Arbetslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetslag, varianter, uttal och böjningar av arbetslag

Arbetslag synonym, annat ord för arbetslag, vad betyder arbetslag, förklaring, uttal och böjningar av arbetslag.

Vad betyder och hur uttalas arbetslag

Arbetslag uttalas arbets|lag och är ett substantiv -et; pl. arbetslag.

Ordformer av arbetslag

Singular

arbetslag
obestämd grundform
arbetslags
obestämd genitiv
arbetslaget
bestämd grundform
arbetslagets
bestämd genitiv

Plural

arbetslag
obestämd grundform
arbetslags
obestämd genitiv
arbetslagen
bestämd grundform
arbetslagens
bestämd genitiv

Arbetslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arbetslag på Engelska

  • team

Hur används ordet arbetslag

  1. Kronojägare var en yrkestitel för skogvaktare anställda av statliga Domänverket. En kronojägare var chef för en bevakning, ett skogsområde som 1990 kunde variera mellan 10 000 och 20 000 hektar. Inom sin bevakning ansvarade kronojägaren för avverkning, skogsvård, skoglig planering samt viss jakttillsyn. Till sin hjälp hade han flera arbetslag med skogshuggare och skogsmaskiner, och arbetsledning var en stor del av kronojägarens arbete. Kronojägare var oftast utbildade skogstekniker men kunde även vara skogsmästare. (källa)
  2. Lagledare är en roll som beskriver en person som leder ett lag eller en verksamhet. Begreppet förekommer framför allt inom idrott men förekommer även i arbetslag inom ideell verksamhet och näringslivet där laget har en utsedd ledare som formellt inte är chef. (källa)
  3. I källor från 1500- och 1600-talet används rote om arbetslag vid gruva eller hytta, och de gruvandelar som ägdes och brukades av sådan rote. Det kunde även åsyfta en underavdelning till hyttelag. På 1700-talet var järnbärarna i Stockholm uppdelade i arbetslag som benämndes rotar. I en källa från 1800 åsyftar begreppet delägare i en ängsmark, eller deras ängslott. (källa)
  4. För att effektivisera och bättre kontrollera att all gödseljord togs tillvara tillsattes under den krigiska stormaktstiden speciella salpetersjudare, som reste omkring bland böndernas byar. De hade rätt att till och med låta sitt arbetslag bryta upp stallgolven. Dessutom skulle de hållas med mat och logi så länge arbetet pågick. När de var klara fick bönderna själva fylla på ny jord och eventuellt lägga nya golv i fähusen. De våldgästande statliga arbetarna, som vart femte år knackade på dörren, kallades föraktfullt "pissegubbar". (källa)
  5. Skiftarbete (skiftjobb) innebär att olika arbetslag driver en verksamhet under olika delar av dygnet. (källa)
  6. Den säkraste och effektivaste metoden för sliperbyte är att spåret stängs av för all trafik under arbetspasset. Detta är dock sällan populärt hos operatörerna. Om hastigheten sätts ned kan dock, vid speciella fall (mindre tågintensitet) sliperbyte ske manuellt under pågående trafik. Träsliprar kan grävas fram från sidan, lirkas ut och en ny kan skjutas in och sättas fast. Vid betongsliprar krävs dock en spårgående maskin (traktorgrävare). Sliperbyten sker med ett arbetslag bestående av en maskin (med höjdbegränsning och andra säkerhetskrav), tillsyningsman (tsm) och rallare. (källa)
  7. En murare behövde flera hantlangare i sitt arbetslag: en som gjorde bruk, en bruksbärare, en tegelbärare, och vid putsning en bruksgörare. (källa)
  8. Självstyrande grupp – exempel kan vara ett kollegium/arbetslag som via delegering hanterar en stor mängd ansvar och befogenheter. (källa)
  9. Ett arbetslag, arbetsgrupp eller team, är en gruppering människor, oftast inom en organisation, som samarbetar mot ett gemensamt mål eller resultat, och där deltagarna tar på sig olika uppgifter, antar olika roller. Belbin beskriver nio olika teamroller i sin forskning . Arbetslaget skiljer sig därmed från en social grupp där samvaron i sig kan vara lika viktig som resultat och som oftast saknar ett resultatbaserat mål. (källa)
  10. Ordet "tidelag" (i fornsvenska tīde- och tīdholagh, gammalsvenska ÞyÞi lagh) är en sammansättning av fornsvenska tīdhas, "para sig" eller "vara i brunst" (jämför isländska Þyða, "vänlighet", Þyða, "hålla sig till någon", i svenska "ty sig till någon") och "lag" i betydelsen "umgänge" (jämför "arbetslag"). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.