Arvejord Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arvejord, varianter, uttal och böjningar av arvejord

Arvejord synonym, annat ord för arvejord, vad betyder arvejord, förklaring, uttal och böjningar av arvejord.

Vad betyder och hur uttalas arvejord

Arvejord uttalas arve|jord äv. arv|jord och är ett substantiv.

Arvejord betyder:

Ordformer av arvejord

Singular

arvejord
obestämd grundform
arvejords
obestämd genitiv
arvejorden
bestämd grundform
arvejordens
bestämd genitiv

Plural

arvejordar
obestämd grundform
arvejordars
obestämd genitiv
arvejordarna
bestämd grundform
arvejordarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

arvjord
obestämd grundform
arvjords
obestämd genitiv
arvjorden
bestämd grundform
arvjordens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

arvjordar
obestämd grundform
arvjordars
obestämd genitiv
arvjordarna
bestämd grundform
arvjordarnas
bestämd genitiv

Arvejord är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arvejord

  1. Arvejord tillhörde ätter, men från och med Gustav Vasa började staten betrakta sig som ägare till all obruten mark, så även allmänningar i närheten av byarna på landet. Hans uppfattning att monarken hade en äganderätt över jorden i riket låg till grund för den beskattning han företog av fiskeri och odling. Det är också känt att Gustav Vasa drev en fiskepolitik på ett konkret plan, i så måtto att han klagade på mängden salt i den fisk som levererandes från Norrland. Svedjebruket var illa omtyckt av kronan, och Gustav Vasa förmanade bönderna på riksdagarna och i brev att minska antalet sådana. Han införde också ett förbud mot att bryta mer mark än man kunde underhålla. (källa)
  2. I svenska språket var odalman eller odalbonde en självägande bonde vars arvejord gått i arv i flera generationer. Begreppet står i motsats till arrenderande bönder, exempelvis kronobönder. (källa)
  3. Ordet börd kommer från forngermanskans burði och är avlett ur bära. I sanskrit finns motsvarande bhrti som betyder bärande eller underhåll. Ordet förekommer i fornsvenskan som bördh, och har där en utvidgad symbolisk betydelse av börda (tyngd), födelse, börd och arvejord. Ordet är etymologiskt samma som birth i engelskan och geburt i tyskan, och finns i alla germanska språk. (källa)
  4. Med bördsrätt förstods förr den lagbestämda företrädesrätten för någons äkta – i äktenskapet födda – skyldemän att med andras uteslutande efter honom förvärva viss hans egendom och på sådant sätt i 1734 års lag särskilt utmärkande lösningsrätt till såld eller pantsatt arvejord och fast egendom i stad. Skyldemännen emellan avgjorde närheten i arvsrätt försteget, dock så att fädernefränder var bördemän i fråga om vad i avhändarens hand var fädernearv och släkt på mödernet med avseende på det på mödernesidan arvfångna, samt jämlikt uttryckligt stadgande redan i kungliga förordning 27 juni 1720 bördsrätt tillkom allenast dem som till avhändaren befann sig i rätt upp- eller nedstigande led eller vid skyldskap på sidorna i fjärde eller närmare led efter civil släkträkning. (källa)
  5. Arvejord (latin terra salica) är jord som är förvärvad genom arv eller bördsrätt, till skillnad från avlingejord. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.