Arkitekt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkitekt, varianter, uttal och böjningar av arkitekt

Arkitekt synonym, annat ord för arkitekt, vad betyder arkitekt, förklaring, uttal och böjningar av arkitekt.

Vad betyder och hur uttalas arkitekt

Arkitekt uttalas arki|tekt [-ki- el. -çitek´t] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av arkitekt

Singular

arkitekt
obestämd grundform
arkitekts
obestämd genitiv
arkitekten
bestämd grundform
arkitektens
bestämd genitiv

Plural

arkitekter
obestämd grundform
arkitekters
obestämd genitiv
arkitekterna
bestämd grundform
arkitekternas
bestämd genitiv

Arkitekt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arkitekt på Engelska

  • architect - a person whose profession is the design of buildings, etc.

Hur används ordet arkitekt

  1. Det allmänna ordet för ett övre, horisontellt och yttre listverk är gesims. Detta ord används bland annat inom arkitekt- och byggnadsbranschen. Ordet har förekommit i skrift i svenskan sedan 1745. Profilerat listverk med i regel horisontal placering ovanför eller längs en fasad eller annan väggyta, samt som dörr- eller fönsterkrön. Allt efter listverkets placering på en fasad kan den skiljas i dörr- och fönsteröppningar – framförallt interiört – som kornisch. Detta är även benämningen för en list som döljer eller bär upp ett draperi- eller en gardinuppsättning. Kornisch är även en alternativ allmän benämning för ett övre, yttre listverk – det som vanligen kallas takgesims. Andra former av listverk som kan nämnas är gördelgesims och sockelgesims. (källa)
  2. En grindstuga kunde vara ett enkelt torp där torparen utöver jordbruket även skötte vaktens uppgifter. Till slott och större herrgårdar var grindstugor mera påkostade. Om grindstugan vid Tjolöholms slott skrev dess arkitekt Lars Israel Wahlman 1903: "Ett slotts grindstuga bör icke vara en stuga vid en grind hvilken som helst vid en väg hvilken som helst". (källa)
  3. Johann Friedrich Eosander von Göthe (ca. 1670–1729) svensk-tysk arkitekt och militär. (källa)
  4. Exempel på tidig produktdesign är tysken Michael Thonets caféhusstol i böjträ från 1859 och Coca-Cola-flaskan som ritades 1915 av en glasingenjör, svenskamerikanen Alexander Samuelson. En av de första professionella produktdesigner som inte var ingenjör från början var den tyska arkitekten Peter Behrens, som 1907 anställdes av AEG för att ge deras produkter en "identitet". Behrens formgav även AEG:s "moderna" logo som används fortfarande. Behrens anses var protoypen för en industridesigner och samtidigt uppfinnare av Corporate design, då han för AEG skapade en överensstämmelse mellan företagets skilda produkter. (källa)
  5. Badhus vid stranden kallas ofta kallbadhus och är avsedda bland annat för att man i dem skall förbereda sig för bad i havet, men kan vid sidan om denna funktion också vara inredda med bastu och liknande. Exempel i Sverige på allmänna kallbadhus är Ribersborgs kallbadhus, Varbergs kallbadhus och Borgholms kallbadhus, privata badhus är i regel betydligt mindre än dessa och då endast avsedda för en familjs bruk. Stockholms första större kallbadhus var Strömbadet, ritat 1882 av arkitekt Axel Kumlien. Badet låg i Riddarfjärden och revs 1936. (källa)
  6. Efter 1950-talet förlorade kollektivhustanken efter modernismens ideal sin betydelse. En variant av kollektivhustanken var Hässelby Familjehotell i Hässelby gård i västra delen av Stockholms stad. Huset uppfördes av byggmästaren Olle Engkvist på 1950-talet efter ritningar av arkitekt Carl-Axel Acking. Engkvist hade tidigare byggd ytterligare fyra kollektivhus. I Hässelby Familjehotell fanns 340 lägenheter med bland annat fyra innegårdar, två matsalar, en gymnastiksal, daghem, snabbköp, bilgarage och ett kapell. Matsalen var hjärtat i anläggningen. (källa)
  7. Världens nordligaste krematorium, Krematoriet i Kiruna med kolumbarium, invigdes 1933 och ritades av arkitekt Bertil Höök, Luleå. (källa)
  8. Förr har denna titel burits också av tjänstemän vid Byggningsstaten, sedermera Slottsbyggnadsdeputationen och -direktionen samt överintendentsämbetet (1864 förändrades den till "andre arkitekt"), av byggnadstekniska biträden vid Amiralitetet (åtminstone under slutet av 1600-talet). (källa)
  9. Sveriges första konsertsal inrymdes i Kungliga Musikaliska Akademiens hus i Stockholm, byggt 1877 och invigt den 2 mars 1878. Den första byggnad benämnd "konserthus" var Konserthuset på Heden i Göteborg som uppfördes 1905 och förstördes i en brand 1928. Det mest kända konserthuset är kanske Stockholms konserthus, uppfört 1924-26 efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom. I Stockholm finns också Berwaldhallen (1979). (källa)
  10. Sveriges första, ej provisoriska anstalt, byggdes på Stockholms norra begravningsplats 1909 av Svenska Likbränningsföreningen med hjälp av frikostiga donationer. Arkitekt var Gustaf Lindgren och stilen var modifierad ungrenässans. Byggd i tre våningar med en hydraulisk hissanordning som sänkte ner kistan från kapellvåningen till bränningsrummet som låg undertill, insprängt i berggrunden. Samtidigt uppfördes ett kolumbarium intill. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.