Vad betyder och hur uttalas aspirin
Aspirin uttalas a|spir|in [-i´n] -en; pl. aspirin.
Aspirin betyder (tablett med) smärtstillande och febernedsättande läkemedel – Jfr varumärket Aspirin..
Ordformer och varianter av aspirin
Singular
- aspirin
- obestämd grundform
- aspirins
- obestämd genitiv
- aspirinen
- bestämd grundform
- aspirinens
- bestämd genitiv
Plural
- aspirin
- obestämd grundform
- aspirins
- obestämd genitiv
- aspirinen
- bestämd grundform
- aspirinens
- bestämd genitiv
Aspirin är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet aspirin
Pilblad användes redan på 500-talet f.Kr. mot smärtor och feber. Felix Hoffmann, en tysk kemist upptäckte också denna egenskap på 1890-talet. Medicinen som utvecklades senare är nu känd under namnen aspirin, magnecyl eller acetylsalicylsyra (salix betyder "pil" på latin).
Varunamnet Aspirin är en förkortning av acetyl (ättiksyrans acylgrupp) och spirsyra.
Till trivialnamn hör också den grupp av namn som en gång varit handelsnamn men vars betydelse har förändrats till en mer generisk betydelse, så kallad degenererade varumärken. Dit hör till exempel aspirin och heroin som båda ursprungligen utgjorde varumärken hos Bayer AG liksom nylon och teflon – namn på polymerer som ursprungligen registrerats som varumärken av Du Pont respektive The Chemours Company.
Läppbalsam eller cerat är en substans som appliceras på läpparna för att motverka torra och spruckna läppar. Läppbalsam tillverkas vanligen av bivax, vaselin, mentol, kamfer, oljor och andra ingredienser. Vissa tillverkare tillsätter även vitaminer, alun eller acetylsalicylsyra (aspirin).
Acetylsalicylsyra upptäcktes 1897 av Felix Hoffman vid Bayer AG i Tyskland och fick namnet från växtsläktet Salix i vars bark ursprunget salicylsyra finns. Acetylsalicylsyra tillverkades genom acetylering av salicylsyra, för att minska på biverkningarna som salicylsyra hade, acetylsalicylsyra fungerar som en prodrog, i magtarmsystemet klyvs acetylgrupperna av och salicylsyra frigörs. Varumärket fick namnet Aspirin från det äldre botaniska namnet Spiraea ulmaria på växten älgört, som även den innehåller salicylsyra. Då Aspirin sedan 1900-talet har varit ett av de mest framgångsrika varumärkena inom läkemedelsindustrin internationellt, har ordet aspirin på flera språk, dock ej på svenska, blivit ett varumärkesord. I Sverige introducerades acetylsalicylsyra 1924 av Leo Läkemedel AB med handelsnamnet Albyl.