Arbetsledning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsledning, varianter, uttal och böjningar av arbetsledning

Arbetsledning synonym, annat ord för arbetsledning, vad betyder arbetsledning, förklaring, uttal och böjningar av arbetsledning.

Vad betyder och hur uttalas arbetsledning

Arbetsledning uttalas arbets|led|ning och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsledning

Singular

arbetsledning
obestämd grundform
arbetslednings
obestämd genitiv
arbetsledningen
bestämd grundform
arbetsledningens
bestämd genitiv

Plural

arbetsledningar
obestämd grundform
arbetsledningars
obestämd genitiv
arbetsledningarna
bestämd grundform
arbetsledningarnas
bestämd genitiv

Arbetsledning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsledning

  1. I ett storkök kan en husmor assisteras av exempelvis köksbiträden, skolmåltidsbiträden och lokalvårdare. En husmor ansvarar för arbetsledning och administration, men deltar ofta även praktiskt med matlagning och viss lokalvård. En husmor brukar därför ha särskilda arbetskläder, som bland annat inkluderar ett praktiskt förkläde. (källa)
  2. Arbetsuppgifterna innebär normalt att planera och leda kansliets/sekretariatets arbete oftast med budgetansvar. Uppgiften kan vara att lägga fram strategier för hur Sverige skall agera eller åtgärda i viss fråga. Anställningen brukar vara tidsbegränsad enligt specialistavtalet för sakkunniga i Regeringskansliet. Uppgiften kräver erfarenhet av arbetsledning, god organisationsförmåga och förmåga att fatta snabba beslut i många gånger komplexa frågor liksom kännedom om statliga beredningsprocesser. (källa)
  3. Historiskt förekom kamrerstiteln allmänt i både näringsliv och offentlig sektor, särskilt vanlig var den inom bank- och försäkringsväsendet, i ämbetsverk och i kommunala förvaltningar. Framför allt avsågs högre tjänstemän med huvudansvar för organisationens räkenskaper, stort inflytande över dess förvaltning och inte sällan arbetsledning för övrig administrativ personal. (källa)
  4. Uppdrag som konsult, även kallad bemanningskonsult, kan också vara ett alternativ till att anställa folk, ganska likt bemanningsverksamhet, för att minska risker vid konjunkturer. I dessa fall brukar inte konsulten ha kompetens som inte företaget redan har, och ofta är det nyutbildade eftersom många större teknikföretag föredrar att anställa erfarna. Arbetsledning, beviljande av ledighet sker ofta i samråd med kund, något som brukar ses som en definition på personaluthyrning. Vid konsultuppdrag hos kund ansvarar denne vanligen för lokaler och utrustning, vilket gör att konsulten hela tiden arbetar i kundens lokaler. Sådana konsultuppdrag kan vara i åratal per person och kundföretag. De inleds ofta med en intervju, mer eller mindre likt en anställningsintervju. Fördelen för kundföretaget är att uppdraget lätt kan avslutas, när man behöver färre personer, och att konsulten lätt kan flyttas mellan olika avdelningar efter behov, vilket är svårare med anställda. Fördelen för konsultfirman eller bemanningsföretaget är att de kan ta betalt betydligt mer än vad de betalar ut till konsulten. I dagens arbetsmarknadsekonomi är det inte ovanligt att konsultfirman också tar på sig en marknadsorganiserande roll, likt market makers, fast då mer riktad mot klientens operativa sida, snarare än finansiella sida. (källa)
  5. Kronojägare var en yrkestitel för skogvaktare anställda av statliga Domänverket. En kronojägare var chef för en bevakning, ett skogsområde som 1990 kunde variera mellan 10 000 och 20 000 hektar. Inom sin bevakning ansvarade kronojägaren för avverkning, skogsvård, skoglig planering samt viss jakttillsyn. Till sin hjälp hade han flera arbetslag med skogshuggare och skogsmaskiner, och arbetsledning var en stor del av kronojägarens arbete. Kronojägare var oftast utbildade skogstekniker men kunde även vara skogsmästare. (källa)
  6. Arbetsledning över timvikarier och feriearbetare. (källa)
  7. Manufaktur var en enklare form av tillverkningsindustri, ett mellanting mellan hantverksmässig tillverkning och fabriksdrift. Det innebar att många hantverkare arbetade under en gemensam arbetsledning, oftast även i samma lokal. Tillverkningen var fortfarande hantverksmässig. Det handlade till exempel snarare om att 20 skomakare var anställda av samme mästare och arbetade i en gemensam verkstad än om en regelrätt skofabrik. Bland fördelarna kan nämnas att ägaren kunde kosta på sig en mer komplett verktygsuppsättning samt att man kunde tillverka varor utan att direkt ha en beställare av dem. (källa)
  8. Skogvaktare finns även i andra länder. I Danmark kallas de skovfogde, i Tyskland Förster och i de engelskspråkiga länderna för forester. I Norden, Nordamerika och Ryssland är skogvaktarnas arbete det samma som de svenska skogstjänstemännens. Även i dessa länder är arbetsuppgifterna främst skoglig planering, arbetsledning och virkesanskaffning. I länder som Storbritannien och Tyskland, där skogsbruket är mer småskaligt, är skogvaktaryrket mer som det var i Sverige förr i tiden. Bevakningarna är mindre och jakt och jakttillsyn ingår ofta i arbetsuppgifterna. Skogvaktare finns även i tropiska länder, till exempel i Indonesien, där de kallas för mantri. (källa)
  9. Inom flera branscher med högutbildad personal har bemanningsföretag kallats konsultföretag och de uthyrda konsulter, och har delvis undvikit kritik genom denna namngivning och att inte vara öppna med hur mycket tid de anställda tillbringar på kundföretag under dessas arbetsledning. En konsult är egentligen en rådgivande specialist, inte en ytterligare person bland personalen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.