Askonsdagen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder askonsdagen, varianter, uttal och böjningar av askonsdagen

Askonsdagen synonym, annat ord för askonsdagen, vad betyder askonsdagen, förklaring, uttal och böjningar av askonsdagen.

Vad betyder och hur uttalas askonsdagen

Askonsdagen uttalas ask|ons|dag|en och är ett substantiv bestämd form.

Askonsdagen betyder:

Ordformer av askonsdagen

Singular

askonsdagen
bestämd grundform
askonsdagens
bestämd genitiv

Askonsdagen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Askonsdagen på Engelska

  • Ash Wednesday - the Wednesday after Quinquagesima (Shrove) Sunday, the first day of Lent

Hur används ordet askonsdagen

  1. Karneval är ursprungligen benämningen på tiden före fastan, Trettondedag jul till askonsdagen, sedermera de tre till åtta dagarna före askonsdagen, motsvarande fastlagen. Fastlag är således motsats till fasta och denna tid föregår fastan med frosseri av mat och fester. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen varefter fastan som varar fram till påsk inleds. Termen karneval är tidigast belagd 1142 men började inte att användas norr om Alperna förrän cirka 1700. (källa)
  2. I folklig tradition har dymmelonsdagen (ursprungligen genom missuppfattning) kommit att även kallas askonsdagen, vilken enligt kyrklig definition infaller i veckan efter fastlagssöndagen. (källa)
  3. Påskfastan, kyrkoårets största fasta, inträffar som en förberedelsetid för påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar – söndagar undantagna – till och med påskafton. Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna. Också perioden före jul är en fasteperiod och kallas i västkyrkan advent, som betyder ankomst, vilket syftar på Jesu ankomst. (källa)
  4. Fastelavnssøndag (50 dagar innan påsk) var ursprungligen en folklig fest med upptåg och lekar. Den följs av hvide tirsdag (fettisdagen) och askonsdagen, som fram till avskaffandet av fasteplikten vid reformationen 1536 inledde 40 dagars påskfasta. Ända fram till 1800-talet hade fastan dock en prägel av botgörings- och andaktstid. (källa)
  5. Fettisdagen infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen. Tidpunkten för askonsdagen ärörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påsk, vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars. (källa)
  6. Askonsdagen (latin: dies cinerum) är en kristen helg. Den infaller onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.