiedepartementet 1935–1939, justitieråd 1939, ersättare för vice ordförande i Arbetsdomstolen 1931–1933 och var ordförande i Arbetsdomstolen från 1949. Han var ledamot av Lagrådet 1948–1949. (källa)
  6. Efter 1909 års storstrejk framlade regeringen flera förslag för att främja arbetsfreden, bland annat förslag om lagor om kollektivavtal och särskilda domstolar för arbetstvister. 1920 antogs, förutom den ovannämnda medlingslagen, även lagar om skiljenämnder och skiljedomare. 1928 kom ytterligare ny lagstiftning om kollektivavtal och arbetsdomstolar. Dessa mötte först starkt motstånd från arbetarnas sida, men kom senare att accepteras av fackföreningsrörelsen. Under 1930-talet diskuterades lagstiftning om samhällsfarliga arbetsinställelser och beredskapslagstiftning, rätten för regeringen att vid kritiska tillfällen förbjuda arbetskonflikter. 1938 slöts sedan Saltsjöbadsavtalet som fortfarande utgör grunden för att arbetsmarknadens parter skall sluta avtal utan inblandning av regeringen. Avtalet innehåller bland annat regler om arbetsfred och spelreglerna för konflikter. (källa)
  7. När en muslimsk kvinna vägrade skaka hand med en manlig chef därför att hon ansåg det vara synd för en kvinna att vidröra en man, utan istället hälsade genom att lägga handen på sitt hjärta, avbröts hennes anställningsintervju. Hon tilldömdes därför 40 000 kronor i skadestånd av en oenig arbetsdomstol i augusti 2018. (källa)
  8. De svenska domstolarna är de allmänna domstolarna (tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen), de allmänna förvaltningsdomstolarna (förvaltningsrätter, kammarrätter och Högsta förvaltningsdomstolen) och fyra specialdomstolar (Arbetsdomstolen, Marknadsdomstolen, Patentbesvärsrätten och Försvarsunderrättelsedomstolen). (källa)
  9. För fordran på pension räknas preskriptionstiden från den dag fordringen tidigast kan göras gällande. Detta har prövats i Arbetsdomstolen mål AD 2008 nr 60. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.