Arbetsplikt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsplikt, varianter, uttal och böjningar av arbetsplikt

Arbetsplikt synonym, annat ord för arbetsplikt, vad betyder arbetsplikt, förklaring, uttal och böjningar av arbetsplikt.

Vad betyder och hur uttalas arbetsplikt

Arbetsplikt uttalas arbets|plikt och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsplikt

Singular

arbetsplikt
obestämd grundform
arbetsplikts
obestämd genitiv
arbetsplikten
bestämd grundform
arbetspliktens
bestämd genitiv

Arbetsplikt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arbetsplikt på Engelska

  • duty, work obligation, Work duties

Hur används ordet arbetsplikt

  1. Landsköp förbjöds utom i Norrland, varmed en specialisering och ett strikare genomfört ståndssamhälle uppkom. Med 1617 års riksdagsordning fick bondeståndet en lagstadgad rätt att delta i riksdagarna under egen talman, och deras villkor förbättrades med det ökade inflytandet. Vasatidens ekonomiska politik gynnade dock kronans inkomster, industrier och handel på böndernas bekostnad, till exempel genom kvarnkommissionen 1697 då väder- och vattenkvarnar avgiftsbelades och förutsatte tillstånd. Hur länge det funnits en åtskillnad mellan krono- och skattebönder är ovisst men var en realitet redan med Gustav Vasa, då det till de icks självägande bönderna hörde arbetsplikt ho frälset. 1652 ägde adeln 40% av all mark i landet, dock var detta koncentrarat till södra och mellersta delarna. Husesyn var en rättslig åtgärd som utfördes på gårdar som brukades av annan än jordägaren. Karl XI:s husesynsordning från 1681 reglerade hur sådana gårdar skulle underhållas. (källa)
  2. I Sverige, där det bland annat tillämpades mot spioner, avskaffades straffarbete definitivt då den nuvarande Brottsbalken trädde i kraft år 1965. Den fanns dock i 1864 års strafflag. I dag råder istället arbetsplikt för fängelsedömda. I Sverige jämställdes förr ett års straffarbete med två års fängelse. (källa)
  3. Också Finland har en motsvarande allmän plikt, men formellt kallas den inte med namnet "totalförsvarsplikt" utan "skyldigheten att delta i fosterlandets försvar eller att bistå försvaret". Skyldigheten föreskrivs i § 127 av Finlands grundlag. Skyldigheten att försvara landet omfattar värnplikt, civiltjänstplikt, militär tjänstplikt för reservister i riksolyckor och under epidemier, skyldighet att delta i befolkningsskyddsutbildning och allmän arbetsplikt vid höjd beredskap. Också somliga ekonomiska skyldigheter som tjänar landets försvar kan motiveras med grundlagens § 127. (källa)
  4. De intagnas villkor varierar mellan olika länder. Svenska anstalter har egna celler till varje intagen, vissa fängelser med radio och TV Anstalten ger möjlighet till arbete, utbildning, behandlingsprogram och annan verksamhet. Enskilda celler infördes i Sverige under 1800-talet och anses bland annat minska risken för fängelsevåldtäkter. Man har också möjlighet att ta emot besök och åka på permission. Den intagne har i allmänhet arbetsplikt, vilket i någon mån motsvarar det som tidigare kallades straffarbete (i Finland förr tukthus). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.