Arkeologi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkeologi, varianter, uttal och böjningar av arkeologi

Arkeologi synonym, annat ord för arkeologi, vad betyder arkeologi, förklaring, uttal och böjningar av arkeologi.

Vad betyder och hur uttalas arkeologi

Arkeologi uttalas arkeo|logi [-gi´] och är ett substantiv -n.

Arkeologi betyder:

Ordformer av arkeologi

Singular

arkeologi
obestämd grundform
arkeologis
obestämd genitiv
arkeologin
bestämd grundform
arkeologins
bestämd genitiv

Arkeologi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arkeologi på Engelska

  • (archeology - US), archaeology the scientific study of previous cultures by analysis of their artifacts

Hur används ordet arkeologi

  1. I samband med de arkeologiska utgrävningarna Länsstyrelsen leder i Kalmarsundsparken har Kalmar kommun anordnat speciella barnaktiviteter där alla får prova på att sålla i de högar av utgrävningar arkeologerna redan grävt upp. (källa)
  2. "Grönsten" är en etablerad term i arkeologi. Materialet i exempelvis stenyxor betecknas ofta med samlingsnamnet "grönsten" (mer sällan med det geologiskt formella namnet på bergarten). (källa)
  3. Orsakerna till krig och väpnade konflikter studeras inom flera samhällsvetenskapliga ämnen, främst freds- och konfliktkunskap och statsvetenskap, men även inom arkeologi och etologi. Aggressivitet och strider mellan djur förekommer bland de flesta djurarter, dock förekommer krig endast bland människor. Exempelvis slåss grupper av schimpanshannar mot varandra om territorier när resurser tryter. Välorganiserade krig associeras ofta till patriarkala hierarkier, och till ägande av mark, fastigheter och kapital, något som uppstod när jordbruk introducerades under Neolitiska revolutionen. På ett gravfält i Jebel Sahaba, i norra Sudan, har man emellertid hittat skelett med många skärsår och pilspetsar, vilket tyder på att något som åtminstone liknar krig fanns flera tusen år innan jordbruket var uppfunnet. Vissa av dagens stamsamhällen saknar krig och har mycket få mord, exempelvis jägar-samlarkulturen Senoi(en) i Malaysia som saknar ord för krig, eller Bushmän i Kalahariöknen. Andra är nästan ständigt i stamkrig. I vissa kulturer krävs krigshandlingar för att individen ska uppnå rituella eller sociala privilegier. (källa)
  4. Kulturlager är inom arkeologi benämningen på ett jordlager som har lämningar efter och bär spår av mänsklig aktivitet. (källa)
  5. Begreppet används bland annat inom kulturantropologi, kulturgeografi och arkeologi. (källa)
  6. Musikarkeologi är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som på grundval av arkeologiska fynd försöker beskriva, förklara och rekonstruera musik och annat ickespråkligt ljudbruk under historisk och förhistorisk tid. Forskningen anknyter därigenom främst till arkeologi och musikvetenskap, främst musiketnologi. Denna typ av forskning har förekommit länge rörande antiken och andra högkulturer, men ett mer systematiskt studium inleddes först under 1970-talet och en internationell studiegrupp för ämnet organiserades 1983 inom International Council for Traditional Music, ett Unesco-organ. I Sverige är Cajsa S. Lund den främsta företrädaren för ämnet. (källa)
  7. Osteologi är idag ett ämne som är knutet till arkeologin och kan studeras på tre platser i Sverige. Dels i Lund där det heter historisk osteologi, dels i Stockholm där det heter osteoarkeologi och på Gotland där det heter osteologi. Trots att osteologer ofta återfinns på museer eller arkeologiska utgrävningar kan rättsantropologer, vilka har specialistkunskaper i osteologi, även vara behjälpliga i polisärenden eller för identifiering av kroppar från moderna massgravar. (källa)
  8. I arkeologi motsvaras pleistocen av paleolitikum, den äldre stenåldern. (källa)
  9. Pollenanalys, eller pollenstatistik, ibland palynologi som är hela pollenvetenskapen, är en paleobotanisk teknik med vilken man studerar pollenkorn i torv och sediment. Tekniken utvecklades 1919 främst av Lennart von Post, som fick sin inspiration av Gustaf Lagerheims och Rutger Sernanders arbeten. Analysen har betydelse för ekologisk arkeologi och ekologisk evolution, tidigare som metod för datering och numera för studier i växtlighet under olika tidsperioder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.