Synonym till artikel
Vad betyder och hur uttalas artikel
Artikel uttalas art|ikel [-ik´-] -n artiklar.
Artikel betyder vara, varuslag, uppsats i tidning, avsnitt av text, stycke, obestämd artikel t.ex. en i vi kommer en kväll och bestämd fristående artikel t.ex. den i den vackra kvällen.
Ordformer och varianter av artikel
Singular
- artikel
- obestämd grundform
- artikels
- obestämd genitiv
- artikeln
- bestämd grundform
- artikelns
- bestämd genitiv
Plural
- artiklar
- obestämd grundform
- artiklars
- obestämd genitiv
- artiklarna
- bestämd grundform
- artiklarnas
- bestämd genitiv
Artikel är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet artikel
I dag tisdag röstar EU-parlamentet om en förnyelse av upphovsrätten på nätet. Delar av förslaget, framför allt artikel 11 och artikel 13, har blivit kontroversiella. Kritiker menar att det fria internet kommer att förändras i grunden, medan upphovsrättsinnehavare ser det som en möjlighet att få betalt för sitt jobb. Såhär kommer de svenska EU-parlamentarikerna att rösta.
I direktivet är det framförallt två artiklar som utmärkt sig som kontroversiella: Artikel 11 och artikel 13.
Dels fick vi kritik från Kolbjörn på Arbetaren. Även Brit Stakston från Dagens Nyheter och Jens Liljestrand skrev i Expressen och kritiserade oss. Det har också varit två artiklar i Sydsvenskan, så det har varit rätt många namnkunniga journalister som har kritiserat oss på olika punkter, säger Navid Modiri.
Oscar Levertin (1862–1906) var författare, litteraturhistoriker och SvD: s kulturchef 1897–1906. Denna artikel kan sägas vara den första "understreckaren" i SvD: s historia, även om Under strecket som ett fast, dagligt inslag introducerades först drygt 20 år senare.
Att fönstergardiner förekommit finns dokumenterat i inventarieförteckningar från 1600-talet enligt Nationalencyklopedin (avser sannolikt Sverige). Och enligt tidningen Antik och Auktion nr 9:2004 finns ännu äldre belägg för förekomst av gardiner på kontinenten. Gunnar Hazelius-Bergs bok "Gardiner" från 1962 berättar om hur Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra fönster för slottet Chevauchesuel inför sin kröning. De ska ha varit tillverkade i något som kallades serge, en blandning av bomull och silke. Några decennier senare uppges att kungen av England köpte elva alnar lärft till fönstren i sitt rum, och 1380 hade Karl V av Frankrike azurblå lärftgardiner. Förmöget borgerskap i mellaneuropa antas ha haft gardiner, men knappast i "de breda folklagren". Samma artikel berättar att det 1617 finns dokumenterat att Örebro slott hade fyra fönsterförhängen och att det i Ebba Brahes bouppteckning från 1674 omnämns blåa, röda och svarta gardiner i lärft och rask (eventuellt en kypertteknik) i glansigt ylletyg med vaxad yta).
Artikel RL 123.3.3 av UPU Letter Post Regulations definierar otvetydigt vilka regler som gäller för de tecken som ska användas i adresser på internationella försändelser.
Artikel på Engelska
- article
- an essay, an independent piece of prose written as a report for publication (in a newspaper or magazine), write an article for a newspaper
- commodity, article, item
- goods or type of goods, bikes have become a big seller
- article
- a word (or suffix) indicating whether a noun is to be understood in its definite or indefinite form