Arbetstagarorganisation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetstagarorganisation, varianter, uttal och böjningar av arbetstagarorganisation

Arbetstagarorganisation synonym, annat ord för arbetstagarorganisation, vad betyder arbetstagarorganisation, förklaring, uttal och böjningar av arbetstagarorganisation.

Vad betyder och hur uttalas arbetstagarorganisation

Arbetstagarorganisation uttalas arbets|tag|ar|org|an|is|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av arbetstagarorganisation

Singular

arbetstagarorganisation
obestämd grundform
arbetstagarorganisations
obestämd genitiv
arbetstagarorganisationen
bestämd grundform
arbetstagarorganisationens
bestämd genitiv

Plural

arbetstagarorganisationer
obestämd grundform
arbetstagarorganisationers
obestämd genitiv
arbetstagarorganisationerna
bestämd grundform
arbetstagarorganisationernas
bestämd genitiv

Arbetstagarorganisation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arbetstagarorganisation på Engelska

  • labour organisation

Hur används ordet arbetstagarorganisation

  1. Ett skyddsombud på en arbetsplats är en person som är utsedd av arbetstagarna (i praktiken av lokal facklig arbetstagarorganisation, om sådan finns) att företräda både ordinarie och inhyrd personal i arbetsmiljöfrågor. Skyddsombud ska verka för en bra arbetsmiljö, bevaka skydd mot ohälsa och olycksfall och bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen. Skyddsombud ska få möjlighet att ta del av sådant som rör arbetsmiljön, delta i utbildningar och har rätt att vara med när man ändrar om eller planerar nya lokaler. (källa)
  2. Ett hängavtal är vanligen ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare som inte är medlem i en arbetsgivarorganisation och en arbetstagarorganisation. Hängavtal kan också tecknas mellan t.ex. ett företag som tillhör arbetsgivarförbund anslutet till Svenskt Näringsliv (SN) och ett fackförbund om avtalet avser en kategori arbetstagare som inte omfattas av det reguljära kollektivavtalet mellan SN-förbundet ifråga och dess motsvarighet på den fackliga sidan. I de flesta fall är hängavtal något som arbetsgivare med relativt få anställda skriver med fackförbunden för att slippa sitta och förhandla och för att slippa betala medlemsavgift till ett arbetsgivarförbund. (källa)
  3. En kollektivavtalsstiftelse bildas genom att en arbetsgivarorganisation och en central arbetstagarorganisation i kollektivavtal förordnar att pengar som arbetsgivare enligt kollektivavtal eller annat avtal tillskjuter, skall som en självständig förmögenhet främja ett bestämt och varaktigt ändamål, och någon åtar sig att ta emot pengarna för förvaltning i enlighet med förordnandet. Det skiljer sig från de vanliga stiftelserna dels genom att stiftelsen bildas genom kollektivavtal och dels genom att det inte behöver ske någon förmögenhetsdisposition vid bildandet. (källa)
  4. Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) är en försäkringsform i Sverige för anställda som omfattar stöd till närstående om den försäkrade avlider, ungefär som en vanlig livförsäkring. Dock finns vissa begränsningar i tjänstegrupplivförsäkring, som inte gäller för privat/individuell livförsäkring. En tjänstegrupplivförsäkring tecknas normalt av den försäkrades arbetsgivare och arbetstagarorganisation och är en variant av gruppförsäkring. (källa)
  5. En centralorganisation är en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation på riksnivå med självständiga förbund som medlemmar. (källa)
  6. Fackförbund – en riksomfattande organisation av fackföreningar Fackförening – en arbetstagarorganisation. (källa)
  7. En fackförening är en arbetstagarorganisation som sluter samman arbetstagare från en viss yrkeskår (yrkesförbundsprincipen) eller arbetsplats (industriförbundsprincipen) för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivare. Detta kan bland annat innebära förhandling om löner, regler på arbetet, klagomålsprocedurer, regler angående anställning, avskedande och gynnande av arbetare, fördelar, arbetsmiljö och arbetsförhållanden. (källa)
  8. En arbetstagarorganisation är en organisation som sluter samman arbetstagare för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.